Acer
PC/LAPTOPReview-uri

Review Acer Aspire A715, un laptop bun la toate

Subiectul recenziei de astăzi este un laptop polivalent de la Acer din familia Aspire 7. Altfel spus, un laptop cu care ar trebui să putem aborda cam orice domeniu, de la utilizarea pentru job până la gaming sau socializare, fie că îl folosim acasă, în deplasare, ori pe drum. Vom vedea în continuare dacă Acer Aspire A715 reușește să se ridice la înălțimea așteptărilor.

Specificațiile sunt foarte bune pentru un allrounder, configurația acestui model fiind după cum urmează:

  • Procesor: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1240P
  • OS: Windows 11 Professional
  • Memorie RAM: 16GB / 1600 MHz
  • Stocare: NVMe, 512 GB
  • Display: 15.6″, IPS, mat, rezoluție 1920 x 1080
  • Grafică integrată: Intel Iris Xe Graphics (Alder Lake-P 682 GT2)
  • Grafică dedicată: NVIDIA GeForce RTX 3050 Laptop (GA107M), 4096 MBytes GDDR6
  • Conectivitate: MediaTek MT7921 Wi-Fi 6 Wireless Network Adapter, Gigabit Ethernet, Bluetooth 5
  • Porturi: 3 X USB 3.2 Type-A, 1 X USB 3.2 Type-C (Thunderbolt 4, USB charging), HDMI 2.1, RJ 45, DC-in, 3.5″ audio jack
  • Baterie: 53015 mWh, internă

Ca de obicei, procedăm la o inspecție sumară a ambalajului și constatăm și aici tendința Acer de preocupare pentru mediu. Ambalajul este ecologic, minimalist, din fibre de celuloză complet reciclabile. Încărcătorul de 135W funcționează la 120 sau 230V, deci nu va pune probleme indiferent de locația unde îl folosim.

Aspectul este elegant dar foarte discret, corporatist, de un gri foarte închis, aproape negru. Accentele de design sunt și ele reținute, sub forma unei ușoare adâncituri încadrată de două linii paralele cu ecranul, în care stă tastatura. Șasiul foarte rigid nu flexează în nici un scenariu de utilizare. Unitatea compactă și greutatea redusă conduc la o portabilitate foarte bună. Prin grila de răcire se întrevede un radiator de cupru de dimensiuni generoase, care vom vedea mai departe că face o treabă excelentă.

Ecranul este un IPS mat full HD, cu ramă îngustă, construit astfel încât să ridice baza laptopului pentru un plus de ventilație atunci când este deschis.Calitatea vizuală este foarte bună, iar luminozitatea este suficientă chiar și în utilizarea la exterior.

Tastatura full-size are două trepte de luminozitate și un led dedicat pe Caps Lock, deci vom putea utiliza laptopul în cele mai diverse medii, inclusiv în întuneric complet atunci când nu vrem o iluminare prea puternică. Tastele sunt ergonomice, cu o cursă scurtă și elastică și un răspuns foarte precis.

Touchpad-ul generos este unul din cele mai mari testate de mine pe un laptop din această clasă. Sensibilitatea este bună, aș fi preferat poate o apăsare mai puțin fermă pentru butoanele fizice.

Sunetul difuzoarelor este foarte bun sub aspectul calității, cu toate că l-aș fi preferat un pic mai puternic ca volum maxim. Spațialitatea este bună chiar și pe cele două difuzoare externe, iar prin jack-ul audio respectiv în căști a fost chiar foarte bună. Sunetul prin căști s-a dovedit excelent sub toate aspectele, inclusiv cel al volumului.

Cu toate că timpii de pornire la rece nu au bătut vreun record comparativ cu alte modele de Acer, unitatea s-a mișcat foarte bine indiferent de aplicațiile sau benchmark-urile cu care a fost solicitată. Ce m-a impresionat însă foarte plăcut au fost temperaturile foarte scăzute la care s-au menținut atât procesorul central cât și cel al plăcii grafice, indiferent de durata și intensitatea efortului. A fost unul din cele mai reci laptopuri pe care le-am testat. Evident că în aceste condiții nu s-a pus problema de thermal throttling, performanțele procesoarelor rămânând cele nominale.

Acer a reușit să producă o soluție excelentă de răcire pentru Aspire A715, și radiatorul masiv de cupru își face treaba cu brio. Vorbim aici de temperaturi maxime ale CPU și GPU în jur de 68 de grade în jocuri, ceea ce este o realizare ieșită din comun pentru un laptop atât de compact. În consecință, și zgomotul ventilatoarelor a fost unul foarte redus în timpul utilizării.

Ca de obicei, pe lângă benchmark-uri am testat și câteva jocuri, iar rezultatele au fost următoarele:

  • Cinebench R23: 9327
  • Unigine Heaven: 2936, setarea Ultra
  • PerformanceTest 10: PassMark = 3815, CPU Mark = 17625.3, 2D Graphics Mark = 361.7, 3D Graphics Mark = 9976, Memory Mark = 2785.1, Disk Mark = 11154.3
  • Geekbench 5: Single-Core Score = 1621; Multi-Core Score = 7819
  • GTA 5: 75-100 fps cu setări grafice foarte apropiate de maxim
  • Kingdom Come Deliverance:35-55 FPS cu setarea grafică Ultra High.

Autonomia a fost și ea destul de bună, cu aproape 6 ore de utilizare pe baterie, timp în care s-au rulat non-stop filme pe Youtube la rezoluție Full HD în paralel cu alte sarcini de browsing și editare de text, toate acestea în modul de performanță Balanced. Bineînțeles, vom lua în calcul că este vorba de o unitate de test, iar bateria are deja un oarecare grad de uzură.

În concluzie, Acer Aspire A715 s-a dovedit un performer foarte solid. Sub aspectul său reținut se ascunde un maratonist neobosit, care și-a îndeplinit cu brio misiunile atribuite. În urma testelor s-a dovedit un laptop versatil, ajutat de un procesor de generația a 12-a și două unități grafice foarte capabile. Acer a reușit pentru acest model să mixeze foarte bine aspectul estetic, performanța, portabilitatea și autonomia, astfel încât impresia finală a fost una mai mult decât satisfăcătoare.

 

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: