RetelisticaReview-uriTehnologie

Mic, dar foarte sprinten: Switch-ul de mare viteză Tenda TEM2010F

Odată cu modernizarea permanentă a rețelisticii, din ce în ce mai multe dispozitive, fie ele PC-uri sau puncte wireless de acces încep să beneficieze de porturi capabile de viteze de 2,5G. Există de asemenea o multitudine de adaptoare de la USB-C la  porturi RJ45 de mare viteză, sau de la SFP la RJ45. Tenda vine în întâmpinarea acestei tendințe cu un switch de mare viteză, modelul TEM2010F, echipat cu 8 porturi Ethernet 2,5 Gbps și 2 sloturi SFP 2,5 Gbps.

Specificații:

  • Standarde rețea
    IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab, IEEE 802.3x, IEEE 802.3bz,IEEE 802.3cb
  • Indicator LED
    2 indicatoare LED Link/Act pentru fiecare port
    Indicator LED alimentare
  • Interfețe
    8 porturi 100/1000/2500 Mbps Ethernet Baxe-TX
    2 sloturi 100/1000/2500 Mbps SFP Base-X
  • Mediu transmisie
    Ethernet: UTP CAT3 sau superior
    Fast Ethernet: UTP CAT5 sau superior
    Gigabit Ethernet: UTP CAT5e sau superior
  • Număr de ventilatoare: –
  • Dimensiune
    220 x 135.6 x 31.5 mm
  • Material
    Metal
  • Nivel protecție
    Protecție la supratensiune pe port: 6 KV
    Protecție electrostatică:
    -Descărcare în aer ±8 KV
    -Descărcate la contact: ±6 KV
  • Mod forwarding
    Store-and-forward
  • Capacitate switch
    50 Gbps
  • Rată forwarding pachete
    37.2 Mpps
  • Buffer
  • MAC address table
    16K
  • Jumbo frame
  • Putere
    Intrare: CA 100 – 240V, 50/60 Hz
    Ieșire: 12V, 2A
  • Consum energetic
    Max: <24W
  • Montare
    Desktop
    Pe perete
  • Protocoale
    Auto-learning, Auto-Updating
    MAC address learning
    CDMA/CD
  • Funcții
    1) Mod standard: toate porturile pot comunica unul cu celălalt.
    2) Mod izolare porturi (VLAN): porturile 1-6 sunt izolate între ele dar pot comunica cu porturile 7-10.
    3) Mod agregare statică: porturile 7-8 aparțin grupului 1 și porturile 9-10 grupului 2. Dedicat dispozitivelor NAS dual-port 2.5G cu rată de până la 5 Gbps.

Switch-ul sosește protejat foarte bine în cutia sa, încadrat de două tampoane solide din spumă. Cunoscându-i specificațiile, m-a surprins plăcut dimensiunea sa redusă. În cutie vom mai găsi un alimentator de 12V * 2A, dibluri de montare pe perete și un ghid de instalare rapidă.

Tenda TEM2010F are o construcție foarte solidă, integral metalică, acoperită cu o vopsea negru-mat. Este o prezență foarte discretă în orice mediu, atât vizuală cât și auditivă. În timpul testelor, chiar dacă răcirea sa este pasivă (și deci este complet tăcut), micul switch a ținut foarte bine în frâu temperaturile interioare.

În partea frontală avem portul de alimentare, un comutator cu 3 poziții, și cele 8 porturi RJ45 + 2 porturi SFP. Pe laterale avem grile de aerisire, în spate un șurub la care se poate atașa o împământare (întrucât TEM 2010F beneficiază și de protecție la descărcări electrice de până la 6KV pentru porturi și alimentare), iar în partea inferioară vom găsi orificiile pentru montarea pe perete, dacă se dorește acest lucru.

Instalarea este imediată și presupune doar conectarea unui cablu între switch și routerul sau switch-ul upstream, și apoi a cablurilor spre clienții switch-ului.

Switch-ul este fără management, sau mai degrabă cu un management limitat, întrucât Tenda a inclus un comutator cu 3 poziții prin care putem acoperi trei scenarii de lucru. Prima poziție este cea implicită, în care toate porturile comunică între ele la viteze de 2.5Gbps. A doua poziție corespunde funcționării cu porturi izolate, în care porturile 1-6 sunt izolate între ele însă pot comunica cu porturile 7 și 8. Acest scenariu este conceput pentru a izolarea transmisiilor DHCP și prevenirea fenomenului de broadcast storm. Al treilea mod de lucru este cel de agregare statică, dedicat conectării unui NAS cu două porturi de 2.5G care pot fi agregate pentru o funcționare la viteze de 5Gbps.

Pus la treabă, micul Tenda a evoluat excelent. Vitezele au fost susținute, inclusiv cu 6 clienți conectați simultan la switch, din care 3 de mare viteză. Stabilitatea a fost iarăși perfectă pe tot timpul testării, fără nici un fel de sincopă. Și la capitolul temperatură TEM2010F a stat foarte bine, fără să se încălzească excesiv în nici un moment.

Topologia propusă de Tenda în ghidul de instalare rapidă este cea în care TEM2010F este conectat la dispozitivul upstream prin fibră optică, și își folosește porturile agregate 7 și 8 pentru conectarea la un NAS la viteze de 5G. Mi s-a părut foarte interesantă această posibilitate nu doar pentru firme, dar și pentru uz „casnic”, într-un scenariu de tip self-hosted în care folosim NAS-ul la posibilitățile sale maxime pentru un stream video foarte rapid prin unul sau mai multe AP-uri de mare viteză cu Wi-Fi6, sau pentru editarea video a conținutului de mare rezoluție. Avantajele distanțelor de conectare posibile printr-o legătură prin fibră optică, mult mai mari decât cele ale conexiunilor prin cablu Ethernet, mi se par iarăși foarte utile.

 

În timpul testării, TEM 2010F a avut un comportament ireproșabil și s-a ridicat la nivelul specificațiilor, cu o performanță foarte bună pe toate porturile. Stabilitatea a fost de asemenea un punct-cheie foarte important în utilizare, și nici la acest capitol nu a dezamăgit. În concluzie, switch-ul Tenda TEM 2010F echipat cu cele 10 porturi ale sale de mare viteză mi se pare o opțiune foarte bună atât într-un mediu de lucru cu necesități de trafic de date rapid (firme mici sau medii sau biroul de acasă), dar și în vile sau chiar apartamente de dimensiuni mai mari sau cu un număr mare de clienți de mare viteză conectați simultan (cum ar fi de exemplu laptopurile sau PC-urile gamerilor pasionați, conectate fie pe fir fie prin intermediul unor AP-uri Wi-Fi6).

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: