PerifericeReview-uri

Review cameră de supraveghere Tenda CT6

Subiectul reviewului de astăzi este o cameră de supraveghere wireless pentru exterior de la Tenda cu capabilități interesante, respectiv modelul CT6.

Specificații:

  • Senzor cu rezoluție 2K
  • Doua spoturi de lumină și doua surse Infraroșu pentru vizibilitate nocturna clară
  • Alarmă pe baza de sunet și lumină, pentru o protecție superioară
  • Antene duale pentru un semnal mai puternic și o acoperire extinsa
  • Detecție de tip S-motion pentru o alarmare avansată și precisă
  • Comunicare ușoara, oricând, de oriunde prin canal audio bidirecțional
  • Protecție IP66 contra umezelii și a prafului
  • Personalizarea mesajelor vocale
  • Codare H.265 pentru redare video fără întreruperi și eficiența stocării
  • Două variante de stocare informații

Odată extrasă din ambalaj, prima impresie este aceea de execuție cu simțul răspunderii, cu o construcție dintr-un plastic de calitate și asamblare foarte bună. Accesoriile conțin elemente de fixare în perete și un kit waterproof, respectiv niște capișoane pentru etanșarea conectorilor de alimentare și RJ 45, dat fiind ca putem folosi camera în orice condiții meteo. Alimentarea este pe 12V la o putere de 12W. Camera prezintă două antene reglabile, 2 leduri de putere în spectru infraroșu și două leduri puternice cu lumină albă folosite pe post de sursă de lumină în spectrul vizibil pentru filmarea color. În cutie mai găsim și un pliant cu instrucțiuni de instalare destul de sumare.

Configurarea camerei se face exclusiv prin aplicația Tenda, disponibilă în PlayStore sau App Store. Este necesară agrearea condițiilor de utilizare și crearea unui cont prin intermediul aplicației. Contul creat necesită o verificare suplimentară fie prin furnizarea unui număr de telefon care să fie verificat de către Tenda, fie furnizarea unei adrese existente de mail unde vom primi un cod de securitate.

Conectarea la cameră necesită o rețea wireless de 2.4 GHz. Odată îndeplinite aceste condiții, aplicația va încerca să se conecteze la cameră prin scanarea codului QR de pe eticheta camerei și să o configureze. În cazul în care încercarea eșuează, aplicația va solicita resetarea camerei, după care se reia tot procesul. Pentru accesarea butonului de reset este nevoie să desfacem un căpăcel strâns cu două șuruburi.
În practică, aplicația s-a dovedit relativ instabilă la configurarea inițială, și a fost nevoie de reluarea procesului de configurare de câteva ori.

Odată configurată și funcțională, camera prezintă o calitate foarte bună a imaginii, datorată senzorului 2K . Sensibilitatea la lumină slabă este de asemeni excelentă, și ledurile infraroșu își fac treaba cu brio pe timp de noapte. Camera poate filma fie alb-negru la lumina ledurilor IR fără să își facă simțită prezența, fie color cu ledurile albe proiectând un spot luminos, fie într-un mod mixt în care filmarea de bază este alb-negru, iar când se detectează mișcare se proiectează spotul luminos și se filmează color.

Putem înregistra fie direct în memoria telefonului, fie pe un card microSD introdus in camera. Înregistrarea pe cardul de memorie poate fi setată să aibă loc fie continuu, fie doar la declanșarea unei alarme. Stocarea pe cardul de memorie este foarte eficientă sub aspectul compresiei, cu 9 ore de filmare continuă la rezoluții mixte (HD/fluent) consumînd în jur de 2 giga pe cardul de memorie.

Aplicația ne oferă numeroase opțiuni de utilizare și configurare a camerei. Avem la dispoziție customizarea detectării mișcărilor detectate de senzor, și reacția camerei la acestea. Camera poate declanșa o alarmă sonoră cu sau fără flashuri luminoase la declanșarea fie a oricărei mișcări, fie a unei siluete umane, sub forma unui sunet de sirenă sau a unei înregistrări personalizate. Putem configura intervalul în care alarma este activă. Alertele funcționează destul de precis, aplicația trimite notificări în telefon conform cărora s-a detectat o mișcare la minutul X, însă când am dat clic pe ele ca să verific despre ce e vorba aplicația a eșuat să mă conducă la momentul respectiv din filmarea înregistrată. Funcția de playback prin intermediul aplicației a fost în general destul de puțin funcțională, cu unele momente în care filmarea părea coruptă, însă dacă am extras cardul din cameră și l-am rulat ulterior pe un calculator am găsit filmarea intactă, cu toată informația necesară.

În tot decursul testelor conexiunea cu routerul a fost foarte stabilă, cu o calitate foarte bună a imaginii live trimisă spre telefon.

O opțiune interesantă este acționarea modului full-duplex audio. Acesta permite transmisia  simultană a sunetului între microfonul și difuzorul camerei, respectiv între microfonul și difuzorul telefonului, cu rezultatul că putem folosi camera ca pe un fel de telefon la distanță. Putem astfel fie să punem pe fugă un eventual hoț, fie într-un scenariu mai pașnic să comunicăm cu familia sau cu un vecin aflați în locația camerei.

Tenda oferă și un plan de stocare a înregistrărilor în cloud, cu câteva opțiuni de abonamente disponibile, astfel încăt filmările să fie salvate chiar și în cazul vandalizării camerei.

În concluzie, camera a evoluat excelent sub aspectul calității imaginii și componentelor hardware, însă aș fi preferat o aplicație de configurare mai eficientă. Documentația la fel, aș fi preferat să fie mai completă. Totuși, performanțele camerei în sine sunt foarte bune, astfel încât camera rămâne o propunere valabilă pentru cine are nevoie de înregistrări video sau supraveghere, fie în scopuri de pază, fie a unor copii, bătrâni sau animale de companie. În acest din urmă scenariu comunicarea audio full duplex se dovedește o capabilitate foarte utilă. Posibilitatea salvării filmărilor în timp real prin intermediul unui abonament este iarăși o plasă de siguranță foarte folositoare pentru locațiile cu risc mare de furt.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: