[Review] HTC 10
In 2008, HTC lansa primul smartphone cu Android de pe piata, HTC Dream sau T-Mobile G1. In 2010, Google a colaborat impreuna cu HTC pentru realizarea primului smartphone din gama Nexus, Nexus One. HTC a avut un inceput promitator si destul de interesant, dar din pacate, pe zice trece ce au trecut anii, a devenit o companie neatractiva, asta datorita produselor „boring” si scumpe aduse pe piata. Motivul principal pentru care HTC a decazut foarte mult in ultimii ani ar fi acela ca nu a investit in R&D si nu a venit pe piata cu ceva spectaculos. Oricum, mai sunt si alti factori care au contribuit la decaderea companiei.
HTC 10 a fost lansat pentru a concura cu telefoane precum Galaxy S7, LG G5, Huawei P9 si pentru a spala greselile facute cu One M9, care a fost, in opinia mea, un esec din punct de vedere al camerei, al bateriei si al procesorului. Prin amabilitatea Telekom Romania, am testat acest telefon.
Specificatii
- display Super LCD5 de 5.2 inch, rezolutie QHD;
- protectie ecran: Corning Gorilla Glass 3;
- Sistem de operare: Android 6.0 Marshmallow customizat cu HTC Sense UI;
- procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 820;
- accelerator grafic: Adreno 530;
- 4GB RAM;
- camera principala de 12 megapixeli cu deschidere f/1.8 si echipata cu un dual-LED Flash si cu un telemtru laser;
- camera de selfie de 5 megapixeli cu deschidere f/1.8;
- baterie de 3.000 mAh;
Puncte PRO
- constructie solida, design;
- conectivitate USB Type-C;
- senzor de amprenta rapid;
- autonomie buna
- fotografii bune pe timp de luminozitate scazuta;
Puncte Contra
- selfie-urile sunt lipsite de detalii;
- nu avem parte de filmare FULL HD la 60 fps;
Ambalaj si accesorii
In cutie veti gasi smartphone-ul, cateva manuale cu instructiuni, certificatul de garantie, un incarcator Quick Charge 3.0, un cablu USB de tip C si o pereche de casti. Este o pereche de casti de foarte buna calitate, ce ofera un bas bun si un sunet de o intensitate mare si de foarte buna calitate.
Design, Display si Conectivitate
HTC 10 vine cu un design ergonomic, avand o carcasa unibody din aluminiu ce iese in relief datorita muchiilor angulare de pe spate. Daca privesti telefonul din partea frontala, telefonul seama destul de mult cu HTC One A9. Display-ul ocupa circa 71% din suprafata frontala si este acoperit de o sticla Gorilla Glass 3 de tip 2.5D, ce ofera un aspect mult mai frumos telefonului. La baza ecranului regasim trei butoane capacitive, ce ofera un feedback bazat pe vibratii. Butonul din mijloc integreaza si un senzor de amprenta, care recunoaste orice amprenta inregistrata in mai putin de o secunda,
In partea de sus gasim jack-ul de 3.5mm, iar la baza telefonului portul USB Type-C, un difuzor si un microfon. Pe partea dreapta a telefonului gasim slotul pentru micro SIM, butoanele de volum si butonul de power, iar pe partea stanga slotul pentru micro SD Card.
Cand zici HTC, zici difuzoare frontale si BoomSound. Din pacate acest lucru s-a pierdut la acest telefon. Sunetul este livrat de doua difuzoare, pozitionate in directii diferite: primul dizuror este pozitionat in partea superioara a display-ului, iar celalalt la baza telefonului. Se aude clar și puternic.
Display-ul este unul Super LCD5 de 5.2 inch, ce are o rezoltie QHD(1440 x 2560 pixeli) si o densitate a pixelilor de 565ppi. Este un panou de foarte buna calitate, ce ofera unghiuri de vizualizare mari, culori vii si un contrast excelent.
