Acer
Device-uriReview-uriTehnologieTelefoane

[Review] Lenovo Moto Z cu Moto Mods (Incipio off Grid, Hasselblad True Zoom, JBL SoundBoost)

Modularitate si grosimea de 5.2mm, acestea sunt lucrurile ce definesc cel mai bine flagship-ul companiei Lenovo(Motorola), Moto Z. Smartphone-ul a fost lansat oficial alaturi de Z Play si Z Force in luna iunie a anului trecut si prezentate pe plan local tocmai in decembrie.

Ce este special la acest telefon este faptul ca ii poti atasa tot felul de module, de la o simpla baterie externa pana la un proiector. Lenovo a dus modularitatea la un nou nivel in comparatie cu sud-coreeni de la LG. Daca la LG G5 trebuia mereu sa inchizi telefonul si sa scoti bateria pentru a atasa un modul, aici doar conectezi magnetic modulul de spatele telefonului.

Specificatii

  • display de 5.5 inch, rezolutie QHD, densitate a pixelilor de 535 ppi;
  • protectie ecran: Corning Gorilla Glass 4;
  • procesor Qualcomm Snapdragon 820, de tip quad-core;
  • accelerator grafic Adreno 530;
  • 4GB RAM si 32GB memorie interna;
  • camera principala de 13 megapixeli, deschidere f/1.8, laser autofocus, OIS, LED Flash in doua tonuri;
  • camera de selfie de 5 MP cu deschidere f/2.2;
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot, Blueooth 4.1, GPS, NFC, Radio FM, port USB Type-C;
  • baterie de 2.600 mAh;
  • sistem de operare Android 7.0 Nougat;

Puncte PRO

  • modulele sunt compatibile si cu viitoarele telefoane Moto Z;
  • hardware puternic;
  • camera buna;
  • Android in stare aproape nativa;

Puncte Contra

  • lipsa jack-ului audio de 3.5mm;
  • autonomia este mica;
  • pretul modulelor este destul de mare

Ambalaj si accesorii

In pachet veti gasi smartphone-ul, incarcatorul TurboCharge de 5V~3A, niste manuale cu intructiuni, un adaptor jack de 3.5mm-USB Type-C, asta pentru ca telefonul nu dispune de acest port si cheita pentru lacasul nano-SIM. De asemenea, veti gasi un bumper din plastic si un Moto Style Sheel, ce se ataseaza pe spate si dandu-i telefonului un nou aspect.

Ce nu apreciez este faptul ca nu primesti o pereche de casti si nici un cablu USB prin care sa poti conecta telefonul la PC/laptop.

Design, Display si Conectivitate

Moto Z se remarca inca de cand il vei scoate din cutie prin talia de viespe, ce are circa 5.2mm si fiind primul flagship cu o asemenea grosime. Este realizat in totalitate din metal, avand pe spate doua insertii de sticla menite pentru captarea semnalului GSM, Wifi etc. Tot pe spate regasim camera principala, sub forma circulara, care iese in relief destul de mult, si conectorul magnetic pentru Moto Mods.

In partea de sus a telefonului regasim slotul combo pentru nano-SIM 1 + nano-SIM 2/ nano-SIM+ micro SD Card, in partea de jos portul micro USB Type-C, iar pe partea deapta butoanele de volum si butonul de power. Legat de butoane, nu imi place faptul ca sunt prea mici si sunt asezate prea sus.

Display-ul are o dimensiune de 5.5 inch, o rezolutie QHD si este protejat de o sticlă de tip 2.5D Corning Gorilla Glass 4. Deasupra acestuia regasim camera de selfie de 5 megapixeli, difuzorul atât pentru apeluri cat si pentru muzica si un LED Flash. Sub ecran poate fi observat logoul „moto” si senzorul de amprenta, ce are o forma de pătrățel. Mi-ar fi plăcut ca senzorul de amprentă sa joace si rolul butoanelor de home, back si multitasking. Culorile acestui ecran Amoled sunt intense, luminozitatea este destul de ridicata, iar unghiurile de vizualizare sunt mari.

Pe partea de conectivitatea, avem parte de un modem Cat.6, ce este capabil de viteze de descărcare de pana la 300Mbps si viteze de upload de pana la 50Mbps. Mai regasim Wifi in standarul ac, ce suporta atat retele pe 2.4GHz, cat si pe 5Ghz, Blueooth 4.1 cu A2DP si LE, GPS cu A-GPS si GLONASS, NFC si Radio FM. Un alt minus pe care eu il consider destul de mare este acela ca nu dispune de jack de 3.5mm

Hardware

Primim un procesor Qualcomm Snapdragon 820, format din doua nuclee Kryo la 2.15GHz si din doua nuclee Kryo la 1.6GHz. Mai regasim 4GB RAM si 32GB memorie interna, din care numai 23,63GB accesibili utilizatorului. Memoria interna poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 256GB. Se descurcă excelent in orice aplicație sau joc solicitant.

Rezultate benchmark-uri:

  • Antutu: 124.056 puncte;
  • Quadrant: 29.814 puncte;
  • GeekBench 4: 1379 single-core si 4013 multi-core;

Camere foto

Moto Z punctează si la capitolul camera principală. Avem parte de un senzor de 13 megapixeli, deschidere f/1.8, de un LED in doua tonuri si de un laser autofocus pentru focalizari cat mai precise. Se descurca pe orice tip de luminozitate, focalizarile sunt corecte, iar calitatea imaginilor este foarte buna.

