Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs Edition – Vezi filme și conținut 3D, fără ochelari!
În acest an, Acer a dezvăluit la expoziția CES un nou laptop nou echipat cu un display ce permite vizualizarea în 3D stereoscopic, fără necesitatea utilizării unor ochelari speciali. În trecut compania a mai lansat un astfel de laptop, dar de această dată, Aspire 3D 15, are și un preț accesibil.
Conținutul media 3D este constituit din două seturi distincte de cadre: un set pentru ochiul stâng și unul pentru ochiul drept. Modalitatea de vizionare a acestora este determinată de ecranul pe care este vizualizat.
Tehnologia 3D activă operează pe ecrane LCD, necesitând ochelari 3D activi speciali. Acești ochelari se bazează pe lentile speciale cu un strat superior de cristal lichid. La aplicarea unei tensiuni electrice, lentila își pierde aproape complet transparența, iar în absența acesteia, transparența este restabilită. Cu toate acestea, există o ușoară pierdere de lumină atunci când te uiți prin lentilă și când nu există tensiune în stratul de cristal lichid, ceea ce face ca imaginea vizibilă prin ochelari pe ecranul televizorului să fie puțin întunecată în comparație cu cea originală. Ne amintim astfel de ochelarii activi 3D de la NVIDIA, care făceau furori în urmă cu mulți ani.
Principala problemă a tehnologiei 3D pasive fără ochelari a fost necesitatea de a privi ecranul dintr-un anumit unghi. Laptopul de față utilizează un ansamblu de tehnologii Acer bazate pe paralaxă.
Tehnologia SpatialLabs 3D monitorizează poziția ochilor și a capului prin intermediul a doi senzori de imagine plasați în partea superioară a ecranului. Aceasta rezolvă problema ajustării imaginii, dar un inconvenient suplimentar este că numărul de pixeli orizontali vizibili pentru fiecare ochi este redus la jumătate. Acest lucru duce la o scădere generală a rezoluției orizontale a imaginii. Acesta este motivul principal pentru care un ecran 4K reprezintă cea mai bună opțiune pentru a compensa într-un fel pierderea detaliilor.
Cea mai tare chestie, este posibilitatea de a transforma conținutul 2D într-o experiență 3D. Pentru un utilizator obișnuit, beneficiul este evident. Este posibil să te bucuri de orice conținut cu capacitatea de a fi amplificat, la cerere. De exemplu, o prezentare obișnuită transformată în format 3D este cu siguranță impresionantă, dar trebuie să luăm în considerare că publicul trebuie să urmărească prezentarea folosind echipament adecvat. Procesul de redare este gestionat cu precizie de către inteligența artificială, ceea ce reduce utilizarea resurselor procesorului, care anterior ar fi fost mult mai mare.
În plus, nu s-au omis nici aplicațiile de realitate virtuală. Cei care lucrează cu NVIDIA Omniverse pot vizualiza conținutul pe dispozitivele Acer SpatialLabs Pro prin intermediul Acer SteamVR Bridge.
În ceea ce privește jocurile 3D, platforma dispune de o gamă completă de titluri, atât noi, cât și mai vechi, care pot fi redate în format stereoscopic. Am testat Forza Horizon 5, un joc care arată foarte bine, mai ales în 3D Stereoscopic.
SpatialLabs Models Viewer este compatibil cu principalele formate de fișiere 3D. Aici puteți examina, de exemplu, modelele descărcate din catalogul Sketchfab. De asemenea, puteți lucra cu modele Unity. Se acceptă cele mai răspândite formate.
Cu funcția SpatialLabs GO, puteți genera și vizualiza imediat modelul tridimensional obținut. De exemplu, designerii care folosesc Blender pot crea modelele lor 3D pe un singur ecran și le pot examina instantaneu în 3D pe un dispozitiv SpatialLabs. Pe lângă asta, SpatialLabs GO poate transforma și conținutul de pe platformele media, precum YouTube.
În modul 2D, ecranul laptopului cu diagonală de 15,6 inch afișează o rezoluție 4K și o rată de reîmprospătare de 60 Hz. Acoperă întregul spectru de culori Adobe RGB, fiind conceput în principal pentru consumul de conținut: vizualizarea modelelor tridimensionale, a graficii web, a filmelor și a jocurilor.
Acesta vine echipat cu un procesor Intel Core i7-13620H bazat pe arhitectura Raptor Lake-H, destinat în special sistemelor de birou. Dispune de 10 nuclee și 16 fire de execuție și este construit folosind tehnologia Intel 7, având o frecvență maximă de 4900 MHz. Consumul de bază este de 45W, iar în modul Turbo, valoarea TDG poate ajunge la 115W.
În special, placa dedeicată NVIDIA GeForce RTX 4050 este folosită pentru a procesa grafica și modelele 3D. Acesta este dotat cu 2560 de nuclee CUDA. De asemenea, include 80 de nuclee tensor pentru algoritmi de inteligență artificială și 20 de nuclee RT pentru accelerarea ray tracing-ului. Frecvența de bază de funcționare este de 1605 MHz, cu posibilitatea de a atinge 2370 MHz în modul boost. Dispune de 6 GB de memorie video GDDR6. Configurația include două SSD-uri de 1 TB și 32 GB de memorie RAM.
La prima vedere, Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs Edition pare a fi un laptop obișnuit, dotat cu un hardware destul de puternic. Din punct de vedere vizual, singurul element care îl deosebește de modelele cu ecrane 2D clasice este un panou 3D. Dar, atunci când porniți programe pentru lucrul cu izometrie sau pentru redarea conținutului în format 3D, începe magia. Și trebuie să recunoaștem că în urmă 15 ani, 3D-ul fără ochelari era doar un vis. Iar acum a devenit realitate și în plus este și portabilă.