DistractieJocuriPerifericeTehnologie

Review căști de gaming Genesis NEON 600 RGB

Așa cum orice gamer ne poate spune, jocurile sunt un lucru cât se poate de serios ! Ca urmare, și echipamentul folosit va trebui să fie unul care să susțină imersiunea și concentrarea jucătorului în lumea sa virtuală. Și cum un joc modern nu poate fi conceput fără sunet, automat și căștile devin un element esențial în trusa de lucru a unui jucător.

Vom analiza astăzi o pereche de căști de gaming pe fir Genesis, respectiv modelul Neon 600 RGB. După cum indică și numele, un punct forte al căștilor este iluminarea RGB, dar să vedem cum se prezintă și la celelalte aspecte.

Specificațiile sunt următoarele:

  • Construcție: circumaurale (over ear), închise (closed back)
  • Dimensiuni și construcție driver: 50 mm, magneți cu neodymium
  • Impedanță: 32 ohmi
  • Raport de semnal/zgomot: 40 dB
  • Nivel de presiune sonoră: 108 dB
  • Răspuns în frecvență pentru căști: 20 – 20000 Hz
  • Răspuns în frecvență pentru microfon: 20 – 20000 Hz
  • Microfon: omnidirecțional
  • Sensibilitatea microfonului: -42 dB
  • Iluminare RGB: rosu, albastru, verde, violet, turcoaz, portocaliu, spectru RGB complet, tranziție prin spectrul RGB
  • Material: piele artificială
  • Conectori: 2 X 3-pin minijack 3.5mm + USB
  • Greutate: 365 g
  • Lungimea firului: 230 cm, împletitură textilă
  • Controale dedicate prezente pe căști: potențiometru rotativ pentru volum, buton pentru controlul iluminării RGB

Odată scoase din cutie, primul lucru care ne sare în ochi este lungimea firului. În general, cablurile au fost primele victime ale economiei de material pe care o fac producătorii. De multe ori cumpărătorul găsește în cutie un fir ridicol de scurt, indiferent ca e al mouse-ului sau al cuptorului cu microunde. Iată de ce a fost o surpriză plăcută să descoperim un cablu al căștilor de nu mai puțin de doi metri și treizeci de centimetri. Exteriorul este o împletitură textilă de calitate care face cablul foarte moale, astfel încât nu ne va împiedica deloc mișcările, in ciuda lungimii sale. Împletitura va împiedica de asemeni și răsucirile inerente în timp.

Examinând căștile, remarcăm construcția solidă. Cupele sunt mari, circumaurale, închise, și unite prin două benzi de oțel, sub care se află banda de susținere pe cap. Aceasta din urmă se reglează automat pe dimensiunea capului prin intermediul a două fire metalice pe care va aluneca elastic. Pad-urile și banda de susținere sunt învelite într-o piele de calitate, probabil ecologică, cu textură fină și aspect foarte asemănător cu pielea naturală. Cupa stângă are atașat cablul, microfonul, o rotiță de volum și un buton pentru controlul iluminării RGB. Brațul microfonului este extrem de moale și flexibil și va sta ferm în orice poziție îl punem, manevrarea fiind însoțită și de o senzație tactilă foarte plăcută. Asamblarea e impecabilă, și impresia generală e a unui produs bine gândit și executat.

La prima utilizare mărturisesc că nu am fost foarte impresionat. Joasele, deși corecte, nu păreau să beneficieze de avantajele driverelor uriașe. După un rodaj de câteva ore însă, situația s-a schimbat complet și au ajuns să îmi placă foarte mult. E posibil ca între timp și pad-urile să fi copiat forma capului și să readucă prin etanșarea sunetului parametrii intenționați de producător pentru funcționare. Să spunem aici și că etanșarea este foarte bună, și se simte inclusiv pe timpane o diferență de presiune când punem sau scoatem căștile. Izolarea acustică este și ea foarte bună în ambele sensuri, și aici vom bifa un aspect foarte important pentru căștile de gaming. Dacă pentru jucător e esențial să nu își piardă concentrarea distras de zgomotele din jur, și pentru cei din preajmă poate fi la fel de necesară liniștea, deci blocarea exploziilor și focurilor de armă care definesc ambientul unui gamer ore întregi pe zi.

Alt aspect vital pentru căștile de gaming îl reprezintă confortul și ergonomia. Genesis Neon 600 se prezintă excelent la acest capitol. Am testat căștile câteva zeci de ore fără nici cea mai mică urmă de oboseală. Sunt echilibrate foarte bine pe cap și nu obosesc gâtul, nu se simt grele, nu prezintă nici un punct de presiune, dar în același timp nu a existat nici o posibilitate să zboare de pe cap, inclusiv la testele cu capul complet în jos și scuturat violent. Temperatura urechilor nu a produs nici un fel de disconfort, însă evident că dacă ambientul va prezenta temperaturi caniculare e posibil să apară o supraîncălzire caracteristică oricăror căști închise.

În testele de sunet, căștile s-au comportat foarte bine. Cu toate că răspunsul în frecvență începe în specificații de la 20 Hz, în realitate au putut reproduce fără probleme sunete de 10 Hz într-un mod foarte imersiv, cu senzația binecunoscută de subwoofer de cinematograf. În partea superioară a spectrului audio au mers fără probleme pîna la limita percepției timpanelor, care în cazul meu a fost în jur de 17 kHz. Testele au confirmat și soliditatea constructivă. Driverele nu au prezentat jocuri și implicit vibrații supărătoare, fenomen care poate apărea la frecvențele joase repetate, în cazul unei asamblări nesatisfăcătoare.

Sunetul e unul neutru, neobositor chiar și la audiții neîntrerupte timp de ore întregi, și satisfăcător prin calitatea adusă de volumul mare de aer deplasat la fiecare cursă a membranelor. În plus, datorită faptului că pavilioanele urechilor nu sunt deformate de presiunea căștilor, vom avea parte de un sunet foarte natural și nedistorsionat.
Chiar daca senzatia pe care o dau frecvențele joase este foarte plăcută și puternică, totuși basul nu este niciodată exagerat în dauna celorlalte frecvențe și nu le va acoperi nejustificat. Înaltele se aud corect, iar vocile sunt foarte clare și naturale, aspect iarăși foarte important la un accesoriu de gaming. Volumul este suficient de puternic pentru orice ambient. Spațialitatea este satisfăcătoare, caracteristică unor căști 2.0.
Cu toate că e un scenariu foarte improbabil de utilizare, am testat și conectarea la un smartphone. Impedanța de 32 de ohmi a făcut posibilă audiția fără nici un fel de probleme și în aceste condiții.

Microfonul omnidirecțional are o sensibilitate mai mult decât suficientă, și oferă un sunet ireproșabil, cu vocile clare și naturale. Nu avem posibilitatea să îl întrerupem prin buton. Brațul flexibil ne permite amplasarea în orice poziție ne e util, și chiar dacă nu e detașabil pot spune că nu i-am simțit prezența când nu l-am folosit.

Iluminarea RGB ne oferă 8 moduri de culoare distincte, comutabile de la butonul dedicat. Avem 6 culori statice plus încă două moduri dinamice. Într-unul din acestea din urmă avem o tranziție lină de la o culoare statică la alta prin tot spectrul de culori, nu doar prin cele 6 statice, iar în celălalt avem toate culorile posibile simultan, într-o rotire lentă în jurul logo-ului Genesis. Bineînțeles, dacă dorim putem opri complet iluminarea, ori din butonul căștilor, ori prin neconectarea mufei USB. Luminozitatea este foarte bună, culorile fiind perfect vizibile și în timpul zilei.

La final, punctele forte au fost confortul, soliditatea construcției cu bandă metalică, sunetul plăcut adus de driverele de 50mm, și calitatea microfonului. Poate ar fi fost util să existe în cutie și un adaptor pentru un jack de 3.5 mm cu patru pini, astfel încât să poată fi folosite și pe un laptop fără intrare separată de microfon, sau un buton pentru întreruperea microfonului, însă nici unul din aceste detalii nu reprezintă o problemă prea mare.
În concluzie, Genesis Neon 600 s-au dovedit niște căști de gaming foarte competente, perfect adecvate scopului lor, și au oferit o experiență foarte plăcută atât auditiv, în jocuri și muzică, dar și vizual, prin iluminarea RGB. Iar datorită etanșării foarte bune și a calității sunetului, și-ar putea găsi locul inclusiv într-un mediu de birou, unde dorim să nu îi deranjăm pe cei din jur, dar nici să fim distrași de zgomotele înconjurătoare.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: