[Review] ASUS Zenfone 3 Deluxe
Zenfone 3 Deluxe este cel mai aratos si performant smartphone al companiei taiwaneze ASUS, ce concureaza cu telefoane precum Galaxy S7, LG G5, Huawei P9 etc. Varianta pe care am testat-o eu, ZS570KL, este cea cu ecran de 5.7 inch, cu procesor Snapdragon 820 si 6GB RAM. De asemenea, pe piata mai exista o varianta imbunatatita cu procesor Snapdragon 821.
Specificatii
- display Super Amoled de 5.5 inch FULL HD, densitate a pixelilor de 386ppi;
- protectie ecran: Corning Gorilla Glass 4;
- procesor quad-core Snapdragon 820;
- sistem de operare Android 6.0.1 Marshmallow, customizat cu ASUS ZenUI 3.0, cu actualizare promisa la Android 7.0 Nougat;
- accelerator grafic Adreno 530;
- 6GB RAM si 64GB memorie interna, extensibila printr-un micro SD Card de pana la 256GB;
- camera principala de 23 megapixeli cu deschidere f/2.0, telemetru laser, OIS pe 4 axe, dual-LED Flash;
- camera de selfie de 8 megapixeli cu deschidere f/2.0;
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/ac, Bluetooth 4.2, GPS, FM Radio, USB Type-C;
- baterie de 3.000 mAh;
Puncte PRO
- design aratos;
- constructie solida;
- lipsa antenelor vizibile;
- camerele sunt bune;
- incarcare rapida;
Puncte Contra
- numar mare de aplicatii preinstalate;
- autonomie este mai mica decat cea de pe Zenfone 3;
- difuzorul se poate acoperi usor;
Ambalaj si accesorii
In poate cel mai aratos pachet de retail gasiti pe langa smartphone, incarcator de tip fast charging 5V/2A, agrafa pentru pentru slotul micro SIM si micro SD Card-ului, cateva manuale cu instructiuni, o pereche de casti de foarte buna calitate si certificatul de garantie.
Design, Display si Conectivitate
Zenfone 3 Deluxe este un smartphone aratos, foarte bine finisat, ce vine cu un corp unibody din aluminiu si ce reuseste performanta de a nu a avea dungi vizibile ale antenelor. Avem parte de un panou Super Amoled de 5.7 inch FULL HD, cu protectie Gorilla Glass 4, ce reuseste sa ofere unghiuri de vizualizare mari, culori vii si un contrast bun. La baza ecranului sunt pozitionate butoanele clasice capacitive de Home, Back si Multitasking.
In partea de sus este pozitionat jack-ul de 3.5mm, iar in partea de jos portul USB Type-C, difuzorul si microfonul. Pe partea stanga a telefonului regasim slotul combo(micro SIM + micro SD Card / nano-SIM + micro SD Card), iar pe partea dreapta butoanele de volum si de power. Este un difuzor bun, ce ofera un sunet clar si de o intensitate mare. Un dezavantaj al acestui telefon ar fi acela ca de fiecare data cand ti telefonul in modul landscape ai tendinta de a acoperi difuzorul.
Pe spate, camera principala se profileaza departe de linia generala, iar langa ea este pozitionat LED Flash-ul in doua tonuri, telemetrul laser si senzorul de amprenta, ce este sub forma unei adancituri. Recunoaste de pana la 5 amprente inregistrate, iar deblocarea device-ului se realizeaza in mai putin de o secunda.
In ceea ce priveste conectivitatea, noul Zenfone Deluxe vine cu suport 4G LTE Cat.12, ceea ce permite viteze de descarcare impresionante de pana la 600Mbps si viteze de upload de pana la 150Mbps. Stie Wi-Fi in standardele 802.11 a/b/g/ac, dual-band pe 2.4GHz si 5GHz si mai vine echipat cu Blutooth 4.2, NFC, Radio FM si GPS cu A-GPS, GLONASS.
Hardware
Avem parte de un hardware impresionant: procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 820(2 nuclee Kryo la 2.15GHz & 2 Kryo la 1.6GHz), 6GB RAM si 64GB memorie interna. Reuseste sa se descurce impecabil in orice activitate, oferind o experienta de utilizare foarte buna. Memoria interna poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 256GB. Exceleaza si in benchmark-uri, reusind in Antutu de exemplu sa se pozitioneze pe locul 5, sub Vivo 5S Plus.
Rezultate Benchmark-uri:
- Antutu Benchmark: 142695 puncte;
- GeekBench: 1478 single-core si 3869 multi-core;
- Quadrant: 41187 puncte;
- PC Mark: 4424 puncte;
Camere foto
Primim o camera impresionanta din punct de vedere a rezolutiei ce are 23MP, deschidere f/2.0, stabilizare optica pe patru axe si stabilizare electronica. De asemenea, camera este echipata cu un LED Flash in doua tonuri si cu un telemetru laser, pentru focalizari cat mai precise pe distante scurte. Filmeaza de pana la 4K cu 30 fps, iar camera de selfie este de 8 megapixeli, are o deschidere f/2.0 si stie sa filmeze FULL HD.
Camera principala se decurca la fel de bine ca si cea de pe Zenfone 3 in orice fel de conditii de luminozitate. Focalizeaza este rapida, procesarea imaginilor se realizeaza rapid, culorile sunt vii, iar contrastul este si el foarte bun. Totusi in condtii de luminozitate mai scazuta mi s-a parut mai buna camera de pe Zenfone 3.
Ca si la Zenfone 3, primim modul Manual(putem ajusta timpul de expunere, ISO-ul, balansul de alb etc.), HDR PRO, Infrumusetare, Luminozitate scazuta(micsoreaza rezolutia la 5MP si creste valoarea ISO-ului), Super Rezolutie(telefonul va realiza fotografii la rezolutie de 92MP), Copii, Cod QR(pentru scanarea codurilor QR), Noapte, Adancimea campului, Efect, Autoportret, Animatie GIF, Panorama, Miniatura, Time rewind, Zambete, Filmare lenta si Redare lenta.
Poze realizate cu telefonul:
Filmare FULL HD 60fps:
Filmare 4K:
Software
Smartphone-ul ruleaza in prezent Android 6.0 Marshmallow, customizat cu ASUS Zen UI 3.0. Avem promisa, de asemenea, si actualizarea la Android 7.0 Nougat. La fel ca si la Zenfone 3, capatam o interfata placuta rapida, customizabila, ce ne ofera acces la o multitudine de functii. Aceeași problema ca la Zenfone 3 este numarul mare de aplicatii preinstalate.
Primim posibilitatea de a seta teme, gesturi pentru blocare/deblocare ecran, cat si pentru a activa anumite aplicatii, de a mari sensibilitatea ecranului pentru a folosi telefonul cu manusi. De asemenea, telefonul vine cu mod Kids si cu functia Always-On Panel, ce permite verificare cu usurinta a datei si orei cand telefonul este in stand-by.
Alaturi de celebrele aplicatii Google, mai primim „cateva” aplicatii ASUS precum:
- Adnotare rapida
- Asistenta ZenFone
- Backup aplicatii
- Do it Later – setari activitati;
- Experit instalare automata – aplicatie de reglat sunetul pentru diferite activitati(vizionare film, ascut)
- Inregistrator sunet;
- Lanterna
- Manager fisiere
- Manager dispozitive mobile – aplicatie pentru gestionarea bateriei, notificarilor si pentru golirea memoriei cache;
- PhotoCollage;
- Radio FM;
- Puffin – browser web;
- Rigla laser;
- Splendid
- Teme;
- Trip Advisor – aplicatie pentru hoteluri, restaurante etc.;
- Vreme
- WebStorage – solutie de cloud;
Baterie si Autonomie
Pentru noul smartphone, ASUS a folosit o baterie de 3.000 mAh. In testul de utilizare continua am reusit sa obtin o autonomie de circa 3 ore si 54 minute, mai avand 16% baterie. O autonomie mica in comparatie cu cea pe care o ofera fratele sau mai mic Zenfone 3. Testul video playback-ului mi-a oferit o autonomie de 8 ore si 15 minute. Primim, de asemenea, incarcare rapida prin Quick Charge 3.0, 0-60% in doar 40 de minute, cu ajutorul incarcatorului 5V/2A.
Verdict si Pret
Zenfone 3 Deluxe il consider a fi in acest moment cel mai bun terminal al companiei taiwaneze ASUS. Are un design reusit si cele mai noi dotari high-end. Singurele lucruri pe care i le-as reprosa smartphone-ului ar fi ca autonomia este mult mai mica decat cea de pe Zenfone 3, iar numarul de aplicatii presintalate este prea mare.
Poate fi gasit in oferta Quickmobile.ro la un pret de 2.348 LEI.
Fotografii cu telefonul