In ceea ce priveste conectivitatea, smartphone-ul vine cu suport 4G LTE Cat.9, ceea ce permite viteze de descarcare de pana la 450Mbps si viteze de upload de pana la 50Mbps. Primim Wifi in standardul 802.11 ac, Bluetooth 4.2, GPS cu A-GPS si GLONASS si NFC.
Hardware
HTC 10 integreaza un procesor Qualcomm Snapdragon 820, format din doua nuclee Kryo tactate la o frecvente de 2.15GHz si doua nuclee Kryo de 1.6GHz, ultimele doua fiind folosite in activitati mici. RAM-ul este de 4GB, iar memoria interna este de 32GB si poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 256GB. Telefonul reuseste cu brio sa se descurce in orice joc, precum Dead trigger 2, Asphalt 8, Ashpalt Xtreme. Nu am avut parte de lag sau de frame drop-uri.
Rezultate Benchmark-uri:
- Antutu – 126813 puncte;
- Geekbench 4- Single core(1688 puncte), Multi core(3210 puncte);
- Quadrant: 42570 puncte;
- PC Mark: 4434 puncte;
Camere foto
Daca camera de pe HTC One M9 era dezastruoasa, nu putem vorbi de acelasi lucru si la HTC 10. Pentru camera principala s-a folosit un senzor UltraPixel 2.0 de 12 megapixeli, ce are o deschidere f/1.8 si o dimensiune a pixelului de 1.55µm. Camera este echipata cu un stabilizator optic al imaginilor, cu un telemetru laser si cu un LED Flash in doua tonuri.
Se descurca excelent in aproape orice fel de conditii de luminozitate, mai ales pe timp de luminozitate scazuta. Primim, de asemenea posibilitatea de a filma la rezolutie 4K si un mod Pro pentru camera foto, prin care putem ajusta ISO-ul, balansul de alb, timpul de expunere si tipul de focalizare. As mai fi vrut ca telefonul sa poata sa realizeze filmari FULL HD la 60 fps.
Camera de selfie este de 5 megaixeli, are o deschidere f/1.8 si este capabila sa filmeze FULL HD. Fotografiile sunt destul de slabe si lipsite si detalii.
Filmare FULL HD:
Filmare 4K:
Software
HTC 10 ruleaza in prezent software-ul Android 6.0.1 Marshmallow, customizat cu Sense UI 7.0. Este o interfata placuta, simpla si rapida, ce ne ofera si celebrul Blinkfeed prin care putem vedea cele mai importante lucruri de pe retelele sociale.
Primim, de asemenea, posibilitatea de a alege teme pentru telefon si a seta tot felu de functii pentru diferite activitati. In ceea ce priveste aplicatiile, primim suita de aplicatii Google + cateva aplicatii pe care le mai integreaza HTC precum:
- Help
- Editor video Zoe
- Boost+ – aplicatie care ne goleste memoria cache si sterge fisierele inutile
- Messenger
- feddly – feed de stiri
- Meteo
- News Republic – feed de stiri
Baterie si autonomie
HTC 10 integreaza o baterie de 3.000 mAh, ce reuseste sa ofere o autonomie in utilizare continua de 3 ore si 37 de minute. In testul video playback-ului, cu luminozitate la maxim, am reusit sa obtin o autonomie de 7 ore si 41 de minute. Sunt niste rezultate bune, dar totusi nu se poate compara cu Galaxy S7, unde am reusit sa obtin in testul de utilizare continua o autonomie de 6 ore.
Pret si Verdict
In acest moment, HTC 10 este cel mai bun smartphone al companiei taiwaneze. Totusi as fi vrut un smartphone care odata ce il vad sa ma faca sa spun „wow”. Poate urmatorul flagship al companiei, va aduce o noutate din punct de vedere tehnologic si ma va face sa spun exclamatia de mai sus. In oferta Telekom Romania are un pret de 99 LEI cu abonament XXL sau un pret de 3.049 LEI fara abonament.
Fotografii