PC/LAPTOPReview-uri

Acer Swift 3 OLED, un laptop cu stil pentru muncă și relaxare [Review]

În review-ul de astăzi vom parcurge împreună caracteristicile unui laptop de ultimă generație dedicat multi-tasking-ului și productivității, dar care asigură și o deconectare binevenită la finalul unei zile de muncă, prin intermediul unui ecran OLED de top mai mult decât capabil să facă din vizionarea filmelor o adevărată plăcere.

Specificații:

  • Model: Acer Swift SF314-71, Luxury Gold
  • OS: Microsoft Windows 11 Professional (x64)
  • Procesor: Intel Core i7-12650H
  • Ecran: OLED (Organic Light-Emitting Diode); CineCrystal, rezoluție WQXGA (2880 x 1800)
  • Memorie RAM: 16 GB
  • Stocare: 1024 GB SSD, PCIe Gen 4, NVMe 1.4
  • Placă grafică: integrată, Intel UHD Graphics (Alder Lake-P 282 GT2)
  • Conectivitate și porturi: Killer Wi-Fi 6E AX1675i 160MHz, Bluetooth 5.2, 2 X USB 3.2, 2 X USB Tip-C, HDMI, audio jack
  • Baterie: 58751 mWh
  • Altele: Kensington lock

Ambalajele sunt cele deja obișnuite la Acer, ecologice, fabricate în întregime din materiale reciclate sau reciclabile, inclusiv punguța de protecție a laptopului sau folia de protecție dintre ecran și tastatură.

Odată scos din cutie, prima impresie pe care o produce laptopul este cea a unui Acer Swift tipic. În general seria Swift are o construcție foarte solidă și elegantă, și unitatea din teste nu face excepție. Șasiul metalic nu flexează în nici un scenariu de manipulare, iar asamblarea și finisarea sunt ireproșabile. Greutatea redusă face atât manevrarea sa foarte ușoară, dar asigură și o portabilitate foarte bună pentru utilizatorii mobili.

Culorile carcasei sunt naturale, agreabile și optimiste, cu capacul într-o nuanță roz-auriu ce mă trimite cu gândul la un răsărit de soare. Rama foarte îngustă a ecranului și cele două porturi USB-C cu încărcare fac evident oricui chiar dinainte să pornim laptopul că avem de a face cu un echipament de ultimă generație.

În cutie mai găsim un alimentator de 100W pe USB-C care suportă tensiuni de intrare universale, între 100 și 230 V, și permite astfel încărcarea laptopului indiferent de țara în care ne aflăm. Tensiunile de ieșire suportate sunt de 5, 9, 12 și 20 V.

Ecranul are rama foarte subțire, cu un raport excelent screen-to-body de 92%. În ciuda unui aspect foarte delicat, construcția sa este robustă inclusiv la nivelul balamalelor, consecința fiind că nu vom putea să îl deschidem cu o singură mână. Când este deschis, ecranul va ridica ușor baza laptopului pentru o aerisire mai eficientă și o poziție mai ergonomică a tastaturii. În partea superioară avem camera web, cu o calitate bună a imaginii.

Imaginea ecranului lui Acer Swift OLED este superbă, combinația dintre rezoluția WQXGA+ și negrul profund caracteristic tehnologiei OLED fiind una absolut fantastică, mai ales pentru filme. Un amănunt interesant, panelul OLED al acestui Acer Swift suportă o adâncime de culoare de 10 biți per pixel, ceea ce se traduce în aproximativ un miliard de nuanțe în plus față de panelurile IPS cu 8 biți per pixel montate uzual pe laptopuri (1024^3 față de 256^3). În același timp, rezoluția de 2880 X 1800, de 2.5 ori mai mare decât un Full HD uzual va ajuta cu siguranță și productivitatea, mai ales în cazul aplicațiilor cu o densitate mare de informație precum tabelele Excel.

Suprafața ecranului este lucioasă. Chiar dacă în general le prefer pe cele mate, în cazul acestui panel Acer a făcut o alegere cu care sunt de acord. Avantajul ecranelor lucioase este dat de culorile strălucitoare și contrastul imbatabil, atuuri care vin foarte bine în completarea caracteristicilor ecranului OLED. Reversul sunt reflexiile destul de puternice care ne vor limita uneori vizibilitatea, mai ales în condiții de exterior și lumină intensă sau cu surse puternice de lumină în spate.

Una din caracteristicile tehnologiei OLED este fenomenul de burn-in, ceea ce înseamnă că dacă ecranul va afișa mult timp aceeași imagine statică, aceasta va rămâne imprimată permanent. Pentru a preîntâmpina acest fenomen, Acer a inclus în software-ul dedicat Acer Quick Access câteva opțiuni de prevenție a efectului burn-in.

Sunetul este foarte bun, corect, cu o senzație de spațialitate excelentă, dar cu un volum nu foarte ridicat în difuzoarele încorporate plasate la baza carcasei. Această problemă dispare la audițiile în căști.

Tastatura oferă o senzație plăcută în utilizare, cu obișnuita cursă scurtă, elastică, foarte rapidă și precisă a seriei Swift. Avem două niveluri de luminozitate, suficiente pentru orice condiții de utilizare. Layout-ul tastaturii este unul bun, aerisit, fără taste inutile sau plasate ne-ergonomic. Touchpad-ul are o suprafață foarte fină, și oferă un control precis și plăcut.

În utilizare vom avea parte de timpi buni de boot și viteze excelente în aplicații. Generația a 12-a de la Intel își face imediat simțită prezența, saltul de performanță față de generațiile anterioare fiind unul major, datorat în principal unei arhitecturi diferite la nivelul procesorului, cu separarea core-urilor pentru performanță de cele pentru eficiență energetică.

Laptopul se încălzește moderat, un efect perfect normal ținând cont că în modul Turbo procesorul i7 din dotare poate consuma vârfuri de putere de până la 115W. Răcirea încorporată face totuși o treabă foarte bună, astfel încât nu vom avea niveluri deranjante nici de căldură, nici de zgomot. Swift 3 OLED îndeplinește și cerințele certificării Intel Evo, care garantează printre altele performanțe excelente în funcționarea pe baterie, autonomie ridicată, și timpi foarte reduși de pornire.

Conectivitatea a fost de asemeni la înălțime, placa Killer Wi-Fi 6E asigurând acoperire și viteze excelente. Porturile USB-C cu suport Thunderbolt 4 și portul HDMI 2.1, ca și porturile USB de mare viteză cu suport pentru încărcarea altor dispozitive susțin potențialul ridicat pentru productivitate pe care îl are Swift OLED 3. Astfel, putem fi siguri că nu vom avea scăderi de performanță nici când avem de conectat diverse periferice rapide, și nici în situația unor deplasări în care trebuie să susținem diferite prezentări în posibilele condiții de mediu wireless poluat de un număr mare de clienți în multiple rețele.

Cu toate că Swift 3 OLED nu este destinat jocurilor, echiparea sa grafică rezumându-se la placa integrată UHD, am testat totuși și GTA 5, unde am obținut 45-55 FPS cu setări medii de grafică la rezoluție Full HD. La rezoluția nativă uriașă a ecranului, rezultatele testelor care presupun procesare 3D au fost evident penalizate serios, efect vizibil și în Unigine Heaven.

Rezultatele benchmark-urilor au fost următoarele:

  • CINEBENCH R23: Multi Core = 9678, Single Core = 1608
  • Unigine Heaven : Score = 419 (quality High).
  • PerformanceTest 10.2:
    PassMark Rating = 3929.8
    CPU Mark = 21425.9
    2D Graphics Mark = 400.8
    3D Graphics Mark = 2546.5
    Memory Mark = 2965.2
    Disk Mark = 26922.7
  • Geekbench 5:
    CPU benchmark: Single-Core Score = 1745, Multi-Core Score = 9435
    Compute Benchmark: OpenCL Score = 14303, Vulkan Score = 14620

Bateria a rezistat în jur de șase ore de rulare non-stop de clipuri Youtube la rezoluție 4k în paralel cu activități de browsing și editare. Aici trebuie să menționăm că orice ecran cu rezoluție foarte mare va avea un impact inevitabil asupra autonomiei, și că din această cauză testele de autonomie realizate în condiții de rulare de filme trebuie comparate doar cu laptopuri cu rezoluții similare, o comparație cu un laptop cu rezoluție mult mai mică Full HD fiind în mod evident incorectă.

Ca notă de final, în timpul testelor Acer Swift 3 OLED s-a dovedit un laptop elegant, cu o construcție robustă și extrem de performant. Avem câteva dotări-cheie excelente care fac o diferență mare față de laptopurile uzuale, la nivelul procesorului de generația a 12-a, al ecranului OLED care este într-adevăr unul deosebit, și al conectivității excelente, atât wireless cât și la nivelul porturilor. Pe lângă acestea, Swift 3 OLED stă foarte bine și la restul echipării. În concluzie, îl pot recomanda fără ezitări drept un candidat solid pentru achiziție celor în căutarea unui laptop serios pentru productivitate dar care nu neglijează nici aspectul estetic, și nici pe cel al plăcerii vizuale oferite de un ecran deosebit.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: