Acer Nitro AN515-46, un laptop exploziv ? [Review]
Încercarea alchimiștilor de la Acer de a combina în același recipient de gaming un procesor Ryzen 7 din seria 6000 cu o placă video Nvidia GeForce RTX 3070 Ti și un ecran de 165Hz este subiectul review-ului de astăzi, și bineînțeles că nu poate avea decât rezultate interesante, după cum vom vedea în continuare !
Specificațiile vorbesc de la sine:
- OS: Microsoft Windows 11
- Procesor: AMD Ryzen 7 6800H
- Memorie: 32 GB DDR5
- Display: 15.6″, LED IPS, mat, QHD (2560 x 1440)
- Placă video dedicată: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop, memorie video 8192 MB GDDR6
- Placă video integrată: AMD Radeon 600M series, codename Rembrandt, memorie video 512 MB DDR3
- Stocare: 1TB SSD NVMe PCIe v4 4x
- Conectivitate: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, HDMI, 1 X USB 3.2 Gen 1 Tip A, 2 X USB 3.2 Gen 2 Tip A, 1 X USB 3.2 Gen 2 Tip C cu suport DisplayPort, RJ-45 Gigabit Ethernet
- Baterie: 57488 mWh
Inspecția preliminară confirmă preocuparea Acer pentru mediu și sustenabilitate pe care o văd din ce în ce mai frecvent la laptopurile lor. Ambalajul este reciclabil integral, de la cutia de carton până la cele două tampoane masive din spumă densă marcate cu inscripția „LPDE 100% reciclabil” care protejează laptopul de orice șocuri apărute în timpul transportului. Punguța neagră în care e învelit laptopul este din PET reciclabil, folia textilă de protecție dintre ecran și tastatură e din polipropilenă reciclabilă. Un efort lăudabil.
În general, încă de când extragem componentele unui laptop din cutie ne putem face o idee despre clasa de performanță în care se plasează acesta, prin studierea alimentatorului și a grosimii cablului de alimentare. Simplu, în condiții de tehnologie de aceeași generație, diferența o face consumul de curent. În cazul acestui Acer Nitro nu am fost dezamăgit, pentru că alimentatorul e o adevărată cărămidă de 280W cu o greutate pe măsură, iar cu cablul de alimentare probabil aș putea să dau curent mașinii dacă rămân fără baterie. Două filtre anti-interferențe plasate pe cablu întregesc imaginea de laptop pus pe fapte mari. Alimentarea se face acolo unde o prefer, prin spatele laptopului, locul perfect pentru a putea fi alimentat fără îmi stea cablul în drum indiferent dacă priza e pe dreapta sau pe stânga. Conectorul e cilindric, deci încă o bilă albă pentru că se poate roti liber fără să torsioneze cablul. Are forma unui jack clasic, și ca un detaliu minor l-aș fi preferat în formă de L ca să ocupe mai puțin spațiu.
Pentru mărimea și specificațiile sale, nu e un laptop greu, iar cele aproximativ două kilograme nu se simt ca atare. Șasiul este foarte rigid și nu flexează deloc, inclusiv în manevrarea cu o singură mână. Balamalele ecranului sunt foarte solide. Avem prize de aer peste tot: o priză uriașă pe baza laptopului, câte una pe fiecare laterală, două în spate, și o grilă perforată deasupra tastaturii. Plămâni de sportiv, deci până aici e bine.
Designul urmează linia tradițională a familiei Nitro, dar adaugă niște accente interesante. Carcasa neagră are niște linii cu irizații foarte frumoase care mă duc cu gândul la un screensaver de tip Matrix. Vopseaua are niște inserții metalice foarte subtile, care m-au făcut invariabil să mă gândesc la spațiul cosmic și la praf de stele. Reflexiile pulberii metalice sunt prezente, le percepi, dar trebuie să te uiți cu atenție ca să fii sigur că există. Un detaliu plăcut de la Acer.
Ecranul este un IPS QHD construit solid, cu rată de refresh de 165Hz și timp de răspuns de 3ms. Calitatea imaginii e foarte bună, mai ales în jocuri unde frecvența ecranului face o diferență, dar și în lucrul de zi cu zi. Luminozitatea este bună și face față inclusiv în exterior.
Camera web este eterna cameră de pe mai toate laptopurile, cu o calitate mediocră a imaginii, mai ales în lumină slabă.
Tastatura este full size, cu taste mari, aerisite, foarte comodă. Tastele au cursă suficientă, tastarea e precisă și foarte plăcută. Cele 4 trepte de luminozitate sunt mai mult decât suficiente pentru a acoperi orice scenariu de utilizare. NitroSense oferă posibilitatea de a seta independent culori pentru fiecare din cele 4 zone de luminozitate ale tastaturii, în setarea statică. Opțiunile pentru iluminarea dinamică includ 5 moduri de valuri și pulsații, cu viteza și direcția configurabile. Touchpad-ul multitouch se mișcă și el foarte bine, precis și fără citiri false ale podului palmei.
La capitolul sunet nu am avut nimic de reproșat. Laptopul beneficiază de standardul DTS:X Ultra, și oferă un sunet foarte spațial și cu o calitate excelentă atât în căști dar și în difuzoarele încorporate.
În ce privește performanța, laptopul a îndeplinit fără nici un efort orice sarcină uzuală. Timpii de boot au fost foarte buni, și m-a surprins plăcut ventilația foarte eficientă în timpul sarcinilor mai grele. Sunetul ventilatoarelor este unul normal pentru un laptop de gaming, și rămâne suportabil inclusiv la turație maximă. Conectivitatea fără fir a oferit performanțe excelente atât la nivelul ratelor de transfer cât și la cel al calității semnalului wireless, inclusiv în condiții dificile.
Software-ul inclus de Acer pe laptopurile sale de gaming, NitroSense, oferă monitorizarea parametrilor CPU si GPU, setarea profilelor de performanță si customizarea vitezei ventilatoarelor. Aici găsim și setările sonore pentru Acer TrueHarmony, unde putem seta profile specifice pentru fiecare scenariu – muzica, filme, shootere, etc. Tot prin NitroSense avem acces la GeForce Experience si la platforma socială de e-sports PLANET9.
Rezultatele benchmark-urilor au fost următoarele:
- Unigine Heaven 4.0: Score 4004
- Cinebench R23: CPU Multi Core = 12957, Single Core = 1491
- Performance Test 10.2: PassMark Rating = 5936, CPU Mark = 23566, 2D Graphics Mark = 647, 3D Graphics Mark = 19355, Memory Mark = 2742, Disk Mark = 28764
- 3D Mark:
Time Spy Score = 11083, Graphics score = 11442, CPU score = 9412
Fire Strike Score = 24361, Graphics score = 30165, Physics score = 23096, Combined score = 10320
Night Raid Score = 42978, Graphics score = 71572, CPU score = 13168 - Geekbench 5:
CPU Benchmark: Single-Core Score = 1477, Multi-Core Score = 8744
Compute Benchmark: CUDA Score = 141422, OpenCL Score = 135030, Vulkan Score = 25384 - Red Dead Redemption 2: 55-65 FPS, cu presetul de calitate pe prima treaptă ‘Favor quality’, la rezoluția nativă a ecranului și 165Hz
- GTA 5: 80-130 FPS, cu setări foarte aproape de maxim, rezoluție nativa, 165Hz
- Kingdom Come – Deliverance: 40-90 FPS în setarea de opțiuni grafice Ultra
- Mafia Definitive Edition: 90-100 FPS în setarea de opțiuni grafice High
Câteva mențiuni legate de comportarea în timpul jocurilor: puterea alocată plăcii video Nvidia GeForce RTX 3070 Ti a fost exact cea din specificații. În RDR 2 de exemplu, am înregistrat un consum de 140-150W pentru placa video dedicată la care se adaugă 30W pentru Radeon. Consumul variază în funcție de capacitatea jocului de a folosi resursele plăcii video dedicate, GTA 5 spre exemplu folosind doar 100W din potențialul plăcii video Nvidia.
Chiar și la consumul maxim al plăcilor video, răcirea face față cu succes. Temperatura GPU nu a depășit 75 de grade. În situația consumatorilor foarte mari de resurse precum RDR 2 a fost nevoie de turația maximă a ventilatoarelor pentru a menține un echilibru termic, însă mi-a plăcut faptul că există și posibilitatea ajustării confortului auditiv dacă dorim. Astfel, dacă am comutat din profilul de performanță în NitroSense din „Performance” pe „Default”, placa dedicată Nvidia va beneficia în continuare de putere maximă, însă placii integrate i se va reduce consumul de la 30 la 15W, suficient fie pentru a înregistra o scădere rapidă a temperaturilor la turația maximă a ventilatoarelor, fie pentru a păstra temperaturile constante, dar cu o turație și implicit zgomot reduse. Penalizarea de performanță a fost minimă pentru că a fost redus doar aportul plăcii integrate, și mi-a plăcut modul în care a gestionat problema software-ul laptopului.
Bateria a rezistat pe baricade aproximativ o oră și jumătate de rulat filme pe Youtube la rezoluția ecranului în paralel cu editare text și alte sarcini lejere, cu ecranul setat la 165Hz și luminozitatea peste medie. Un rezultat normal pentru un laptop de gaming care nu este proiectat pentru autonomie și portabilitate în primul rând din cauza greutății totale, și mai ales pentru bateria „normală” a lui Nitro 5 AMD de 57.5 Wh.
În concluzie, mi-a plăcut experiența oferită Nitro 5 AMD de la Acer. Nu am întălnit puncte slabe semnificative, și unitatea din test s-a ridicat fără probleme la nivelul specificațiilor excelente declarate. Răcirea bine dimensionată a oferit o și performanță foarte consecventă, cu momente minime de thermal throttling chiar și în cazul sarcinilor dificile, deci putem să ne jucăm sau să lucrăm fără grijă perioade îndelungate, indiferent de nivelul de efort al procesoarelor. Pe scurt, un laptop solid la propriu și la figurat, proiectat responsabil la toate nivelurile, și pe care îl pot recomanda fără nici o problemă atât pasionaților de gaming cât și celor în căutarea unui laptop performant cu un aspect interesant.