Poze realizate cu telefonul:

Video 4K:

Video FULL HD la 60 fps:

Software

Ce apreciez cel mai mult la telefoanele Moto este faptul ca ruleaza Android in stadiul aproape nativ, experiența de utilizare fiind foarte similară cu cea de pe telefoanele Nexus/Pixel. De asemenea, apreciez rapiditatea prin care Lenovo oferă actualizări telefoanelor.

Găsim suita de aplicatii Google plus cateva aplicatii speciale Lenovo precum: Amazon, Daydream, Moto, Moto Mods(ofera detalii despre Moto Moduri) si Prip(aplicatie de chat). Primim si o serie de functii, ce pot fi activate/dezactive din aplicatia Moto.

moto Mods

Alături de telefonul propriu-zis, am primit la test si urmatoarele module: Incipio off Grid, Hasselblad True Zoom, JBL SoundBoost, menite fiecare să te ajute cat mai mult in diverse situații. Avantajul principal al acestor module ar fi acela ca vor fi compatibile si cu viitoarele smartphone-uri Moto Z care vor apărea.

In fiecare pachet veți găsi modulul si un manual cu instrucțiuni al acestuia. Atașarea fiecărui modul se realizează prin simpla potrivire a zonei magnetice de pe modul cu cea de pe telefon. Detașarea se realizează prin simpla tragere a modulului de pe spatele telefonului.

Dezavantajul principal al acestor module este din pacate prețul, care este destul de ridicat.

Incipio off Grid este o baterie externă de circa 2.220 mAh, ce cântărește aproximativ 79 grame. Se potrivește perfect pe spatele telefonului si ii mai adaugă la grosime inca 6.2mm. Adică cu tot cu modul, smartphone-ul va avea o grosime de 11.4mm.

Prelungeste durata de viata a bateriei telefonului cu circa 22 de ore, iar incarcarea acesteia se realizeaza atunci cand incarci telefonul la priza.

Pret Orange: 98,18 euro(~446 LEI);

JBL SoundBoost este un alt modul spectaculos lansat de catre Lenovo pentru Moto Z. Dispune de doua difuzoare, fiecare dintre ele avand o putere de 3W. Dispune si de o baterie de 1.000 mAh, ce poate fi incarcata prin portul USB Type-C, amplasat pe spate.

Modulul cântărește aproximativ 145 grame, are o grosime destul de mare de 13mm, iar durata de viata a bateriei acestuia este de circa 10 ore. Mi-ar fi plăcut dacă modulul putea fi folosit totodată si ca baterie externă. De asemenea, modulul dispune si de un stand pentru asezarea acestuia pe orice suprafata.

In principiu sunetul oferit este de o intensitate mare si net superior fata de cel oferit de difuzorul telefonului.

Pret: 127 euro(~582 LEI);

Hasselblad True Zoom este un modul de cameră foto, ce include un senzor de 12 megapixeli si un xenon flash. De asemenea, camera modului dispune de o apertura cuprinsa intre f/3.5-f/6.5 si este capabilă de zoom optic 10x.

În partea de sus a modulului pot fi obsevate doua butoane. Primul are funcție de shortcut al aplicației de camera foto, iar cel portocaliu are doua faze: una de focalizare si una de declanșare a fotografiei.  Butonul portocaliu dispune si de un inel, prin care poți face zoom-out daca il rotesti in partea stângă sau zoom-in daca il rotești in partea dreapta.

Calitatea fotografiilor realizate cu Hasselblad este una foarte ridicata. Culorile si contrastul sunt foarte bune, iar nivelul detaliilor se păstrează si atunci cand faci zoom optic 10x. Pe de alta parte, fotografiile pe timp de luminozitate scazuta nu sunt foarte spectaculoase datorita deschiderii foarte mici.

Pret: 326 euro (~1.483 LEI);

Poze realizate cu modulul:

Filmare FULL HD la 30 fps realizat cu modulul:

Baterie si Autonomie

Talia de 5.2mm aduce totodata si dezavantaje, unul dintre acesta ar fi capacitatea destul de redusă a bateriei. Avem de-a face cu o baterie de 2.600 mAh, standardul care este de obicei pe telefoanele de 5.5 inch fiind de minim 3.000 mAh. Astfel autonomia este una destul de scăzută, mai ales in utilizare continua, reusind sa obtin 3 ore si 51 minute SoT. Ma astept ca la urmatoarea generatie Moto Z, Lenovo sa mareasca capacitatea bateriei.

Teste realizate:

  • Utilizare continua: 3 ore si 51 minute (15% baterie ramasa);
  • PC Mark Work 2.0 battery life: 3 ore si 39 minute (18% baterie ramasa);
  • Video Playback cu luminozitatea la maxim si ruland un playlist de pe youtube pe Wifi: 8 ore si 17 minute (3% baterie ramasa)

Verdict si Pret

Lenovo Moto Z este cu totul altceva, un telefon cu care te vei mândri mai ales cand ii vei atașa pe spate module. Se remarcă prin numărul de module cu care este compatibil, prin camera principală si prin talia sa de 5.2mm. Ca si dezavantaje as enumera autonomia destul de mica pentru un flagship, lipsa jack-ului de 3.5mm si prețul destul de mare al modulelor.

Poate fi gasit in oferta eMAG la pretul de 2.399 LEI(link).

Fotografii cu telefonul

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: