RetelisticaReview-uriTehnologie

Rețeaua mesh… cu stele: Tenda Nova MX12 AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi 6

Rețelele mesh au devenit ultima modă în materie de rețelistică de uz personal, și nu fără motiv. Așadar, și subiectul review-ului nostru de astăzi este o unitate mesh de mare viteză Nova MX12 de la Tenda destinată să facă parte dintr-un sistem cu una sau mai multe componente similare. Având ca scop acoperirea unei suprafețe cât mai mari cu o rețea inteligentă foarte rapidă, Tenda Nova MX12 AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi 6 vine echipată cu câteva atuuri, printre care un procesor rapid cu 4 nuclee la 1.7GHz, o suprafață declarată de acoperire de până la 260 m2 per nod, standardul Wi-Fi 6 cu lățime de bandă de 160 MHz, suport pentru standardul 802.11k/v pentru o experiență optimă de trecere de la un AP la altul fără scăderea performanțelor, conectare wireless plug and mesh a nodurilor suplimentare, ieșiri pe fir pentru consumatori de genul camerelor de supraveghere sau televizoarelor smart, și bineînțeles, capabilități MU-MIMO și OFDMA pentru suportarea simultană a unui număr foarte mare de clienți în cele mai bune condiții.

Specificații

  • Protocoale suportate: IEEE802.11a/b/g/n/ac/ax, IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab
  • Porturi Ethernet: 3 x 10/100/1000Mbps RJ45 ports per node
  • Antene: 4 x 3dBi Internal antenna
  • Alimentare:
    Input: AC 100-240V, 50/60Hz
    Output: DC 12 V ⎓ 1.5 A
  • Dimensiuni: 86x86x190mm
  • Indicator LED:  1 x Tri-color LED Indicator(Green,Yellow,Red)
  • Wireless roaming
    Comply with IEEE802.11k/v
  • Standard de comunicare Mesh: Wi-Fi EasyMesh
  • Viteze:
    2.4GHz: 574Mbps (802.11ax)
    5GHz: 2402Mbps (802.11ax)
  • Frecvențe:
    CE:
    2.4G: 2412-2472MHz(CH1-CH13)
    5G: 5150-5350MHz(CH36-CH64)
    FCC:
    2.4G: 2412-2462MHz(CH1-CH11)
    5G: 5150-5350MHz(CH36-CH64)
    5725-5850MHz(CH149-CH165)
  • Putere de transmisie:
    CE:
    <20 dBm (2.4 GHz)
    <23 dBm (5 GHz)
    FCC:
    <30 dBm (2.4 GHz)
    <30 dBm (5 GHz)
  • Caracteristici de bază: Beam Forming, MU-MIMO, AP Steering, Band Steering, OFDMA 1024-QAM
  • Standarde de securitate wireless: WPA3-SAE/WPA2-PSK
  • Moduri de operare: Mod router, mod AP
  • Tipuri de conectare la internet:PPPoE, Dynamic IP, Static IP, PPPoE(Russia), PPTP(Russia), L2TP(Russia)
  • DHCP Server:DHCP Server, DHCP Client List
  • Virtual Server: Port Forwarding, DMZ Host, UPnP
  • Control parental: filtrare a clienților, filtrare a URL-urilor, delimitare a intervalelor de timp
  • Firewall: Forbid TCP/UDP flood attack
  • VPN: PPTP Server, PPTP/L2TP Client
  • DNS: suport pentru configurarea manuală a serverului DNS
  • Caracteristici speciale: Ethernet Backhaul, IPv6, IPTV
  • Altele: suport pentru management prin intermediul aplicației sau prin interfață web, rețea pentru vizitatori, upgrade de firmware online
  • Aplicație dedicată: Available in iOS 9.0 or later, Android 4.4 or later

Produsele Tenda au în general o calitate foarte bună a execuției, dar Nova MX12 ridică și mai sus ștacheta. Ambalajul este unul elegant, cu unitatea introdusă într-o cutie interioară din carton negru mat, iar designul este foarte reușit, cu texturi mate și lucioase îmbinate armonios. Calitatea materialelor este de asemenea foarte bună, deci MX12 va arăta foarte bine indeferent de spațiul de lucru în care va fi amplasat.

Pe corpul unității vom găsi prezente trei porturi RJ45 gigabit, mufa de alimentare, un LED pentru indicarea stării curente și două butoane, unul pentru reset și altul pentru conectarea wireless imediată a unității cu alte noduri mesh compatibile.

În cutie mai găsim un alimentator de 18W, un cablu Ethernet, și un ghid de configurare rapidă. Instalarea decurge foarte simplu, și avem mai multe posibilități de configurare, fie printr-o interfață web într-un browser, fie prin intermediul aplicației dedicate Tenda, disponibilă pentru Android și iOS.

Nova MX12 poate funcționa fie ca router, fie ca access point (AP). Mai întâi va fi necesar să conectăm un cablu Ethernet la portul WAN/LAN1 al unității Tenda, fie acesta cablul Ethernet oferit de furnizorul de internet, sau un cablu conectat la routerul principal. Pentru configurarea inițială vom conecta unitatea Tenda prin alt cablu Ethernet la un computer, în cazul în care dorim să utilizăm interfața Web, sau vom scana de pe smartphone codul QR în aplicația Tenda WiFi, și vom fi ghidați de aceasta mai departe.

Interfața web răspunde rapid și nu are probleme de ergonomie, iar opțiunile pe care le oferă unitatea mesh sunt destul de complete pentru configurarea unei rețele mesh. Avem acces la statutul rețelei, unde putem vedea și topologia acesteia cu nodurile și clienții conectați, putem crea o rețea de tip Guest sau separa traficul în frecvențe independente pe 2.4 și 5Ghz sau putem crea o rețea care să unească ambele benzi, și putem controla lățimea de bandă alocată fiecărui client conectat. Există setări pentru controlul parental, cu ore de acces și liste de site-uri permise sau interzise, dar și setări de VPN, management remote, diagnoză sau auto-mentenanță, și multe altele. Pe scurt, cam tot ce e necesar pentru un control decent al traficului într-o rețea personală.

Pentru a instala unitatea ca nod suplimentar într-o rețea mesh deja existentă, tot ceea ce trebuie să facem este să o alimentăm, apoi să apăsăm succesiv timp de câteva secunde butoanele dedicate ‘Mesh’ de pe unitatea nou-adăugată, respectiv de pe cea existentă.

Totul a mers perfect în timpul instalării, și Tenda Nova MX12 a fost gata de lucru în doar câteva minute după scoaterea din cutie. Și experiența din timpul testării a fost foarte bună, cu o evoluție foarte stabilă și fără nici o surpriză neplăcută. Vitezele măsurate nu au fost chiar cele din specificații, cel puțin pe sistemul meu de test și într-un mediu destul de poluat electromagnetic, dar au fost consistente, cu o medie apropiată de 400 Mbits/s. Unde a excelat în schimb Tenda MX12 a fost la aria acoperită și calitatea semnalului. Cele 4 antene interne puternice și-au făcut din plin datoria și au asigurat o penetrare foarte bună a pereților, cu o distanță de transmisie de asemenea foarte bună.

În concluzie, Tenda MX12 a avut o evoluție foarte bună în timpul testelor. Designul elegant și materialele folosite îi dau un aspect de produs premium, iar simplitatea configurării și conectării împreună cu raza foarte mare de acoperire și capacitatea foarte bună de penetrare sunt exact ce trebuie să ofere o componentă a unui sistem mesh. În plus, specificațiile moderne și posibilitatea de funcționare atât ca Access Point cât și ca router îl transformă într-un produs foarte util atât pentru acoperirea modulară a locuințelor mari sau clădirilor în combinație cu alte unități mesh compatibile, dar este foarte util și ca unitate de sine-stătătoare, astfel încât îl putem recomanda fără ezitare celor care vor să își extindă rețeaua simplu și eficient cu tehnologie modernă.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: