JocuriReview-uri

În căutarea tastaturii perfecte, cu Genesis Thor 303

Genesis ne propune astăzi Thor 303, o tastatură adresată în principal jucătorilor, dar care nu uită nici de ceilalți utilizatori. Se anunță un review interesant, pentru că ni se promit switch-uri mecanice interschimbabile, o iluminare RGB de calitate, un șasiu de aluminiu, memorie încorporată și N-key rollover, așa că fără multă vorbă să trecem la treabă !

Specificații:
 • tastatură mecanică full-size, 104 taste
 • switch-uri interschimbabile Outemu Brown cu răspuns rapid (1.8mm distanță de
 • acționare și forță de acționare de 55g) și durată de viață de până la 50 de milioane de clicuri
 • frecvență de eșantionare: 1000 Hz
 • timp de răspuns: 8 ms
 • șasiu de aluminiu
 • N-Key rollover
 • 11 taste multimedia
 • iluminare RGB PRISMO cu 25 de opțiuni și 16 milioane de nuanțe posibile
 • capace printate double-shot
 • software dedicat pentru customizarea iluminării și a opțiunilor de macro
 • memorie încorporată
 • conectare prin USB tip-A, lungimea cablului de conectare: 180 cm
 • compatibilitate: Windows XP, Windows Vista, Windows 8, Windows 7, Windows 10, Linux, Android
 • dimensiuni: 442 X 136 X 36 mm
 • greutate: 1152 g
 • accesorii: 2 switch-uri de rezervă, instrument pentru extragerea switch-urilor

Tastatura vine ambalată într-o cutie simplă din carton. Vom găsi aici un pliant cu instrucțiuni, câteva stickere Genesis, dar și o surpriză foarte plăcută sub forma unei punguțe cu două switch-uri de rezervă și un cleștișor pentru extras în condiții optime switch-urile montate pe tastatură. Instrucțiunile sunt sumare dar suficiente, și includ și limba română.

Prima impresie este foarte favorabilă. E o tastatură grea și foarte solidă, venită parcă din vremurile când componentele IT țineau o viață. În același timp, aspectul este foarte modern, ajutat și de fontul tastelor. Designul este unul simplu, aerisit și elegant, susținut foarte bine de o carcasa alb-mat cu un aspect ușor cretat. Materialele folosite par de calitate și sunt foarte plăcute la atingere, atât carcasa cât și tastele. Cablul este împletit, alb-argintiu, și cu o lungime mai mult decât suficientă. Între taste, ascunse vederii, se află capetele unor șuruburi clasice care sugerează o demontare ușoară, aspect foarte important în situația în care va trebui să curățăm tastatura.
Pe baza tastaturii se află tampoanele antiderapante și piciorușele de înclinare învelite și ele în capișoane antiderapante. Tot aici găsim un canal săpat în carcasă și o crestătură prin care putem conduce cablul de conectare în ce poziție dorim, prin stânga, dreapta sau centrul tastaturii. Un detaliu util pentru cei care vor să își păstreze setup-ul cât mai ordonat.

Layout-ul este unul clasic și apropiat de perfecțiune din punct de vedere al ergonomiei. Avem o tastă Fn pentru controlul funcțiilor specifice ale tastaturii, plasată ideal astfel încât să avem acces cu o singură mână la toate setările de iluminare importante. Putem astfel să parcurgem foarte rapid modurile de iluminare, și putem să le schimbăm la fel de rapid ori culoarea, acolo unde iluminarea permite, ori viteza de tranziție a efectelor luminoase.
Alte scurtături utile sunt funcțiile media obținute prin combinația Fn+F1-F12, sau colorarea selectivă a unor taste prin apăsarea Fn+1-5, pentru eficiență în cinci tipuri de jocuri. Putem de asemeni sa blocăm tasta Win, să schimbăm între ele tastele WASD și săgețile, sau să resetăm toate setările la profilul de fabrică.

Profilul tastaturii este undeva înspre OEM, cu o concavitate destul de pronunțată la nivelul tastelor. Capacele tastelor, matrițate prin injecție dublă, ar trebui să aibă o longevitate foarte bună.

Conectarea nu necesită nici un fel de driver, tastatura funcționând pe o gamă largă de sisteme de operare. Vom avea însă nevoie de un sistem cu Windows pentru configurarea macro-urilor și a iluminării personalizate. Totuși, odată setate, acestea vor fi memorate de tastatură, și ne putem întoarce la libertatea alegerii sistemului de operare.

Acțiunea tastării este foarte satisfăcătoare. Outemu Brown sunt switch-uri cu acționare tactilă, deci plasate undeva între cele clicky și cele liniare. Avem deci o tastatură ambivalentă, cu care putem aborda foarte bine atât editarea de text și lucrul la birou, cât și activitățile de gaming. Compatibilitatea switch-urilor cu Cherry MX ar trebui să asigure o gamă foarte variată de capace personalizate ale tastelor în cazul în care dorim acest lucru. Un alt aspect extrem de util pentru prelungirea duratei de viață a tastaturii este posibilitatea schimbării foarte simple a switch-urilor.

În practică, răspunsul tastelor este rapid, punctul de contact al switch-urilor foarte precis și anticipabil, și mi-a făcut plăcere cu adevărat să utilizez tastatura Thor 303. Zgomotul tastării l-aș încadra undeva la nivelul moderat pentru o tastatură mecanică. Nu este foarte puternic, dar noaptea e posibil să deranjeze dacă mai doarme cineva în cameră. Pentru mine, sunetul tastelor a fost agreabil, suficient cât să nu uit că folosesc switch-uri mecanice. Forța necesară pentru tastare este una destul de redusă, astfel încât tastatura este potrivită pentru orice utilizator.

Tastatura este cu adevărat capabilă de N-key rollover. Nu am reușit să găsesc nici o combinație de taste apăsate simultan care să nu funcționeze. Și apăsarea shortcut-urilor formate din două sau mai multe taste apăsate nu pe rând ci simultan, așa numitele key-chords, funcționează foarte bine și previzibil în programele care folosesc așa ceva.

Software-ul disponibil pe site-ul Genesis include și un update de firmware necesar pentru anumite serii, și care se aplica și pentru unitatea de test. Update-ul a mers foarte rapid, conform instrucțiunilor și nu a pus nici un fel de probleme. De data aceasta va trebui să ne mulțumim cu instrucțiunile în limba engleză pentru update, întrucât româna nu figurează în pdf-ul care detaliază procesul de instalare. Am instalat apoi software-ul propriu-zis pentru configurarea tastaturii, din nou fără probleme.

Odată instalat, avem acces la 3 profiluri separate, în fiecare dintre acestea fiind posibilă setarea iluminării și a funcțiilor tastelor.

Iluminarea RGB este excelentă, atât la nivelul electronicii, cât și al posibilităților de configurare. Avem 4 trepte de luminozitate, și nu mai puțin de 25 (!) de moduri de iluminare. Pe lângă clasicele breathing și wave cu diferitele lor variante, vom găsi și unele inedite, precum modul ‘rain’ care sugerează curgerea ploii, sau ‘snake’. Trecerile luminoase sunt foarte subtile, și în modul static putem configura pur și simplu individual fiecare tastă cu o culoare la alegere din cele 16 milioane de nuanțe posibile. Aici este momentul să notăm că ledurile sunt intense și au culori foarte bune, însă ca la orice tastatură albă lumina ledurilor va difuza inevitabil și în jur, și culorile se vor amesteca între ledurile vecine într-o oarecare măsură.

O capabilitate foarte puternică a tastaturii este și cea a înregistrării secvențelor de taste apăsate (așa numitele macro-uri). Fiecare tastă în parte poate fi remapată fie cu funcția altei taste, (de exemplu remaparea Caps Lock cu altă tastă mai utilă), fie cu un macro. Putem obține astfel viteze supranaturale de tastare a unor combo-uri, utile mai ales în jocuri, dar și în utilizarea normală, imaginația fiind singura limită. După configurare, putem decupla tastatura de la calculatorul pe care am instalat softul Genesis, și setările vor fi păstrate indiferent pe ce calculator ne vom muta cu tastatura, chiar dacă nu va avea instalat software-ul de configurare.

În concluzie, Genesis ne-a oferit pentru acest review o tastatură cu un raport excelent calitate-preț. Iluminarea și calitatea tranzițiilor RGB, flexibilitatea maximă dată de setarea individuală a tastelor atât ca lumină cât și ca funcții, soliditatea și materialele care transformă utilizarea într-o plăcere, capacitatea de N-key rollover, și nu în ultimul rând posibilitatea schimbării switch-urilor, toate acestea s-au combinat într-un produs aproape perfect pentru zona în care este plasat. Așadar, pot recomanda fără ezitări modelul Genesis Thor 303 nu doar jucătorilor, ci tuturor celor în căutarea unei butonări eficiente și plăcute !

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: