JocuriPC/LAPTOPReview-uri

Acer Predator Triton 500SE, un laptop pentru premianți

Probabil cei de la Acer au vrut să verifice câtă tehnologie de ultimă oră poate încăpea într-un laptop de dimensiuni normale. Au început cu o carcasă complet metalică, și au introdus înăuntru un procesor Intel i9 de generația a 12-a, o placă video GeForce RTX 3080 Ti cu 16GB de memorie și 32GB de memorie RAM. La capitolul stocare, s-au gândit că un SSD de 2TB sună excelent. Așa că au pus două. În RAID. Au mai montat o tastatură iluminată și un ecran de 16″ WQXGA la 240Hz, și iată subiectul review-ului nostru de astăzi. Vom vedea în continuare dacă toate aceste componente nărăvașe reușesc să și coabiteze armonios, sarcină în general nu chiar ușoară pentru un producător de laptopuri.

Specificații:

  • Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Professional
  • Procesor central: Intel Core i9-12900H
  • Memorie RAM: 32 GB
  • Stocare: 2 X 2048 GB SSD NVMe 1.3
  • Placă video integrată: Intel Iris Xe
  • Placă video dedicată: NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti Laptop, 16GB GDDR6
  • Ecran: 16″, IPS, WQXGA (2560 X 1600), rată de refresh 240 Hz, timp de răspuns 3 ms, raport de aspect 16:10
  • Sunet: DTS:X Ultra
  • Conectivitate: Killer Wi-Fi 6E AX1675s 160MHz, Killer E3100G 2.5 Gigabit Ethernet Controller, Bluetooth 5.2
  • Porturi: HDMI 2.1 (rezoluție 10K), 2 X USB Tip-A 3.2 Gen2, 2 X USB Tip-C Thunderbolt 4 cu suport DisplayPort și Power Delivery, RJ 45, audio jack, jack de alimentare, card SD 7.0
  • Baterie: 99.98 Wh

Laptopul vine ambalat într-o cutie neagră, cu logo-ul Predator imprimat holografic într-o nuanță albăstruie. Înăuntrul cutiei, foarte bine protejată de niște tampoane imense de spumă găsim alături de alimentatorul de 230W o altă cutie de carton, tot neagră, tot cu logo-uri holografice. Cutia are o construcție interesantă, la modul că atunci când deschidem capacul, laptopul din interior este împins automat în sus și poate fi scos foarte ușor, oferind totodată și o experiență plăcută în momentul despachetării.

Laptopul este practic un bloc de metal. Manipularea sa ne lasă cu o impresie de obiect foarte solid cu care iti deschizi drum prin perete la nevoie. Nu are nici o slăbiciune fizică, și din acest motiv nu e un laptop ușor, însă nici greu nu e. Dacă ținem cont însă că avem de a face cu un laptop pentru performanțe maxime, în care doar metalul necesar răcirii și bateria uriașă cântăresc inevitabil cât jumătate de ultraportabil, putem considera că greutatea e foarte decentă. În orice caz, manevrarea laptopului nu pune nici o problemă, nici măcar cu o singură mână. Alimentatorul inclus nu are dimensiuni exagerate pentru clasa de consum din care face parte laptopul, și se cuplează printr-un conector de tip barrel.

Designul este unul matur, reținut, caracteristic seriei Triton, cu singurele concesii făcute laturii de gaming la nivelul tastaturii iluminate RGB și grilei de aerisire agresive din partea posterioară. Este un laptop pe care îl putem lua oricând într-un mediu profesional dacă este nevoie. Culoarea gri-oțel completează foarte bine intenția de design. Cu toate că specificațiile sale sunt extreme, reușește totuși să fie un laptop subțire pentru clasa sa și elegant.

Ecranul este excelent, cu rama foarte subțire, balamale foarte solide și ușor de deschis cu o singură mână până la aproape 180 de grade. Cei 240 Hz ai ratei de refresh în combinație cu rezoluția WQXGA și unul din cele mai mate panel-uri pe care le-am testat duc confortul vizual aproape de nivelul unui print pe hârtie. Reflexiile sunt absolut minime, iar panelul cu 10 biți per canal oferă culori foarte corecte. Luminozitatea este satisfăcătoare inclusiv în exterior.  În partea superioară a ecranului avem camera care oferă o imagine de calitate bună inclusiv în lumină mai slabă.

Tastatura oferă o experiență foarte bună, cu taste foarte aerisite, cursă bună, feedback foarte precis și o utilizare neobositoare indiferent de durată. Layout-ul este unul foarte bun, cu singura mențiune că aș fi preferat o poziționare mai accesibilă pentru Home și End. Iluminarea RGB este excelentă, în culori foarte vii și cu un gradient foarte fin al tranzițiilor de culoare. Avem la dispoziție patru niveluri de luminozitate și trei zone de iluminare configurabile separat prin intermediul softului dedicat PredatorSense. La modul general, impresia pe care mi-a lăsat-o a fost cea a unei tastaturi de calitate, fără compromisuri în execuție, sesizabil peste nivelul unui laptop mid-level.
Touchpad-ul excelent, acoperit cu Corning Gorilla Glass, oferă o senzație tactilă foarte plăcută și un control foarte sensibil și precis.

