Device-uriReview-uriTehnologie

2 X 230 de volți inteligenți cu prizele smart Tenda SP9

Ați obosit să vă tot ridicați din confortul canapelei pentru a porni sau opri o lampă, un umidificator, un aparat de cafea, o perna electrică în camera de la etaj sau tot felul de alte aplicații electrocasnice? Avem în review-ul de astăzi o soluție foarte eficientă pentru acest gen de probleme, sub forma unui kit cu două prize inteligente SP9 de la Tenda care au și capacitatea suplimentară de măsurare a consumului de energie.

Specificații:

 • Protocol: IEEE 802.12b/g/n
 • Tip de rețea WiFi suportată: 2.4GHz,1T1R
 • Cerințe de sistem: Android 5.0 sau mai recent, iOS 10.0 sau mai recent
 • Temperatura de operare: 0 ºC ~ 40 ºC
 • Pachetul conține: 2 X priză inteligentă SP9, ghid de instalare rapidă
 • Dimensiuni: 99x64x63mm
 • Material: PC
 • Butoane: buton de power și reset
 • Indicator: LED
 • Tensiune de intrare: 100 – 240VAC
 • Tensiune de ieșire: 100 – 240VAC
 • Curent maxim suportat: 16A
 • Putere maximă suportată: 3.68KW

Prima impresie este una foarte bună. După deschiderea cutiei vom găsi prizele așezate perfect într-o alveolă dublă de plastic. Prizele sunt executate din materiale de bună calitate, cu o asamblare ireproșabilă. Fiecare priză are un led care indică starea conexiunii și un buton de pornire/oprire manuală care poate fi folosit și pentru resetare. În manual vom găsi un ghid sumar de utilizare, dar suficient pentru instalare.

Configurarea inițială este foarte simplă. Prima dată va trebui să instalăm pe smartphone aplicația dedicată Tenda Beli, din App Store sau Google Play. Cu setările din fabrică, atunci când este alimentată, fiecare priză își creează o rețea wireless fără parolă. La această rețea ne vom conecta doar o singură dată în momentul configurării inițiale, cu ajutorul aplicației Tenda Beli, pentru a le comunica prizelor parola rețelei noastre WiFi principale. În acest moment configurarea este completă, prizele se conectează la rețeaua WiFi principală și putem deja să beneficiem de avantajele prizelor inteligente.

Pentru a exploata potențialul prizelor, vom deschide pe telefon aplicația Tenda Beli. Vom regăsi aici cele două prize din kit, și apăsând pe numele pe care l-am ales pentru fiecare priză vom avea acces la setările fiecăreia. Aplicația oferă și compatibilitate pentru comanda vocală prin Google Assistant și Amazon Alexa.

Prima utilizare pe care ne-o oferă aplicația este cea de programare a orei la care priza să pornească sau să oprească alimentarea consumatorului său. Avem flexibilitate deplină aici, pentru că putem ori să definim câte intervale dorim (de exemplu „pornește priza la ora 3.45 dimineața și oprește-o la ora 4.27 dimineața, apoi pornește-o la ora 18 și oprește-o la 18.31”), dar și să alegem acțiuni de pornire sau oprire care să se repete săptămânal, pe care le setăm o singură dată și apoi putem să uităm de ele.

A doua utilizare este setarea, dacă dorim, a unui interval în care să îi specificăm prizei că suntem plecați de acasă, pentru ca această să pornească și să oprească aleator o veioză, un aparat de radio, sau orice altceva care să nu lase impresia unei case nelocuite care ar putea atrage infractorii. Și aici putem alege o activare repetată, în orice zile ale săptămânii dorim.

A treia utilizare este cea de timer, foarte utilă dacă avem un consumator care trebuie pornit sau oprit după un interval de x minute. Am folosit cu mare succes această setare pentru pornirea unor pompe de apă, atât pentru o pompă de adâncime care s-ar arde dacă aș uita-o prea mult în priză, cât și pentru irigații cu altă pompă, unde la fel, doream o durată fixă de acționare.

A patra utilizare este de asemenea foarte interesantă, pentru că fiecare priză are încorporat un watt-metru. La această rubrică avem acces atât la monitorizarea consumului real instantaneu al consumatorilor conectați, dar și la un grafic și la consumul total zilnic, săptămânal, lunar sau anual înregistrat.

În practică, toate modurile prizelor inteligente Tenda SP9 au funcționat perfect, în condiții de stabilitate maximă. Aplicația de telefon a oferit un real confort și a integrat foarte bine prizele inteligente Tenda în viața de zi cu zi.

Utilizările pe care le putem da prizelor inteligente sunt pur și simplu fără număr. De la pornirea de la distanță a unui aparat electrocasnic și până monitorizarea consumului real (care ne poate surprinde față de ce ne imaginăm) sau la reducerea consumului deloc neglijabil al aparatelor care ar sta în stare de veghe prin deconectarea lor atunci când nu le folosim, sau până la reducerea riscului de supratensiune în timpul furtunilor prin deconectarea aparatelor, doar imaginația noastră este limita.

În timpul testelor, prizele inteligente Tenda SP9 s-au dovedit extrem de utile. Automatizările pe care le-am putut aplica prin intermediul lor au adus atât o economie semnificativă de timp și un confort binevenit , dar și o reducere a consumului din factura pentru electricitate. În plus, acționarea de la distanță s-a dovedit uneori de neînlocuit prin alte metode.

În concluzie, setul de două prize inteligente Tenda SP9 s-a ridicat pe deplin la înălțimea specificațiilor declarate, cu o configurare foarte simple și o evoluție foarte stabilă în condiții de flexibilitate maximă. Le vom recomanda prin urmare fără nici o ezitare tuturor celor care vor să își configureze o casă inteligentă, sau care caută să își îmbunătățească în mod indiscutabil atât confortul de zi cu zi, dar și să își reducă necesarul de energie electrică.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: