Acer Predator Arc A770 BiFrost OC – Concurența este bună pentru toți
Se pare că dominația AMD și NVIDIA va fi zdruncinată din temelii atunci când Intel va intra cu adevărat în forță pe piața plăcilor grafice. La lansare, seria Arc nu a avut un impact atât de mare pe cât și-ar fi dorit Intel, dar astăzi putem testa o placă cu adevărat o placă grafică de la acest producător, mai exact Acer Predator BiFrost Intel ARC A770 OC.
Placile Intel ARC au suferit din prima zi de problema driverelor, dar recent actualizarea la driverul 31.0.101.4311, a schimbat total povestea. Seria ARC primind un boost de performanță în jocurile DX9 de aproape 63%.
Plăcile grafice Intel din seria ARC prezintă doar câteva modele până în prezent, iar ARC A770 este cea de top și aparține segmentului de performanță mid-range, dacă ne uitân la ce oferă competiția. Acest model este disponibil în două versiuni – cu 8 și 16 GB de memorie. Acer Predator Bifrost pe care l-am testat este modelul cu 16 GB de VRAM.
Plăcile Intel ARC suportă ray-tracing și oferă tehnologia proprietară de scalare XeSS. XeSS ar trebui să funcționeze pe orice placă grafică modernă, momentan este o soluție de upscale software, adică plăcile ARC nu dispun de procesoare AI dedicate pentru upscale, momentan. Dar cu siguranță pe viitor Intel va introduce funcții mai avansate pe aceste plăci.
Intel a memționat încă de la început că plăcile Arc funcționează cel mai bine dacă tehnologia Resizable BAR este activată. Acum nu mai există niciun motiv pentru a nu activa această tehnologie – aceasta va aduce performanțe mai bune în jocuri, indiferent de placa grafică utilizată.
Frecvența de bază este de 2,1 GHz, dar acesta crește până la 2,4 GHz, conform producătorului, astfel din softul Predator BIFROST am ales modul Turbo. Cu acest mod selectat, temperatura maximă permisă a urcat la 90 de grade iar Power Limit la 235W în timp ce frecvența GPU a urcat și ea la 2451MHz, dar VRAM-ul a rămas la 2187MHz.
Placa este un design unic în ceea ce privește sistemul de răcire utilizat. În prezent, vedem câteva modele care sunt răcite cu sisteme AIO, fie răcirea standard cu ventilator, sau răcirea cu turbină, care sunt și ele rare. O turbină diferă de răcirea cu ventilator prin faptul că aspiră aerul din carcasă și, după ce îl dirijează prin radiatorul de pe placa video, îl expulzează în exteriorul carcasei.
Între timp, acest model adoptă o abordare hibridă – aici avem atât o turbină, cât și un ventilator. Totul, bineînțeles, este susținut de o cameră de vapori. Acest design, ajută și la eliminarea aerului carl din carcasă, dar și la un zgomot mai redus, Acer folosindu-se de design-ul AeroBlade pentru turbină.
Pentru alimentare, placa necesită doi conectori cu 8 pini. Astfel va avea suficient curent, pentru cei care vor să se joace și mai mult cu setările de overclock.
Pentru conectarea unui monitor, placa oferă trei mufe DisplayPort și un HDMI.
Pentru testare am utilizat rezoluția monitorului, adică 2560×1440 pixeli. De asemenea am utilizat cele mai înalte preset-uri pentru calitate și am testat cu Intel XeSS pornit și oprit, pentru a vedea cât de bine se descurcă.
Am testat placa în Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5, Shadow of the Tomb Raider, 3DMark Time Spy și Time Spy Extreme.
În Cyberpunk pe High vedem o medie de 59 de cadre pe secundă, adică aproape de acel magic 60.
Odată activat Intel XeSS pe Balanced, media a urcat la 72 de cadre pe secundă.
În Forza Horizon 5 cu presetul pe Extreme și Ray Tracing pe High vedem o medie de 75 de cadre pe secundă cu doar 1 stutter. Adică placa a mers excelent.
În Shadow of the Tomb Raider media a fost de 59 de cadre pe secundă.
Odată ce am pornit Intel XeSS pe Performance, am văzut o creștere la 85 de cadre pe secundă.
În 3DMark Time Spy a obținut un scor de 14224 puncte, sau 13974 puncte pentru placa grafică.
În 3DMark Time Spy scorul a fost de 6815 puncte sau 6692 puncte pentru placa grafică.
Per total vedem aici o placă grafică cu potențial, care are un preț foarte bun și cu siguranță odată cu apariția unor drivere și mai optimizate, Intel va da lovitura pe piața de plăci grafice entry și mid range, iar poate în 2024 vom vedea ceva high end.
La un preț de aproximativ 2300 LEI este o alegere bună pentru cei care doresc să încerce ceva nou. Eu am rămas împresionat de aceasta și aștept să văd ce va mai scoate pe viitor.