Epson EF-12 Review Romana si Pareri

In urma cu mai bine de cinci luni, Epson prezenta pe piata locala noi modele de videoproiectoare home cinema de înaltă calitate, sunt echipate cu Android TV pentru ca utilizatorii să poată urmări și partaja conținut rapid și ușor, fără a se conecta la un dispozitiv extern și fără a accesa Google Assistant. Printre aceste dispozitive prezentat s-a numarat si Epson EF-12, un videoproiector pe care l-am avut recent la test/review si care mi-a fost totodata si companion la vizualizarea meciurilor de fotbal de la Campionatul European de Fotbal 2020.

Specificatii

Dimensiuni produs175‎ x 175 x 135 mm (Lăţime x Lungime x Înălţime)
Greutate2,1 kg
Sistem de proiectieTehnologie 3LCD, Obturator RGB cu cristale lichide
Panou LCD0,62 inchi cu MLA (D10)
RezolutieFULL HD
Raport Contrast2.500.000 : 1
Corectie KeystoneAutomat vertical: ± 34 °, Automat orizontal ± 40 °
Frecvenţă de generare a imaginii 2D pe verticală30 inci – 150 inci
Dimensiuni proiecţie13,9 mm
Distanţă focală
ConexiuniUSB 2.0 tip A, USB 2.0 tip B, Ieşire audio mini-jack stereo, HDMI ARC, HDMI (HDCP 2.3)
Consum de energie102 Waţi, 73 Waţi (economic)

Pret Romania

Epson EF-12 poate fi gasit in oferta AVStore la un pret de 4.299 LEI(link achizitie).

Design si Conectivitate

Epson EF-12 este un videoproiector ceva mai aparte din punct de vedere al design-ului, remarcandu-se in principal prin forma sa destul de cubica, potrivindu-se in orice fel de camera. Forma aceasta boxy are practic o zona inferioara si o zona superioara, cea inferioara incluzand partea de proiectie, respectiv racire alaturi de conecitivtate, in timp ce partea superioara include difuzoarele audio si o serie de butoane de control.

Totusi avantajul principal al acestui proiector de circa 2.1 kilograme este acela ca poate fi mutat cu usurinta dintr-o incapere in alta si poate de asemenea proiecta imagini atat pe tavan cat si pe podea. Calitatea imaginilor redate este una chiar foarte bună, luminozitatea, contrastul și culorile fiind chiar foarte bune. Am fost placut surprins de faptul ca in timpul zilei, unde nivelul de luminozitate naturala era destul de mare, nu am avut parte nicio clipa de neplaceri in timp ce ma jucam.

In ceea ce privește conectivitatea, Epson EF-12 vine echipat cu tot tacâmul de care ai avea nevoie, astfel că avem parte de o iesire jack de 3.5mm, de un port HDMi tip ARC, un port HDMI(HDCP 2.3), un port USB 2.0 tip A si un port USB 2.0 tip B(ar fi fost ok in schimb un port tip C, nimeni nu mai foloseste tip B).

Mod de functionare

Pe cât este de simplu este din punct de vedere al designului, pe cât este de ușor de folosit și asta în principal datorită sistemului de operare cu care vine echipat, Android TV. Practic daca ai un telefon cu Android sau ești familiarizat cu acest OS, îți va fi extrem de ușor să folosești și Android TV. Ce este cu adevărat fain la acest sistem de operare este faptul că ține locul unui Chromecast, putând astfel să dai Cast de pe telefon la diverse videouri de pe YouTube, Netflix, Facebook etc doar printr-o simpla apăsare a unui buton.

De asemenea, nu exista vreo configurare pe care trebuie sa i-o faci proiectorului, trebuind doar sa îl conectezi la curent și să îi găsești o poziție și un perete liber unde sa faci proiecția. In cazul meu, proiecția a fost de multe ori cu probleme, din cauza motanului… care de multe ori se gândea că ar fi bine să apară prin cadru și să optureze imaginea.

Concluzii

Epson EF-12 este un proiector minimalist, ce se va integra în orice cameră unde îl vei pune, singura condiție fiind aceea de a avea un spatiu destul de mare pentru a face proiecția.