Sunetul vine cu spațialitatea excelentă oferită de DTS:X Ultra, însă datorită faptului că difuzoarele sunt plasate pe partea inferioară, volumul maxim poate suferi în funcție de suprafața pe care este așezat laptopul. Astfel, cu laptopul așezat nu pe birou ci pe suprafețe absorbante precum cele textile am simțit uneori nevoia unui volum mai mare. Ieșirea de căști oferă însă o calitate excelentă a sunetului și corectează acest aspect.

Pus la treabă, vitezele au fost cele așteptate de la specificațiile extreme pe care le afișează Triton 500 SE. Unitatea centrală i9 de generația a 12-a susținută de stocarea foarte performantă a făcut laptopul să zboare pur și simplu în sarcinile medii efectuate simultan, iar pe cele grele să le conducă mai rapid decât multe desktop-uri.Placa video GeForce 3080 Ti cu arhitectură RTX Ampere de generația a doua și-a adus semnificativ aportul în aplicațiile cu suport pentru GPU, cu un plus sesizabil de performanță în programele care folosesc algoritmi de A.I.
Procesorul central rulează destul de cald, caracteristic gamei de vârf Intel i9. Pe unitatea de test am înregistrat constant temperaturi ale procesorului în jur de 90 de grade Celsius, însă răcirea prezentă pe Triton 500 SE a funcționat foarte bine și performanța nu a părut să sufere. Cum era și normal, Acer  a utilizat pentru Triton 500 SE vârful de gamă al răcirii sale pentru laptop, cu ventilatoare AeroBlade de generația a 5-a, cu 89 de pale customizate pentru optimizarea fluxului de aer, tampoane de spumă termică plasate strategic, și utilizarea metalului lichid la nivelul pastei termale, pentru conductivitate termică maximă. În practică, acestea au funcționat foarte bine, și au menținut evoluția laptopului în parametri de stabilitate maximă. Pe tot parcursul utilizării nu am întălnit nici un fel de sincopă, atât la nivelul aplicațiilor folosite, cât și al sistemului de operare.

Rezultatele benchmarkurilor:
  • Cinebench R23: 14552 Multi Core / 1858 Single Core
  • Unigine Heaven: 3377, rezoluție nativă, setarea Ultra
  • Performance Test 10.2:
    PassMark Rating 6013.4
    CPU Mark: 27558.7
    2D Graphics Mark: 596.1
    3D Graphics Mark: 18131.8
    Memory Mark: 3207.4
    Disk Mark: 46270.7
  • Geekbench 5:
    1841 Single-Core Score, 12651 Multi-Core Score
    130656 OpenCL Score
    151902 CUDA Score
    18982 Vulkan Score
  • 3D Mark:
    Time Spy:Score 10296, Graphics score 10220, CPU score 10756
    Fire Strike: Score 23316, Graphics score 27402, Physics score 24638, Combined score 10604

Conectivitatea este excelentă, atât ca performanțe cât și ca posibilități de conectare. Componentele de ultimă oră au evoluat fără probleme, cu acoperire și viteze ireproșabile la nivelul comunicării wireless. Avem și un port SD de mărime normală, pentru a bifa toate cerințele utilizatorilor din domeniul creativ.

Autonomia este inevitabil o problemă pentru un laptop cu performanțe extreme. Performanțele înseamnă căldură, și căldura înseamnă energie pierdută. Chiar și cu bateria uriașă de 100 Wh, un i9, un 3080 Ti, un ecran WQXGA de 16″ la 240 Hz și două SSD-uri ultrarapide sunt pur și simplu prea gurmande pentru ca Titan 500 SE să poată concura vreodată un ultraportabil. Astfel, am obținut în jur de 2h30 de utilizare normală în paralel cu clipuri pe Youtube la rezoluție Full HD rulate non-stop în background.

În concluzie, Acer Triton 500 SE m-a impresionat foarte plăcut, atât prin performanțele extreme cât și prin calitatea execuției. Nu e un laptop ieftin, nici la propriu, nici la figurat, însă la final ai satisfacția unui produs cu care îți place să lucrezi, și care poate înlocui fără nici o problemă un desktop. Nu s-a oprit la specificațiile tehnice care iau ochii „pe hârtie”, și a punctat foarte bine și la aspectele care țin de productivitatea reală pe durate lungi, cu un ecran excepțional și o tastatură foarte plăcută. Pentru cine are nevoie de o unealtă solidă pentru gaming mobil de top sau sarcini de lucru grele, Triton 500 SE este un laptop care se poate bate fără nici o problemă cu orice concurent din clasa sa.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: