Cum e sa fii delegat in sectia de votare
La Alegerile Europarlamentare care au avut loc saptamana trecuta am participat ca si delegat intr-o sectie de votare din cartierul Ferentari, din partea Aliantei 2020 USR PLUS.
Daca ar fi sa rezum in doua cuvinte experienta, acestea ar fi: grea si obositoare. Este o experienta pentru care trebuie sa te pregatesti cu multa rabdare si in care sa iti stapanesti nervii cat poti de mult. Pe parcursul acestui articol voi raspunde la tot felul de intrebari comune precum Cum e sa fii delegat in sectia de votare, Ce faci ca delegat in sectia de votare, Cu ce suma de bani esti platit ca delegat.
Incep mai intai cu partea financiara, asta ca din ce am vazut intereseaza cam pe toata lumea. Eu unul nu am fost pentru bani, initial nici nu stiam ca se plateste, ci am fost doar pentru a asigura o corectitudinea in ceea ce priveste desfasurarea votului si numararea voturilor. Renumeratia este asigurata de catre statul roman, nu de catre patidul politic din partea caruia te duci, iar suma pe care am primit-o este de 250 de lei(asta deoarece a avut loc si referendumul pe justitie).
Toata treaba asta cu delegatul incepe cu o zi inainte de votare, adica sambata seara, cand trebuie sa te duci la sectie de votare, sa pregatesti lucrurile de pe acolo si sa astepti cererile pentru urna mobila. Timpul pe care il petreci este de circa 2-2.5 ore.
Duminica, in ziua de votare, va trebui sa fii prezent la sectia la care esti repartizat incepand cu ora 6:00, atunci cand se vor sigila urnele de votare, se vor desigila pachetele cu buletinele de vot si se vor aplica pe acestea stampila de control.
La ora 7:00 incepe votul si incep sa apara si primele persoane. Acestora li se scaneaza buletinul cu ajutorul tabletei(pentru a nu face vot multiplu si pentru a se realiza prezenta electronica), iar apoi ajunge in fata unui delegat care il va pune sa semneze pe liste, pentru ca apoi sa i se retina buletinul si a i se inmana buletinul de vot si stampila. Dupa ce iese din cabina votantul, trebuie sa ii iei stampila de vot si sa ii inmanezi buletinul.
Acest lucru il vei face timp de 14 ore, pentru ca la ora 21:00 sa se inchida sectia de votare, sa se sigileze stampilele de vot si sa va apucati sa realizati numaratoarea. In ceea ce priveste numaratoare voturilor, acest lucru o face exclusiv presedintele sectiei de votare, nu fiecare delegat ia cate o gramada si incepe sa o sorteze si sa numere dupa cum doreste el. La mine in sectie reprezentatii celorlalte partide, PSD, ALDE, ProDemo, UDMR si PNL au vrut sa mearga pe metoda de a a lua fiecare cate o gramada, asta deoarece spuneau ei „ca merge mai repede si ajungem mai repede acasa”.
Ce inseamna sa fii observator la vot
Cand am auzit ca vor sa faca acest lucru, m-am opus imediat, am ridicat chiar tonul si le-am spus ca procedam dupa cum spune in regulamentul AEP, presedintele sectiei de votare ia fiecare buletin de vot de pe masa, spune ce partid a fost votat, ne arata, le aseaza pe caprarii, pentru ca apoi tot presedintele sa numere fiecare teanc, totul sub supravegherea delegatiilor.
Mi s-a spus ca sunt mic, nu am experienta… Pana la urm am rezolvat toata aceasta treaba prin simplu fapt ca baiatul de la tableta a sunat la STS, a pus telefonul pe speaker iar persoana de la capatul firului a confirmat ceea ce am spus eu.
Numararea voturilor, anularea buletinelor de vot ramase si obtinerea cheii a durat pana la ora 5:00 in cazul meu, asta deoarece s-a pierdut foarte mult timp cu realizarea proceselor verbale. In alte cazuri, toata treaba s-a terminat pe la ora 2/3.
In orice caz, din punctul meu de vedere este o experienta foarte misto, in care trebuie sa te innarmezi cu multa rabdare si cu mult calm.