
[Review] Mercusys MR50G AC1900
Routerele wireless devin pe zice trece din ce in ce mai performante si mai accesibile ca pret. De la aceasta regula nu face rabat nici modelul MR50G AC1900, fiind cel mai nou flagship dual band cu port Gigabit al companiei Mercusys.
Specificatii
- Interfata: 1× Port Gigabit WAN & 2× Porturi Gigabit LAN;
- Antene: 6 antene omni-direcționale fixe;
- Viteze si semnal: 600 Mbps în banda 2.4 GHz și 1300 Mbps în banda 5 GHz;
- Tip WAN: IP Dinamic/Static IP/PPPoE/PPTP/L2TP;
- Rețea Vizitatori: Rețea vizitatori 2.4 GHz și 5 GHz;
- Dimensiuni: 175.6 x 157.2 x 45 mm;
- Standarde Wireless: IEEE 802.11a/n/ac 5 GHz, IEEE 802.11b/g/n/ac 2.4 GHz;
- Frecvență:2.4 – 2.5GHz, 5.15 – 5.25GHz;
- Securitate Wireless:WPA-PSK / WPA2-PSK;
- Protocoale: IPv4, IPv6
Mercusys MR50G AC1900 Pret Romania
Mercusys MR50G AC1900 este disponibil spre vanzare la un pret de 197 LEI(link achiziție).
Design si Conectivitate
Mercusys MR50G AC1900 vine cu un design cu adevarat original, avand forma unui poligon cu 6 laturi. Este solid si este realizat in totalitate dintr-un policarbonat de culoarea neagra, iar antenele in numar de sase nu sunt detasabile.
In partea din spate a router-ului regasim conectica, mai precis cele porturi 3 porturi Gigabit(unul de tipul WAN, iar doua de tipul LAN) alaturi de butonul de reset/WPS si portul de alimentare. Un lucru deranjant totusi in cazul design-ului router-ului ar fi acela ca demufarea cablurilor se realizeaza foarte greu datorita acelei bucati de plastic de deasupra. Solutia din punctul meu de vedere ar fi fost aceea ca porturile sa fie pozitionate invers.
Acoperire si viteze
Pentru un apartament cu patru camere acoperirea este una exceptionala si asta datorita celor 6 antene externe High-Gain, echipate cu tehnologia Beamforming de ultimă generație. Practic aceasta tehnologie nu face altceva decat sa detecteze dispozitivele conectate și sa direcționeze semnalul Wi-Fi către fiecare dintre ele, menținând o conexiune stabilă oriunde și oricând.
Ca idee, chiar langa router pe reteaua de 2.4GHz am obtinut viteze de descarcare de circa 115 Mbps si viteze de upload de 85 Mbps(ping de 3ms). Tot pe 2.4Ghz, dar in camera opusa, la circa 10 metri distanta vitezele sunt de 64.3 Mbps pe download si 38.9 Mbps pe upload.
Vezi si review-ul lui MERCUSYS Halo S12
In ceea ce priveste reteaua de 5Ghz care de obicei are o acoperire mai mica, langa router viteza obtinuta in ultimul test a fost de 574 Mbps download(521 Mbps upload), iar la cei 10 metri distanta a fost de 84 Mbps download (respectiv 76.2 Mbps upload). Din punctul meu vitezele sunt mai mult decat bune, mai ales la cei 10 metri distanta in care am parte de circa 3 pereti de beton.
Un alt lucru de precizat ar fi acela ca Mercusys MR50G AC1900 vine dotat cu tehnologia 3×3 MU-MIMO, putand sa comunice simultan cu dispozitive multiple, crescând astfel throughput-ul general al rețelei și evitând problemele cauzate de congestionarea dispozitivelor.
Configurare
Interfata software este una prietenoasa dominata de o culoare roz-potocaliu, ce ofera de la simplele setari de internet si wireless la posibilitatea setarii unui control parental, prioritizarii traficului de internet al anumitor dispozitive prin limitarea latimii de banda si administrarii router-ului de la distanta(conexiunea trebuie sa fie una IPv4). De asemenea, se permite crearea unei retele de tip Guest atat pe 2.4Ghz cat si pe 5Ghz prin limitarea latimii de banda si realizarea de setarii de tipul NAT Forwarding.
Concluzii
Mercusys MR50G AC1900 este un router care se adreseaza in principal apartamentelor de bloc ce sunt dotate cu o multime de dispozitive inteligente, de la simplul laptop la televizorul smart sau boxa de tip Google Home. De asemenea, este destinat celor care au nevoie de viteze mari de descarcare atat pe fir cat si pe wireless si stabilitate din punct de vedere al semnalului.