Acer
Device-uriReview-uriTehnologieTelefoane

[Review] Apple iPhone XR

iPhone XR este modelul „accesibil” prezentat de catre Apple in toamna anului trecut, alaturi de iPhone Xs si iPhone Xs Max. Un smartphone pe care am avut ocazia il folosesc timp de doua saptamani, prilej pentru care sa imi spun cateva cuvinte despre acesta.

Specificatii 

  • display Super AMOLED de 6.1 inch, rezolutie 828 x 1792 pixeli;
  • dimensiuni:  150.9 x 75.7 x 8.3 mm ;
  • greutate: 194 grame;
  • sistem de oeprare iOS 12.1;
  • procesor pe 7nm Apple A12 Bionic de tip hexa-core(2×2.5 GHz Vortex + 4×1.6 GHz Tempest);
  • accelerator grafic Apple GPU;
  • 3GB RAM si 64GB RAM;
  • camera foto principala: 12 MP (f/1.8, 26mm, dimensiune pixel 1.4µm, OIS, PDAF);
  • camera de selfie de 7MP cu diafragma f/2.2;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot, Bluetooth 5.0 cu A2DP, LE, NFC, GPS cu  A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS;
  • baterie de 2.942 mAh;

iPhone XR Pret Romania

iPhone XR poate fi gasit in oferta operatorului Orange.ro la un pret de 425 de euro cu abonament Orange Me 45 sau la un pret de 839 de euro fara abonament(link achizitie).

Puncte PRO

  • autonomie a bateriei mare;
  • design premium si atractiv;
  • camera foto buna;

Puncte Contra

  • pretul nejustificat de mare;
  • lispa unui incarcator de tip fast-charge
  • lipsa unui file manager, ce permite manipularea fisierelor asa cum se intampla si pe Android;

Ambalaj si Accesorii

Pachetul este identic cu cel al lui iPhone Xs, in care vei regasi: incarcatorul de 5V~1A, un cablu lighting, o pereche de casti, smartphone-ul, niste stickere Apple, un manual cu instructiuni si cheita pentru lacasul nano-SIM. As remarca lipsa adaptorului jack-lighting.

Apple iPhone XR Review Romana si Pareri - Foto 7

Design si Display

Comparativ cu iPhone Xs(review), diferentele de design nu sunt foarte mari. Si in cazul lui iPhone XR regasim un cadru din metal si sticla pe spate, doar ca de aceasta data, ambele sunt colarate in diverse culori precum: rosu, portocaliu, gaben, albastru, negru sau alb. O alta diferenta fata de Xs o consituie camera principala, care este una singulara si se profileaza departe de linia generala a dispozitivului.

In ceea ce priveste pozitionarea elementelor, pe partea dreapta regasim butonul principal de power, iar pe partea stanga switch-ul de volum si cele doua butoane de volum. La baza, avem parte de un difuzor audio, de un microfon si de portul lighting.

Diferenta considerabila este totusi la ecran, daca pe Xs capatam un AMOLED de 5.8 inch si rezolutie de 1125 x 2436 pixeli, pe XR avem un ecran IPS LCD de 6.1 inch si o rezolutie HD+ de 828 x 1792 pixeli. Marginile mi se par destul de generoase, mai ales cele laterale, care sunt mai proeminente chiar si decat cele de pe Motorola Moto G7 Plus(review). Luminozitatea este destul de puternica, culorile sunt destul de saturate, iar unghiurile de vizualizare sunt bune. Ce ma deranjeaza in schimb este acea rezolutie HD+, care mi se pare ridicola pentru un telefon de aproximativ 4000 de lei.

Hardware si Conectivitate

Hardware-ul este similar cu cel de pe gama Xs, regasind un procesor de tip hexa-core Apple A12 Bionic, 3GB memorie RAM si 64GB memorie interna. Totul se misca fluent, neavand probleme in nicio aplicatie.

Pe partea de conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac de tip dual-band, Bluetooth 5.0 cu A2DP, LE, NFC, GPS cu  A-GPS, GLONASS, GALILEO si QZSS. Vitezele obtinute pe reteaua Wi-Fi-ul de 1Gbps sunt urmatoarele:

  • 2.4 GHz: 91.7 MBps download si 73.2 MBps upload;
  • 5 Ghz: 448 MBps download si 422 MBps upload;
Apple iPhone XR Review Romana si Pareri - Foto 6

Camere foto

Daca in cazul celor doua device-uri de top ale Apple regasim un sistem dual de camere foto, in cazul lui iPhone XR avem doar o singura camera principala de 12 megapixeli cu diafragma f/1.8. Multe nu prea am de spus la acest capitol, pozele atat pe timp de luminozitate buna, cat si pe timp de luminozitate scazuta fiind foarte bune. De asemenea, focalizarea automata este foarte rapida si este capabil de filmare 4K la 60 fps.

Poze realizate:

Software

iPhone XR ruleaza in prezent iOS 12.1.3, iar functiile regasite sunt similare ca cele de pe iPhone X/Xs/Xs Max. Printre aplicatiile mai speciale prezente regasim: FaceTime, Home, Health, Books, iTunes Store, Wallet, Podcasts, Files si Watch. Asa cum am sesizat in cazul lui iPhone Xs, sesizez si in cazul lui iPhone XR lipsa unui file manager adevarat(acea aplicatie Files este o gluma proasta) ce sa iti permita sa manipulezi fisierele, similar ca pe un telefon cu Android.

Apreciez in continuare simplitatea software-ului si cat de smooth este si sistemul de navigare prin gesturi, pe care il consider a fi cel mai bine pus la punct de pe piata(l-am descris in detaliu in review-ul lui iPhone Xs). Mai regasim si functia True Tone care va adapta luminozitatea si culorile ecranului in functie de conditiile de luminozitate.

Baterie si Autonomie

Bateria de 2.942 mAh si ecranul HD+, fac din acest smartphone in opinia mea un battery phone. Folosind aplicatii de social media precum Instagram, Facebook, Twitter, Reddit, de mesagerie precum Messenger si de muzica precum Spotify, am obtinut o autonomie impresionanta de 7 ore si 10 minute SoT(15% baterie ramasa).

Autonomia mai poate fi sporita prin activarea modului de battery saving, ce va mai incetini procesorul si ce va inchide aplicatiile care ruleaza in fundal.

Un alt lucru deranjant la acest capitol este incarcarea, care este foarte lenta cu incarcatorul din pachet, iar pentru a beneficia de incarcare rapida va trebui sa achizitionezi un incarcator special Apple care costa peste 130 de lei.

Verdict

iPhone XR este la baza un telefon bun, care exceleaza din mai multe de vedere, precum design, baterie, performanta si camera foto. Totusi, sunt cateva aspect pe care la consider a fi deranjante si care nu ar trebui sa existe la un telefon de aproape 4.000 de lei precum: ecranul HD+ si lipsa din pachet a unui incarcator fast-charge.

Fotografii 

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: