MSI Modern 14, un optimist ultraportabil
Când vine vorba de producătorii de laptopuri, cu siguranță că MSI nu mai are nevoie de nici o prezentare ! Am testat săptămâna aceasta un ultraportabil din categoria creativă a gamei Business and Productivity de la MSI, și anume modelul Modern 14. Să vedem în continuare ce impresie ne-a lăsat și ce concluzii am tras despre el:
Date tehnice:
Procesor: Intel Core i5-1135G7, Tiger Lake
Sistem de operare: Windows 11 Home Edition
Ecran: 14″, 1920×1080, mat, IPS
Grafica: Intel Iris Xe Graphics și Nvidia GeForce MX450 cu 2048 MB GDDR5
RAM și stocare: 16 GB DDR4, SSD NVMe 512 GB
Webcam: 720p
Tastatură iluminată (backlit) în patru trepte
Wireless: 802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.1
Porturi: HDMI 4K la 60Hz, un port USB-C 3.2 Gen 2 cu Thunderbolt și alimentare, două porturi USB-A 3.2 Gen 1, micro SD card, audio jack cu microfon și ieșire de căști, port de alimentare DC
Baterie: interna, 52 Wh
Greutate: 1.3 kg
Culoare: Beige Mousse
Primele impresii:
Metalic, destul de ușor, aspect minimalist, orificiile de aerisire de pe bază au un pattern interesant. Culoare plăcută și optimistă. Bine asamblat. Rigiditatea putea fi mai mare, dar vorbim totuși de un ultraportabil, așa că n-o să am pretenții nerealiste. Aș fi preferat să pot să deschid ecranul cu o singură mână, însă corpul laptopului e atât de ușor încât acest lucru nu s-a întâmplat. Asta înseamnă totuși că balamalele sunt solide și ar trebui să treacă fără probleme testul timpului. Laptopul îndeplinește și standardul militar de durabilitate MIL-STD-810G.
Sunet:
Ca la majoritatea laptopurilor din ziua de azi, difuzoarele oferă strictul necesar și atât, în ce privește volumul. Intr-un mediu nezgomotos, nivelul sonor e decent, dar dacă schimbăm ambientul sau dăm de un clip video pe Youtube înregistrat mai prost, o să fie nevoie să ne încordăm urechile. Sau să conectăm o pereche de căști, și atunci se rezolvă complet toate problemele. Pe ieșirea de căști avem și bas, și volum din plin. Sunetul este foarte corect și cu o spațialitate foarte bună și pe difuzoare și la căști.
Ecran și cameră web:
Ecranul e bun. Un laptop destinat utilizatorilor mobili trebuie să aibă un ecran mat, pentru că nu ești niciodată în poziția în care să controlezi ambientul în care lucrezi. Asta înseamnă că în lipsa unui ecran mat sunt șanse mari ca în loc să vezi conținutul mailurilor să vezi becurile din tavanul de la Starbucks, iar în aer liber să-l folosești fără probleme pe post de oglindă. Din fericire MSI a inclus un IPS mat foarte bun, cu un strat antireflectiv de calitate care difuzează foarte bine reflexiile parazite, și nu mi-au obosit deloc ochii nici după o zi de utilizare continuă. Nivelul de negru e bun chiar și la luminozitate maximă, deci și filmele se văd foarte bine.
Cu ecranul deschis baza laptopului se va ridica automat un pic, făcând loc pentru fluxul de aer destinat răcirii. Unghiul maxim de deschidere al ecranului este de 180 de grade.
Despre camera web, nimic nou, aceeași situație ca la mai toate laptopurile. Calitate așa și-așa, suficientă pentru convorbiri uzuale, însă cu imaginea destul de pixelată la lumină slabă.
Tastatură și touchpad:
Tastatura mi-a plăcut, un exemplu reușit de minimalism funcțional. Ce au făcut bine MSI aici a fost să extindă tastatura pe aproape toată suprafața laptopului. Tastele sunt mari și bine delimitate, nu avem taste inutile precum arhaica Break/Pause, iar cursa de 1.5mm e suficientă pentru o tastare plăcută fără să strice profilul slim al laptopului. Mi-a mai plăcut un lucru aparent simplu, dar pe care multe laptopuri reușesc să îl compromită: poziția tastelor de control al volumului și luminozității ecranului. Sunt plasate exact unde trebuie, spre extremități, acolo unde trebuie să stea niște taste accesate frecvent, pe care trebuie să le găsim imediat. Butonul de power nu riscă să fie apăsat accidental, și nu încurcă accesul la tastele Delete sau Backspace.
În modul default tastele de control înlocuiesc tastele F1-F12, dar am putut reveni la setarea tradițională prin simpla apăsare a unui shortcut predefinit, fără să fie nevoie să intru în BIOS. Singurul lucru pe care mi l-aș mai fi dorit ar fi fost taste dedicate pentru Home și End.
Altă bilă albă au fost cele 4 trepte de luminozitate care au făcut tastarea nocturnă neobositoare indiferent de lumina ecranului. Sunt detalii care chiar contează pentru cine folosește un laptop în medii diverse și la ore atipice.
Touchpad-ul multitouch e și el foarte bun, precis în utilizare, cu o suprafață fină, și face inutilă conectarea unui mouse extern în aplicațiile simple cum ar fi navigarea pe web sau editarea de text.
Performanța:
Mi-a plăcut tot timpul la un calculator un timp scurt de pornire, și aici MSI nu dezamăgește. În câteva secunde de la pornirea laptopului se poate trece la lucru. Când am pus însă laptopul la treabă într-un mod mai intens, m-am lovit de principala problemă a laptopului: răcirea. Ventilația e subdimensionată, lucru normal pentru un laptop slim, dar asta a însemnat automat thermal throttling destul de rapid în sarcini grele, mai ales când am solicitat și placa video Nvidia. Partea bună a fost că procesorul e destul de performant ca să ducă fără probleme orice aplicație uzuală și în profilul de autonomie. SSD-ul își face foarte bine treaba și în aceste condiții, și aplicațiile se deschid aproape instantaneu. Profilul de performanță se poate schimba instantaneu printr-un shortcut predefinit. În modul silențios laptopul nu face nici un zgomot, pentru că nu are nevoie să pornească ventilatorul, iar pe profilul de performanță maximă ventilatoarele se vor auzi, dar nu la un nivel deranjant. Probabil această constrângere de turație și zgomot maxim a ventilatorului este și motivul pentru încălzirea laptopului în aplicații dificile.
Am încercat și câteva jocuri cu titlu informativ, GTA 5 și Mafia Definitive Edition. În modul de performanță s-a încălzit cam tare, așa că am preferat să accept penalizarea de performanță și să joc în modul de autonomie. Pentru un jucător ocazional ca mine care nu țin neapărat să joc pe setări maxime pot spune că jucabilitatea a fost satisfăcătoare și că placa integrată Iris Xe e suficientă. Bineînțeles că nici un gamer serios nu o să aibă pretenția de performanțe maxime de la un laptop slim, dar te poți deconecta liniștit după o zi de muncă și pe Modern 14.
În benchmarkuri am rulat succesiv mai multe teste și am făcut o medie. Am obținut în Cinebench R23 în jur de 5800 de puncte în testul multiprocesor, și în jur de 1400 în cel single, iar în PassMark 10 am obținut aproximativ 2900 de puncte în scorul total. GeekBench 5 a raportat aproximativ 1300 de puncte în single core și 4400 în multi-core.
Bateria:
Într-o utilizare obișnuită, de editare text, comunicare prin mail și messenger și cu filme rulate non-stop în background pe Youtube la rezoluția nativă a ecranului, laptopul a reușit să depășească șase ore în profilul de autonomie. Încărcarea la 100% a durat apoi aproape două ore. Un rezultat decent, ținând cont că utilizarea nu a suferit deloc la aspectul performanță, și că am avut taskuri rulate în paralel concomitent cu Wi-Fi-ul pornit. Ca la majoritatea laptopurilor din ziua de azi, bateria este integrată.
Concluzie:
Un laptop minimalist și frumos, ușor, silențios și funcțional. Răcirea e insuficientă în sarcină maximă pe termen lung, și din această cauză nu o să îl recomand celor care au nevoie de un workstation. Pentru aceștia MSI are diverse variante mai potrivite. Tot din cauza răcirii, includerea unei placi video dedicate nu era necesară din punctul meu de vedere, mai ales că laptopul vine echipat cu Iris Xe, care e o soluție grafică foarte performantă. Pe de altă parte, întregul e foarte bine echilibrat și laptopul punctează acolo unde e important pentru comoditatea în utilizarea îndelungată: la ecran și tastatură. Procesorul este suficient de puternic ca să se descurce bine și atunci când nu stă la frecvență maximă. Portul USB-C cu suport Thunderbolt și slotul microSD aduc și ele un plus de versatilitate foarte util celor care au de făcut prezentări, rapoarte, sau editează fotografii în deplasare. În concluzie, aș vedea acest laptop foarte potrivit pentru cineva mereu în mișcare sau pentru cineva preocupat de aspectul și imaginea pe care le proiectează în jur.
Laptopul MSI Modern 14, in functie de configuratie, poate fi achizitionat de aici: