JocuriPeriferice

Review boxe de gaming Genesis HELIUM 300BT ARGB

E suficient să ne imaginăm ce ar fi un calculator fără sunet ca să realizăm instantaneu că boxele sunt un accesoriu esențial în ziua de astăzi. Avem în vizită pentru acest review o pereche de incinte 2.0, bass-reflex, de la Genesis, cu câteva atuuri inedite în mânecă. Fără să mai lungim mult vorba, să trecem la treabă și să vedem cum s-au comportat !

Specificațiile sunt următoarele:

  • putere RMS: 24W (2 X 12W)
  • răspuns în frecvență 100 Hz – 20 kHz
  • SPL: 87 dB
  • SNR: 60 dB
  • iluminare ARGB compatibilă cu Polychrome RGB, Mystic Light Sync, RGB Fusion și AuraSync
  • conectare prin fir sau Bluetooth 5
  • potențiometre de volum și bas
  • construcție bass-reflex
  • material incinte: lemn
  • port USB pentru conector ARGB 3-pin 5V
  • dimensiuni 200 x 85 x 105 mm
  • lungimea cablurilor: semnal – 110 cm, alimentare – 135 cm, între boxe – 110 cm

Primele impresii sunt favorabile încă de când deschidem ambalajul. Boxele sunt protejate de o cutie elegantă, cu capacul decupat în diagonală. Toleranțele de execuție sunt foarte precise, astfel încât dacă îi dăm drumul, capacul culisează pe o pernă de aer. Aspectul general este de cadou, indiferent ca ni-l facem singuri sau e destinat altcuiva.

Odată scoase din cutie, boxele nu impresionează prin dimensiuni, însă designul este unul clasic și plăcut, și vom vedea mai jos că dimensiunile pot fi înșelătoare în ce privește calitatea audio.

Forma incintelor este una paralelipipedică, cu sobrietatea unghiurilor drepte întreruptă de conturul circular al difuzoarelor și de culoarea roșie a acestora vizibilă prin grilele de protecție. Incintele sunt construite din lemn, cu fața din plastic. Exteriorul boxelor este laminat într-o folie texturată cu aspect de carbon. În spate vom găsi portul de bas reflex și panoul de control care conține butoanele de control, potențiometrele de volum și bas, mufele stereo RCA, portul USB prin care putem atașa un controller ARGB, întrerupătorul și o mufă mini-DIN pentru conectarea boxelor între ele. Întrerupătorul este o idee cam rigid, și mă refer aici la faptul că nu prea merge acționat cu o singură mână, întrucât vom împinge boxa în lateral. Nu e un dezavantaj major, mai ales că nu e o acțiune frecventă, doar că aș fi preferat să nu fie nevoie să țin boxa cu cealaltă mână când pornesc sistemul.

Imediat ce conectăm boxele la priză, acestea prind viață. Toate cele patru difuzoare se aprind în modelul implicit de iluminare ARGB, respectiv câte un gradient circular de culoare într-o rotație lentă. Cu ajutorul butonului dedicat din spate putem schimba modurile de iluminare, și avem la dispoziție fie culori statice, inclusiv gradientul circular, fie tranziții lente dintr-o culoare în alta. Fiind vorba de leduri ARGB, tranzițiile sunt foarte fine, cu mii de nuanțe diferite. Printre modurile de iluminare pe care le parcurgem cu butonul dedicat, Genesis a introdus și un slot pentru o iluminare custom statică, în care putem alege oricare din sumedenia de nuanțe diferite. Ledurile au putere suficientă nu doar pentru orice cameră ci și pentru exterior, iar culorile sunt foarte vii și plăcute.

 

Modul de iluminare ales va fi ținut minte de boxe și după ce le scoatem din priză. Reconectarea va lumina boxele conform ultimei setari active. Avem la dispoziție și o setare eco prin care iluminarea se va întrerupe dacă boxele nu primesc semnal audio o perioadă de timp, și va reveni odată cu primirea semnalului.

Boxele suportă și controlul iluminării prin intermediul unui controller ARGB dedicat, dar un lucru foarte bun este că toate setările descrise mai sus se pot face prin intermediul panoului de control al boxelor și nu prin software via drivere dedicate. În acest fel beneficiem de toate modurile de iluminare indiferent de dispozitivul folosit, de la walkman cu ieșire de căști până la telefon cu Bluetooth.

Putem comuta între recepția semnalului audio prin Bluetooth sau fir prin intermediul butonului dedicat. Conectarea prin Bluetooth a decurs cât se poate de simplu și nu a pus nici un fel de probleme. Calitatea conexiunii și a semnalului audio au fost foarte bune. Distanța maximă de conectare a fost în aer liber într-un mediu fără multe interferențe radio undeva pe la 8-10 metri cu un smartphone ca sursă. Când am folosit însă un laptop ca sursă bluetooth am ajuns până la circa 35 de metri fără ca redarea audio să prezinte întreruperi.

În ce privește calitatea audio, boxele s-au comportat foarte bine. Sunetul e plin, corect, cu volum arhisuficient pentru o cameră de gaming. Basul e surprinzător de puternic raportat la dimensiunea incintelor, condus foarte bine și lipsit de distorsiuni inclusiv la volum maxim. Mediile și vocile sunt redate foarte bine, și nici înaltele nu fac notă discordantă. În timpul testelor au fost capabile să redea anumite frecvențe joase de până la 30Hz, cu toate că în specificații e trecut un prag de 100Hz, și 16-17 kHz în partea superioară a spectrului, cu mențiunea că e foarte posibil ca limita superioară percepută să fie dată de nivelul auzului personal, și nu de capacitatea boxelor. Spațialitatea este și ea bună pentru un sistem 2.0.

În concluzie, sistemul Genesis Helium 300BT a evoluat excelent în cadrul testelor. Boxele au un sunet corect cu suficient bass și pot umple ca volum sonor fără probleme orice cameră de apartament. În aceste condiții dimensiunile compacte constituie un avantaj întrucât le putem amplasa fără probleme și pe birouri mai mici sau în camere cu suprafață redusă. Funcția de bluetooth le face foarte practice atunci când nu vrem să mai întindem fire prin cameră sau dorim să ascultăm ocazional în boxe muzică de pe telefon, iar iluminarea ARGB este capabilă să se armonizeze cu orice stare de spirit, transformând boxele într-o piesă foarte interesantă din mobilarea unei camere.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: