PC/LAPTOPPerifericeReview-uri

Prezentare kit de răcire lichidă all-in-one XPG Levante 240 ARGB

Constrângerea principală a performanței unui procesor a fost dintotdeauna atingerea temperaturilor sale critice, moment în care apare ori plafonarea efortului de care este capabil, ori și mai rău, deteriorarea definitivă. Ținând cont de canicula prezentă din ce în ce mai frecvent la noi în perioada verii, este momentul perfect să prezentăm o soluție de răcire „pe apă” all-in-one (AIO) de la XPG. De fapt lichidul de răcire folosit nu este apă, dar pentru simplificare și consecvență cu denumirea în limba engleză, vom folosi acest termen în continuare.

Soluțiile all-in-one de răcire pe apă sunt excelente pentru că permit și unui utilizator obișnuit abordarea unui domeniu care până nu de mult era rezervat specialiștilor, din cauza dificultăților de instalare și know-how-ului necesar. Kitul de față nu face excepție, și în plus vine și cu iluminare ARGB atât la nivelul ventilatoarelor cât și al pompei de apă.

XPG este brandul de gaming de la Adata, și ambele sunt deja nume consacrate în industria gamingului și producătorilor de memorii și accesorii. Un aspect important atâta vreme cât vorbim despre o soluție complexă de răcire și cu destule provocări inginerești. Altfel spus, când apare posibilitatea unor pierderi de lichid peste componentele de gaming, prefer întotdeauna experiența unui producător cu o reputație confirmată de produse de calitate. Și ca să fie lucrurile cum trebuie până la capăt, partea de răcire lichidă aleasă de XPG este produsă de gigantul în domeniu Asetek, firmă care a inventat  răcirea pe apă AIO și aflată în top la nivel mondial în ce privește răcirea sistemelor atât pentru zona de gaming dar și pentru servere, workstation-uri și data centers.

Specificații:

  • Soluție all-in-one de răcire cu instalare ușoară
  • Iluminare ARGB pentru ventilatoare și water block
  • Controller extern ARGB pentru ventilatoare și water block
  • 2 ventilatoare de 120mm cu iluminare dual-ring ARGB
  • Compatibilitate ARGB cu Asus Aura Sync, RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync, ASRock Polychrome Sync.
  • Dimensiuni Water Block 86 X 72 X 36 mm
  • Dimensiuni radiator: 272 X 121 X 27mm
  • Dimensiuni ventilatoare: 120 X 120 X 25mm
  • Materiale: Water Block din cupru, radiator integral din aluminiu, furtunuri din cauciuc în cămașă protectoare
  • Formate CPU suportate: Intel LGA 1200, 1366, 115x, 2066; AMD: AM4 (nu include adaptor TR4 Threadripper)
  • Pastă termică pre-aplicată
  • Rulmenți pe peliculă de lichid
  • Viteza ventilatoarelor: 600-2000 RPM +/- 10%
  • Presiune statică a ventilatoarelor: 1.42mm-H2O
  • Debitul de aer al ventilatoarelor: 61.5 CFM
  • Nivelul de zgomot al ventilatoarelor: 34 dB(A)
  • Conector ventilatoare: PWM cu 4 pini
  • Protecție: auto-restart

Observăm din graficul de pe cutie caracteristici foarte bune de zgomot redus chiar și la turația maximă a ventilatoarelor.

Componentele vin protejate perfect într-o cutie interioară din fibră de celuloză, soluție ecologistă adoptată deja și de mulți producători de laptopuri. Toate elementele kitului sunt ambalate și organizate corespunzător pentru o asamblare cât mai ușoară. Pe lângă acestea mai găsim pliantul cu instrucțiuni rapide de instalare și o coală cu stickere.

Prima inspecție relevă componente din materiale de calitate, executate ireproșabil.XPG a adăugat adaptoare și elemente de asamblare atât pentru Intel cât și pentru AMD. În imaginea de mai jos putem vedea backplate-ul și adaptorul metalic pentru socket-urile Intel, adaptorul pentru socket AMD, șuruburile pentru fixat ventilatoarele pe radiator, adaptoarele pentru fixat pompa pe procesorul Intel, cele pentru fixat pompa pe procesorul AMD, și niște pad-uri pentru backplate-ul Intel care vine fixat pe spatele plăcii de bază.

Multitudinea conectorilor poate părea intimidantă, însă e doar o impresie. Mufele diferite elimină posibilitatea conectărilor greșite, și cu un pic de logică ne putem lipsi chiar și de foaia de instrucțiuni. De la stânga la dreapta avem fire care extind conectorii de power care se vor fixa pe placa de bază, alimentarea pe SATA care include controllerul ARGB și o mufă ARGB, și firele de extensie ARGB.

Ventilatoarele au un profil foarte complex al palelor, fiecare pală are mici tuneluri care conduc fluxul de aer, probabil pentru o curgere laminară mai bună. Cu toate că diametrul mare al ventilatoarelor le face din start foarte silențioase, regăsim pe fiecare ventilator paduri de amortizare din cauciuc pentru eliminarea vibrațiilor.

Iarăși, nu trebuie să ne deruteze numărul aparent mare de fire. Pur și simplu XPG a lăsat deschisă opțiunea atașării unor ventilatoare suplimentare ARGB dacă dorim. Fiecare ventilator are un conector de putere PWM cu 4 pini și un conector ARGB cu 3 pini, dar și mufe suplimentare pentru a face posibilă conectarea în lanț.

Rotorul ventilatoarelor este susținut de rulmenți pe peliculă de fluid, care nu în ultimul rând au și calitatea de a fi mai silențioși decât cei standard. După cum se poate vedea din imagine, direcția fluxului de aer este clasică, dinspre „fața” ventilatorului înspre spatele său.

Componenta principală a sistemului de răcire, respectiv ansamblul radiator-furtunuri-pompă este produsă de Asetek. Radiatorul este confecționat integral din aluminiu. Execuția ansamblului este ireproșabilă. Elementul de răcire care integrează și pompa are talpa din cupru optimizată pentru transferul termic, pasta termală pre-aplicată și protejată de un capac de plastic fixat prin canelurile prezente pe corpul pompei. Pe aceleași caneluri se instalează la montare foarte simplu, prin răsucire, adaptorul metalic pentru Intel sau AMD. Sistemul este gândit astfel încât să putem re-poziționa adaptorul metalic chiar în momentul montării, astfel încât indiferent de configurația carcasei noastre să putem orienta pompa în poziția optimă. Altfel spus putem orienta corect adaptorul „la fața locului”, exact înainte să fixăm definitiv elementul de răcire pe procesor.

Furtunurile sunt protejate de o împletitură solidă și pot pivota față de corpul pompei după cum o va impune poziția finală pe care o va cere carcasa.

Instalarea propriu-zisă decurge destul de simplu. Prima dată se fixează ventilatoarele pe radiator, folosind șuruburile lungi furnizate. Conectăm firele ventilatoarelor între ele, power la power și ARGB la ARGB. Dacă avem un Intel, montăm pe placa de bază backplate-ul și distanțierele din kit, dacă avem un AMD montăm doar distanțierele pentru AM4. Fixăm radiatorul în carcasă acolo unde dorim, în funcție de ce posibilități oferă carcasa. XPG recomandă plasarea radiatorului astfel încât fluxul de aer sa producă o presiune pozitivă în carcasă, altfel spus ventilatoarele sistemului de răcire vor prelua aer din exterior și îl vor împinge în carcasă. De obicei aceasta presupune montarea radiatorului în poziție verticală pe panoul frontal al carcasei. Dacă dorim însă, putem plasa radiatorul și orizontal, în partea superioară a carcasei de exemplu, pentru o variantă a fluxului cu presiune negativă.

Orientăm în poziția finală bracket-ul corespunzător socket-ului nostru și așezăm placa de cupru a waterblock-ului pe procesor, apoi strângem șuruburile care fixează waterblock-ul astfel încât contactul cu procesorul să fie unul ferm, dar fără să exagerăm cu cuplul de strângere.

Firul de putere îl vom cupla la conectorul prezent pe placa de bază pentru alimentarea ventilatoarelor, iar firul ARGB îl vom cupla fie la mufa ARGB pe care o furnizează pompa de apă. Aceasta va fi alimentată la rândul ei la conectorul de power prezent pe placa de bază pentru pompa de apă, sau în lipsa acestuia la un conector pentru ventilator. Firul ARGB al pompei îl vom cupla fie la mufa corespunzătoare a carcasei, dacă aceasta suportă controlul ARGB, fie la mufa prezentă pe firul din kit care conține controllerul ARGB. La final, cuplăm conectorul SATA al firului care conține controllerul ARGB pe placa de bază. Bineînțeles, dacă ne permite carcasa vom ruta acolo unde este posibil firele de conectare prin spatele plăcii de bază, pentru a obtura cât mai puțin fluxul de aer din interiorul carcasei.

Controllerul ARGB prezent în kit ne oferă controlul luminozității, al vitezei cu care se schimbă efectele luminoase, și al alegerii modului luminos pe care îl dorim. Astfel, avem 13 setări de moduri luminoase, dintre care una pentru anulat complet efectele luminoase.

După aceste etape de instalare putem trece la alimentarea calculatorului, iar rezultatul ar trebui să fie unul ca în imaginea de mai jos.

În final putem da o amprentă XPG întregii carcase prin utilizarea stickerelor incluse.

În concluzie, XPG Levante 240 ARGB a oferit o experiență foarte plăcută. În timpul utilizării sistemul de răcire a funcționat foarte eficient, atât ca temperaturi înregistrate la nivelul CPU, dar și ca zgomot foarte redus de funcționare. Și vizual s-a prezentat foarte bine, cu LED-uri în culori vii și puternice. Evident, compatibilitatea perfectă se atinge într-o carcasă de gaming XPG, însă accesoriile oferite în cutie ar trebui să nu pună probleme instalării într-o plajă largă de carcase, atâta vreme cât există loc pentru radiator.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: