[Review] Huawei P9
Introducere
Alaturi de camera foto digitala Polaroid Snap si bratara fitness Moov Now, am testat si cel mai recent flagship al companiei chinezesti Huawei, smartphone-ul P9. Odata cu lansarea modelului P9, Huawei a dovedit faptul ca este un jucator important piata mondiala de telefoane.
Specificatii
- display IPS-NEO LCD de 5.2 inch FULL HD;
- procesor octa-core HiSilicon Kirin 955;
- 3GB RAM si 32GB memorie interna;
- camera duala de 12MP, f/2.2, 27mm, dual-LED Flash, laser autofocus;
- camera secundara de 8MP, f/2.4;
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, hotspot
- Bluetooth 4.2, A2DP, LE
- sistem de operare 3.000 mAh;
- ruleaza Emotion UI 4.1 bazat pe Android 6.0 Marshmallow;
Puncte Pro
- fotografii excelente
- pret foarte bun
- sunet de foarte buna calitate
- corp unibody din aluminiu
- senzor de amprenta rapid
Puncte Contra
- camerele nu dispun de stabilizare optica
- nu exista optiune de filmare 4K
Ambalaj și Accesorii
In cutia primita veti gasi smartphone-ul, o pereche de casti de foarte buna calitate, cablul USB Type-C 1.0, niste manuale cu intructiuni, incarcatorul, cheita pentru lacasul nano-sim si certificatul de garantie.
Design, Display și Conectivitate
Am avut de-a face cu poate cel mai frumos smartphone de pe piata. Smartphone-ul imbina intr-un mod foarte dragut aluminiul cu sticla. In primul rand smartphone-ul vine cu un corp unibody din aluminiu. Pe spate in partea de sus avem parte de o zona de plastic in care sunt asezati cei doi senzori foto, LED Flash-ul in doua tonuri si telemetrul laser. Sub aceasta zona se afla o adancitura, care este de fapt senzorul de amprenta.
Pe marginea din dreapta a telefonului se gasesc butoanele de volum si butonul de pornire/oprire care are o textura diferita, astfel incat sa nu il incurci cu cele de volum. Pe marginea din stanga se regaseste lacasul pentru nano-SIM si micro SD Card.
La baza telefonului regasim portul USB Type-C, jack-ul de 3.5mm si difuzorul. Este un difuzor foarte bun, comparabil cu cel de pe HTC One M9, oferind o calitate si o intensitate foarte buna a sunetului. Totusi, de foarte multe ori cand ti telefonul in modul landscape ai tendinta de a acoperi difuzorul. As fi preferat sa fie amplasat pe fata.
In ceea ce priveste display-ul IPS Neo-LCD, acesta are o dimensiune de 5.2 inch, o rezolutie FULL HD si este protejat de o sticla 2.5D, ce ii ofera un aspect mult mai frumos telefonului. Apreciez faptul ca telefonul vine cu rezolutie FULL HD si nu QHD. Pe de alta parte, display-ul sta destul de prost pe partea de luminozitate si sub actiunea razelor soarelui. In schimb contrastul si culorile sunt foarte bune. De asemenea, utilizatorul are posibilitatea sa modifice din setari temperatura culorii display-ului, alegand din trei moduri:implicit, cald si rece.
In ceea ce priveste conecitivitatea wireless, Huawei P9 vine cu conectivitatea 4G LTE, ceea ce permite descarcari cu viteze de pana la 300Mbps si viteze de upload de pana la 50Mbps. Wifi-ul este 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth-ul este v4.2 si vine cu A2DP, LE, apt-X. De asemenea, vine cu GPS cu A-GPS si GLONASS.
Hardware
Sub capota, Huawei P9 integreaza un procesor HiSilicon Kirin 950(format din patru nuclee Cortex-A72 de 2.5GHz si din patru nuclee Cortex-A53 de 1.5GHz), 3GB RAM si 32GB memorie interna extensibila printr-un micro SD Card de pana la 256GB. De asemenea, mai exista o varianta cu 4GB RAM si 64GB memorie interna. Procesorul made-in-house al celor de la Huawei se descurca foarte bine in orice activitate la care il pui.
Scouri realizate in benchmark-uri:
- Antutu: 86661
- PC Mark: 6886
- 3D Mark: 747(Sling Shot using ES 3.1), 958(Sling Shot using ES 3.0)
- CF- Bench: 93427, 57810, 72056
- Geekbench 3: 1471 single-core, 5634 multi-core
- Quadrant: 38261
Camere
Pe partea de camere noul flagship al companiei Huawei sta extem de bine. Pe spate avem de-a face cu doi senzori Sony IMX286 de 12 megapixeli, ce sunt acompaniati de un LED Flash in doua tonuri si de un telemtru laser, pentru o focalizare cat mai precisa la distante mici. Ambii senzori folosesc tehnologia Leica, au o deschidere f/2.2, unul dintre ei captureaza imagini RGB, iar celalalt captureaza imagini monocrom.
Fotografiile sunt excelente atat pe timp de luminozitate buna, cat si pe timp de luminozitate scazuta. Culorile sunt clare, iar luminozitatea si contrastul sunt si ele foarte bune. Telefonul este lipsit de stabilizare optica si de posibilitatea de a filma 4K. La capitolul filmare normala, telefonul sta ok, dar in bataia soarelui culorile sunt cam arse. La capitolul filmare lenta, luminozitatea scade dramatic de mult.
Aplicatia camerei este uimitoare din toate punctele de vede, dandu-ti acces la o multime de moduri si functii. Daca tragem din partea stanga avem parte de 14 moduri. Se simte foarte mult lipsa stabilizarii optice mai ales in modurile de Foto Nocturn si Pictura cu lumina, dar mai ales pe timp de filmare.
Daca tragem din partea dreapta accesam setarile camerelor. Putem realiza fotografii 4:3 la rezolutie de 12MP si 16:9 la rezolutie de 9MP. Asa cum am spus si mai sus, nu putem filma 4K, dar putem filma la rezolutie FULL HD cu 60 de cadre pe secunda.
Huawei ne mai pune la dispozitie inca doua moduri: un mod Pro prin care avem posibilitatea sa modificam ISO-ul, timpul de expunere, balansul de alb si focalizare si un mod prin care avem posibilitatea dupa ce realizam captura, sa ii modificam deschiderea, de la F/16 la F/0.95.
Camera de selfie are o rezolutie de 8 megapixeli, o deschidere f/2.2, filmeaza FULL HD si realizeaza selfie-uri foarte bune.
Video FULL HD 60fps:
Software și Aplicații
Huawei P9 ruleaza in prezent Android 6.0 Marshmallow, customizat cu EMUI 4.1 si avand implementat patch-ul de securitate de pe luna mai. Avem parte de o interfata draguta si simpla, ce te duce cu gandul la cea a iOS-ului.
Smartphone-ul vine cu suita de aplicatii de la Google + „cateva” aplicatii speciale Huawei:
- Actualizator
- Calendar
- Hi Care
- Hi Cloud
- Fisiere
- Manager telefon
- Lanterna
- Meteo
- Oglinda
- Note
- Recorder
- Teme
- WPS Office
Baterie și autonomie
Conform celor de la Huawei, smartphone-ul P9 include o baterie de 3.000 mAh. In testul de utilizare continua pe care l-am realizat, bateria tine doar 4 ore si 12 minute(contorizat pana la 7%). Destul de putin pentru un flagship al anului 2016, care ar trebui sa aiba o autonomie in utilizare continua de peste 6-7 ore in opinia mea. Ori bateria are o capacitatea mult mai mica decat ni se spune, ori bateria si software-ul sunt prost optimizate.
In testul video playback-ului am reusit sa obtin o autonomie de 8 ore si 34 de minute. Huawei pune la dispozitie cateva unelte prin care utilizatorul are posibilitate sa economiseasca bateria. In primul rand poate sa aleaga din cele trei moduri ale planului de alimentare: Performanta(ce poate fi folosit in jocuri), Inteligent si Ultra. Activarea modului Ultra ofera utilizatorului acces doar la functiile de baza ale telefonului: apelare, mesagerie si agenda. La doar 15% la baterie, Huawei imi garanteaza ca daca activez modul Performanta bateria ma va mai tine 4 ore si 52 de minute, in modul Inteligent 5 ore si un minute, iar in modul Ultra 8 ore si 1 minut.
O functie interesanta pe care am regasit-o in Managerul de baterie se numeste ROG. Activarea acestei functii va avea ca efect reducerea rezolutiei ecranului la 720×1280 pixeli si va contribui la reducerea consumului de energie.
Verdict și Preț
In acest moment, consider ca smartphone-ul Huawei P9 este al doilea cel mai bun smartphone de pe piata, dupa Samsung Galaxy S7. Huawei P9 poate fi gasit in oferta Quickmobile.ro la pretul de 2.199 LEI.
Galerie