
Acer Swift X 14 OLED – Un laptop compact și stilat, dar care are RTX 4050!
Ei bine, Acer a dat lovitura cu Swift X 14, livrând un adevărat monstru în segmenul multimedia. Actualizarea pe care au adus-o este cu adevărat impresionantă, în special cu noul ecran OLED de 14,5 inci și saltul către un cip Intel din a-13a generașie, aducând un spor semnificativ de viteză. Să nu mai vorbim de înlocuirea lui GeForce RTX 3050 cu noul și RTX 4050, chiar dacă consump un pic mai multă energie.
Am pus mâna pe acest laptop, pe care Acer îl vine la un preț de 8000 LEI . Dacă te decizi să îl cumperi, primești un ecran OLED super fluid la 120 Hz și rezoluție 2,8K, un Intel Core i7-13700H, un GeForce RTX 4050, foarte bun chiar și pentru gaming, 16 GB de RAM și un SSD rapid cu o capacitate de 1 TB. Dar există și varianta cu 32 GB de RAM, fiind excelentă pentru editare video sau pentru utilizarea de programe care necesită mult RAM. Fără dubii, Acer a creat un laptop ce va satisface toate nevoile pasionaților de experiențe multimedia și nu numai! Am aproape două luni de când folosesc acest laptop și îmi este greu să mă despart de el, cred că Acer a găsit un echilibru între performanță și stil.
Când vine vorba de Swift X 14 de anul acesta, Acer a trecut printr-o schimbare totală a designului. Au optat pentru forme mai simplificate ale carcasei din aluminiu, conferind laptopului un aspect elegant și sobru, dominat de nuanțe de gri. S-au abținut de la orice elemente vizuale prea evidente, iar accentul este pus pe sobrietate, cu o tastatură neagră iluminată și o ramă a ecranului ușor diferită. Cu marginile înguste ale unității de bază, dispozitivul pare extrem de subțire, adăugând un plus la aspectul general modern.
În ceea ce privește durabilitatea, unitatea de bază oferă o stabilitate excelentă. Putem aplica o presiune considerabilă și totul rămâne în formă, minimizând orice potențială flexibilitate în zona centrală a tastaturii. Capacul este ușor flexibil, dar cu ajutorul panoului OLED, nu se remarcă nicio degradare a imaginii. Balamalele fac o treabă excelentă, permițând deschiderea cu o singură mână fără efort, menținând în același timp o stabilitate solidă și prevenind orice mișcare inoportună. Unghiul maxim de deschidere este de aproximativ 135 de grade, oferind o flexibilitate suficientă pentru a găsi unghiul perfect pentru confortul tău.
Uite ceva interesant: suportul din spate al acestui laptop are o înălțime neobișnuită de 4 mm, ceea ce face ca laptopul să fie ușor înclinat când se stă pe masă. În privința greutății, acesta are aproximativ 1,53 kg.
Bineînțeles, hai să dezbatem conexiunile pe care le oferă Swift X 14. Ei bine, au acoperit toate piesele importante – ai porturi USB-A tradiționale și porturi moderne USB-C, cu suport Thunderbolt 4. Pentru creeatorii de conținut, Acer a dotat acest laptop cu un cititor de carduri MicroSD.
Să aruncăm o privire asupra conexiunilor wireless – Swift X 14 se laudă cu un modul Killer AX1675i, gata să suporte și rețele moderne pe 6 GHz. Când am pus la treabă acest laptop, transferul de date a fost impresionant și stabil. Un punct important de menționat este că modulul wifi nu este lipit, deci poți să îl schimbi pe viitor, dacă dorești să faci un upgrade. Flexibilitatea e mereu un avantaj.
Să discutăm despre tastatură – la fel ca și predecesorul său, și aici avem o experiență de tastare precisă și curată. Zgomotul tastelor este plăcut și destul de silențios, aducând o senzație satisfăcătoare la apăsare. Tastatura în sine se încadrează în categoria „foarte bună”, cu excepția celor două taste săgeată verticale care sunt puțin cam micuțe. La capitolul securitate, cititorul de amprente se găsește sub butonul de pornire din partea dreaptă sus.
În condiții de iluminare scăzută, tastatura devine și mai atractivă, datorită iluminării albe cu două trepte de ajustare. Cu toate acestea, hai să vorbim despre ClickPad (12,6 x 7,8 cm) – funcționează fluent, cu clicuri care transmit o senzație de calitate, fiind extrem de puțin zgomotoase și bine amortizate. Este evident că Acer a investit timp și atenție în a crea o experiență plăcută și fiabilă la tastatură și touchpad.
Acum despre o schimbare majoră care merită atenție: ecranul. Predecesorul, cu panoul IPS de 14 inci, a fost dat la o parte pentru a face loc unei inovații de proporții – un panou OLED extins la 14,5 inci. Rezoluția acestuia este de 2.880 x 1.800 pixeli. Pe partea subiectivă, impresiile legate de imagine sunt fabuloase. Contrastul este incredibil de ridicat și culorile sunt vibrante, dând o senzație vizuală uimitoare. În plus, ne putem încânta ochii și cu imagini fluide datorită celor 120 Hz.
Acum voi pătrunde și în detaliile tehnice! Acer a pregătit un mix de profiluri de performanță (Silent, Normal, Performance, Turbo) pentru utilizatori, ce pot fi accesate fie prin comanda rapidă Fn+F, fie prin intermediul software-ului.În cadrul testelor, am ales modul Turbo, dar la utilizarea zilnică recomand modul Performance, care echilibrează consumul de energie și performanțele oferite.
Așadar, pe lângă upgrade-ul la un procesor Raptor-Lake de la Intel, Acer a urcat și în clasa superioară, renunțând la cipul P al modelului anterior și adoptând procesorul i7-13700H de 45 de wați. Acesta aduce două nuclee de performanță adiționale.
Cum am menționat din start, Acer a renunțat la vechiul GeForce RTX 3050 în favoarea noului GeForce RTX 4050, care beneficiază acum de TGP la 45 de wați. În modul Turbo, grafica poate chiar să tragă și 50 de wați. Când vine vorba de benchmark-urile, performanța este impresionantă, iar Swift X 14 poate depăși direct competiția multimedia ce folosește laptopul RTX 4050. Performanța lui RTX 4050 ridică acest laptop la un nivel superior. Cu toate acestea, rezultatele sunt nu se compară direct cu un laptop de gaming, dar acolo discutăm despre altă categorie.
Așadar iată concluzia: Acer a adus o actualizare semnificativă acestui model, cu un upgrade de hardware puternic, dar au optat pentru răcirea cu un singur ventilator pentru un zgomot redus. Performanța adusă de laptopul RTX 4050, este solidă și stabilă. Schimbarea la ecranul OLED a avut, de asemenea, un impact semnificativ. Din perspectiva subiectivă, calitatea imaginii oferite de panoul OLED cu 120 Hz este absolut uimitoare. Iar pert total acest este un laptop cu care îți vei face treaba și care arată și foarte bine.