Huawei Mate 30 Pro Hands-on Review si Pareri
Testez pentru trei saptamani prin intermediul programului Orange Smartphone Tester, cel mai recent si controversat smartphone al companiei Huawei, Mate 30 Pro.
Poate fi achizitionat din ofeta operatorului la un pret standard de 3.885 LEI sau la un pret cu abonament de la 2.698 LEI cu Orange Me 30(link achizitie). Cei care achizitioneaza un Huawei Mate 30 Pro primesc gratuit o pereche de casti Huawei FreeBuds 3(review).
Am scos Huawei Mate 30 Pro-ul din cutie, i-am bagat cartela SIM Orange, l-am configurat, i-am admirat ecranul superb, iar apoi am ramas blocat. De ce? Instictul meu, ca la fiecare telefon pe care il primesc, era sa intru pe Google Play Store si sa imi instalez aplicatiile precum Spotify, Instagram, Messenger, Facebook, Google Analytics, Google Calendar etc., dar ce sa vezi nu ai cum sa faci asta…
>>> Cum instalezi serviciile si aplicatiile Google pe Huawei Mate 30 Pro
Context, pentru cei care nu stiu problema SUA-Huawei. Compania chineza a fost inclusa pe lista neagra a departamentului de stat al SUA, astfel ca nu mai are voie sa faca afaceri cu vreo companie americana. Acest lucru se traduce prin faptul ca Huawei nu mai poate folosi aplicatiile si serviciile Google.
As spune ca Huawei Mate 30 Pro este precum „o masina cu probleme din fabrica”, dar care poate fi reparata în garaj, asta deoarece acele servicii Google de care duce lipsa telefonul pot fi instalate in circa 15-20 minute prin intermediul unei clone(voi detalia acest tutorial intr-un articol separat).
Din punct de vedere al design-ului, Huawei Mate 30 Pro merge o linie clasica, fiind realizat din sticla din metal. Ecranul este o capodopera din punct de vedere ingineresc, ce se intinde destul de mult pe marginile telefonului, renuntandu-se astfel la butoanele de volum. Astfel daca vei dori sa modifici volumul va trebui sa realizezi un double tap pe marginea stanga sau dreapta a telefonului, iar apoi sa faci slide cu degetul. E cu dus si intors aceasta functie, cateodata merge, cateodata nu merge… Ramanand la capitolul ecran, se vede o imbunatatire semnificativa fata de cel de pe Huawei P30 Pro(review), culorile si luminozitatea fiind mult bune. De asemenea, daca vizualizezi video-uri pe Youtube, acestea nu vor fi afisate pe tot ecranul.
La capitolul baterie nu vad diferente fata de smartphone-ul lansat in primăvara anului trecut si nici fata de Mate 20 Pro(review), autonomia pe care am obtinut-o fiind de aproape 2 zile cu utilizare intensiva. Capitolul camera il voi detalia intr-un articol separat, comparativ cu P30 Pro.
Per total, Huawei Mate 30 Pro este un best buy din punct de vedere al pretului, dar care sufera mult din cauza lipsei serviciilor si aplicatiilor Google. Nu poti trai fara Google in acest moment, deoarece nu exista o alternativa viabila care sa inglobeze toate aplicatiile de care ai nevoie, App Gallery fiind din punctul meu de vedere doar o gluma(mai bine de 95 % din aplicatiile pe care le am instalate pe telefon nu se regasesc in magazinul celor de la Huawei). Asadar singura solutie pentru a folosi acest telefon intr-adevar, este aceea ce a instala in mod „fraudulos” acea clona care contine serviciile si aplicatiile Google.