[Review] Huawei Mate 40 Pro
Incep acest articol prin a spune ca Huawei Mate 40 Pro este definitia inovarii si spun acest lucru deoarece Huawei a introdus pe cel mai nou model din familia Mate tot ceea ce a avut mai bun in casa, de la ecran, hardware-ul intern pana la sistemul de camere Leica. Huawei Romania mi-a oferit acest model spre testare undeva la doua saptamani, prilej prin care sa ii fac un review asa cum i se cuvine.
Huawei Mate 40 Pro Specificatii
- Dimensiu: 162.9 x 75.5 x 9.1 mm;
- Greutate: 212 grame;
- Display: OLED de 6.76 inch, rezolutie 1344 x 2772 pixeli, 18.5:9, HDR10, 90Hz;
- Sistem de operare: Android 10 cu EMUI 11;
- Procesor: Kirin 9000 5G(5 nm) Octa-core (1×3.13 GHz Cortex-A77 & 3×2.54 GHz Cortex-A77 & 4×2.05 GHz Cortex-A55);
- Accelerator grafic: Mali-G78 MP24
- Memorie interna si RAM: 256GB 8GB RAM, 512GB 8GB RAM
- Camera principala:
- 50 MP, f/1.9, 23mm (wide), 1/1.28″, 1.22µm, PDF omnidirectional, Laser AF
- 12 MP, f/3.4, 125mm (telephoto periscop), PDAF, OIS, 5x zoom optic
- 20 MP, f/1.8, 18mm (ultrawide), PDAF
- Camera de selfie:
- 13 MP, f/2.4, 18mm (ultrawide)
- TOF 3D, (senzor de adancome/senzor biometric)
- Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Blueooth 5.2, A2DP, LE, GPS cu dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC
- Baterie: 4400 mAh;
Design și Display
Imediat ce il vei scoate din cutie, vei descoperi o adevarata bijuterie, realizat din materiale premium, fiind practic un omagiu adus echilibrului și simetriei. Carcasa din spate este realizata in totalitate dintr-o sticla mata si poate fi gasita in doua tipuri de culori, Black si Mystic Silver, cea de-a doua culoare creand un efect cu reflexii de lumina si culoare. Un alt lucru de apreciat ar fi acela ca sistemul de camere Space Ring, se profileaza foarte putin fata de linia generala a dispozitivului.
Se merge pe aceleasi stil de ecran ca si in cazul predecesorului sau, Mate 30 Pro(review), fiind unul de tip waterfall de 6.73 inch, ce are o rezolutie de 1344 x 2772 pixeli, o rata de refresh de 90Hz si mod HDR10. Culorile, luminozitatea, contrastul ecranului sunt mai mult decat perfecte si ireprosabile. Mergandu-se pe acest tip de ecran si pe acest design, stabilitatea telefonului in mana nu este foarte buna, de aceea as recomanda folosirea husei de silicon din pachet. De asemenea, am apreciat ca au fost puse doua difuzoare audio pentru a obtine un sunet stereo de foarte buna calitate.
Performanta
Asa cum am spus de multe ori, performanta nu se masoara in testele sintitice, ci se masoara in utilizarea de zi de cu zi. Folosesc un Huawei P30 Pro de mai bine de un an si jumatate si sincer sa fiu, nu am avut un moment in care sa ma dezamăgească din punct de vedere al performantei. De la aceasta regula nu face rabat nici Mate 40 Pro, un smartphone care are ca atuu faptul ca vine cu un display de 90 Hz, facand experienta de utilizare mult mai fluida mai ales in aplicatii in care scrollezi foarte mult(browsing, facebook, instagram etc.).
Baterie si Autonomie
In ciuda faptului ca vine cu o baterie mai mica decat precedesorul, Mate 40 pro exceleaza in continuare la capitolul autonomie si asta in special datorita optimizarii la nivel de procesor si respectiv software. Practic, in conditii decente de utilizare a telefonului, poti obtine o autonomie de circa 2 zile, fara niciun stres. De asemenea, un alt avantaj ar fi reprezentat de incarcarea prin fir si respectiv wireless, fiind de 66W si respectiv de 50W. Practic prin intermediul incarcarii prin fir, incarcarea se va realiza in circa 45 de minute(si 0-50% in doar 15 minute).
Camera foto
Cand zici Huawei zici aparat foto de buzunar. Comparativ cu device-ul meu de zi cu zi, pozele le regasesc a fi mult mai naturale din punct de vedere al culorilor, iar nivelul de detalii pe partea zoom este mult mai mare. In rest pozele sunt la fel de exceptionale pe orice timp de luminozitate, mai ales pe timp de luminozitate scazuta. Mi-ar fi placut totusi la capitolul camera sa fie introdus si modul HDR in mod automat si telefonul sa decida cand trebuie sa il foloseasca si cand nu.
Poze realizate cu Huawei Mate 40 Pro:
Software
Da, cu siguranta software-ul EMUI a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, iar versiunea 10 a adus schimbari semnificative la nivel de UI. Totusi parca as fi vrut ceva mai mult de la EMUI 11, mai ales partea de user-experience.
Cu totii stim ca de mai bine de un an device-urile Huawei vin fara serviciile si aplicatii Google. In ciuda acestui fapt, nu mai vad o problema, asta deoarece Huawei pune la dispozitie un utilitar, Petal Search, special creat pentru a avea acces la toate aplicatii prezente si neprezente si pe magazinul propriu Huawei App Gallery.
Concluzii
Cu siguranta principalul dezavantaj este lipsa serviciilor Google si respectiv al aplicatiilor, dar atunci cand apare o alternativa viabila precum magazinul App Galley si Petal Search, acel dezavantaj se diminueaza foarte mult. Huawei inoveaza de la an la an din ce in ce mai mult, iar acest lucru se poate vedea cel mai bine in cel mai recent flagship, Mate 40 Pro, care nu face rabat la niciun capitol.