PC/LAPTOPReview-uriTehnologie

Review laptop ultraportabil Acer Swift 5

Pentru cei care sunt mai tot timpul pe drumuri și au nevoie de un laptop ușor, dar performant, avem astăzi în teste o propunere de ultraportabil de la Acer. Fără prea multe discuții, să-l punem la treabă și să vedem ce știe !

Modelul de față este un Swift 5, se plasează în zona de mijloc a ultraportabilelor Acer, și are următoarele specificații declarate de producător:

  • Greutate: 1 kg
  • Baterie: 56 Wh, cu autonomie de până la 17 ore și încărcare fast-charge care oferă 4 ore de autonomie în 30 de minute de încărcare, pentru situații de urgență
  • Procesor: 11th Gen Intel Core i7-1165G7 @ 2.80GHz, Tiger Lake
  • Memorie RAM: 16GB Hynix LPDDR4
  • Stocare: NVMe SSD 512 GB
  • Grafică: Intel Iris Xe
  • Ecran: CineCrystal, glossy, 14″, 1920 x 1080, IPS, LED backlight, 90% raport suprafață vizibilă – ecran, luminozitate 340 nits, gamut sRGB 100%, touchscreen multi-touch
  • Conectivitate: dual-band Intel Wi-Fi 6 MU-MIMO și Bluetooth 5.1
  • Porturi: 1 X HDMI, 2 X USB 3.2 Gen 1 tip A, 1 X USB-C 3.2 Gen 2 cu capabilități de încărcare, DisplayPort, Thunderbolt 4
  • Altele: senzor de amprentă, Kensington lock

După această consistentă listă de specificații, să începem ! Ambalajul este cam minimalist, și constă dintr-o cutie mulată pe profilul laptopului, confecționată din fibră de celuloză, sau altfel spus din tipul de carton folosit la cofrajele pentru ouă. Aș fi preferat niște tampoane din spumă care să prevină manipulările prea entuziaste ale cutiei în timpul transportului, dar pe de altă parte mă gândesc că inginerii de la Acer își cunosc meseria și că nu ar fi ales o soluție de împachetare cu protecție insuficientă. Altfel, bineînțeles, avantajul cartonului este că e un material complet biodegradabil și deci ecologic.

În cutie mai găsim o husă textilă și alimentatorul de 75W. Tensiunea de alimentare suportată e între 100-240V, deci putem folosi sursa oriunde călătorim. Cablul de alimentare pare cam firav la prima vedere și putea fi un pic mai lung, dar vom constata în urma testelor că dimensionarea e suficientă și potrivită cu gabaritul redus al laptopului. Sursa propriu-zisă e destul de mică și ușoară, aspect pentru care spatele nostru ne va mulțumi când punem laptopul în rucsac.

Prima impresie când ridicăm laptopul este cea a lipsei de greutate. Laptopul e foarte ușor și subțire, cu doar 14.9mm grosime, dar în ciuda aparentei fragilități șasiul din aliaje de magneziu cu aluminiu și litiu este foarte rigid. Putem să îl ținem de orice colț fără să flexeze sau să scârțâie ceva, indiferent cât de energic îl manipulăm.
Și senzația tactilă este plăcută, și avem de a face cu un laptop prietenos atât prin culoare, textură, dar și prin lipsa răcelii la atingere. Asamblarea este de asemeni ireproșabilă, și vom regăsi micile detalii subtile specifice laptopurilor Acer. Logo-ul Acer de pe capac este în relief, iar numele modelului prezent pe baza ecranului va apărea ori închis la culoare, ori deschis, în funcție de lumina ambientală.
Combinația coloristică este de asemeni reușită, cu accente aurii pe logo-uri, baza ecranului și tastatură, în contrast cu culoarea interesantă a carcasei, pe care producătorul o denumește „mist green”.
Pe lângă cele 4 piciorușe de cauciuc de pe baza laptopului, vom descoperi alte 4 proeminențe discrete de cauciuc în jurul tastaturii, care vor preveni contactul direct între tastatură și ecran.
Să menționăm tot aici că unele modele de Swift 5 beneficiază de un tratament antibacterian al laptopului, foarte durabil, pe bază de ioni de argint, aplicat pe carcasă, tastatură, balamale, ecran și pe senzorul de amprentă.

Ecranul are o ramă foarte îngustă, cu un raport între suprafața vizibilă și ecran de 90%. În poziția deschis va ridica ușor baza laptopului, pentru a facilita ventilația. Avem de a face cu un IPS cu backlight pe leduri CineCrystal, marca proprie Acer pentru ecranele sale glossy. Fiind vorba de un ecran lucios, vom beneficia de avantajele specifice acestora: claritate, culori saturate, niveluri foarte bune de negru și alb, și nu în ultimul rând aspectul de produs de lux. Specificațiile indică un gamut sRGB de 100%, ceea ce îl face perfect pentru editările foto sau video destinate utilizării online. În același timp însă, ecranele glossy vin cu un dezavantaj deloc neglijabil, și anume reflexiile foarte vizibile pentru tot ce înseamnă obiect iluminat sau surse de lumină amplasate în fața ecranului. Luminozitatea ecranului este foarte bună și îl vom putea folosi inclusiv afară la prânz, dar va trebui să acceptăm comportamentul său de oglindă menționat mai sus. Nivelul de negru este unul bun, fără backlight bleeding.
La acest capitol să menționăm că beneficiem și de capabilitatea de touchscreen multitouch. Bineînțeles, acesta este unul capacitiv, precum la marea majoritate a telefoanelor din ziua de azi. Filmul exterior al ecranului însă este destul de moale și apăsările noastre vor lăsa mici urme de presiune care se vor estompa rapid, dar și urme ale amprentelor, scoase în evidență de luciul ecranului. Sensibilitatea este satisfăcătoare, și nu vom avea nici un fel de problemă în inspectarea fotografiilor sau a hărților prin intermediul multitouch-ului.
Camera web prezentă pe rama ecranului oferă aceeași calitate mediocră prezentă pe mai toate laptopurile moderne, satisfăcătoare pentru aplicațiile de comunicare.

Tastatura ne oferă o senzație plăcută în utilizare. Tastele au o cursă bine definită, elastică, și putem scrie perioade îndelungate fără efort sau erori. Iluminarea are o singură treaptă de luminozitate, destul de puternică, și există posibilitatea să provoace reflexii în ecran.
Tastele funcționale F1-F12 controlează implicit funcțiile hardware precum volumul și luminozitatea ecranului, iar dacă dorim funcționalitatea clasică va trebui ori să apelăm suplimentar la tasta FN, ori să o setăm în BIOS ca fiind cea implicită.

În jurul tastaturii mai rămâne o bordură destul de lată, spațiu care aș fi preferat să fie folosit pentru a face tastatura mai aerisită, tastele funcționale mai mari, și eventual pentru taste dedicate pentru Home, End, Delete și Insert. Avem în schimb o tastă dedicată pentru Pause/Break, care mie cel puțin îmi pare că ocupă spațiul inutil. Amplasarea tastelor Power și Sleep face posibilă atingerea accidentală a acestora.
În partea dreaptă a tastaturii există un grup de taste care se pot transforma într-un numeric keypad printr-un shortcut.

Touchpadul este ușor rugos, și oferă o experiență plăcută în utilizare. Chiar dacă ar fi putut fi o idee mai precis, e suficient de sensibil pentru a ne putea lipsi de mouse fără probleme pentru tot ce presupune utilizare obișnuită.

Difuzoarele suferă de constrângerile obișnuite laptopurilor ultraportabile. Sunt limitate în putere și constructiv, dar și prin amplasare, datorită faptului că sunt plasate cu ieșirea spre partea inferioară a laptopului. Sunetul totuși este unul corect, cu spațialitate bună, chiar dacă va fi evident lipsit de volum și bas. Ieșirea de căști pe de altă parte rezolvă toate aceste neajunsuri, și vom avea parte de un sunet foarte puternic, corect și plăcut, cu spațialitate excelentă, ajutată de suportul tehnologiei audio DTS.

Despre utilizarea efectivă, numai de bine. Certificarea Intel Evo este una foarte strictă și rezervată laptopurilor high-end ultraportabile, optimizate pentru un mediu de lucru mobil. Testele foarte riguroase pe care le are de trecut un laptop din gama Intel Evo includ printre altele autonomia mare, încărcarea rapidă, greutatea foarte redusă, conectivitate excelentă și pornirea foarte rapidă. În cadrul reviewului, Swift 5 a confirmat fără probleme toate aspectele. Pornirea la rece este de ordinul câtorva secunde, iar laptopul a condus fără nici un efort toate aplicațiile cu care l-am pus la treabă. Cu toate constrângerile unui laptop ușor și subțire, inginerii de la Acer au rezolvat excelent problema răcirii. Ventilatorul este în general silențios, și nici pe nivelul maxim, la care nu ajunge des, nu devine deranjant. O răcire bună aduce ca bonus o performanță similară, astfel încât procesorul i7 a intrat rar și pe durate scurte în thermal throttling, chiar și în aplicațiile mai solicitante. Am putut beneficia astfel de toată viteza așteptată de la un procesor de top din generația 11 care poate respira nestingherit. Pentru comoditatea în utilizare, avem un shortcut dedicat pe tastatură cu care putem comuta între modurile de performanță sau silențiozitate dorite.

Cu toate că nu e în nici un caz un laptop de gaming, Swift 5 a reușit să nu se chinuie nici în jocuri. Grafica performantă integrată Iris Xe și-a făcut datoria mai mult decât satisfăcător și a reușit să asigure un framerate consistent în jocuri, din nou cu foarte puțin thermal throttling. În GTA 5 de exemplu am obținut între 45 și 60 fps, cu setări grafice peste medie, la rezoluția nativă Full HD. Putem spune că performanța este destul de apropiată de cea a unei plăci video dedicate, însă fără penalizările aduse de nevoia de a disipa căldura deloc neglijabilă produsă de aceasta. Mă refer aici la situația nefavorabilă dar foarte posibilă în realitate mai ales la ultraportabile, când o placă video dedicată în loc să crească performanța poate avea chiar un efect contrar, sufocând procesorul și obligându-l non-stop să își limiteze voltajul pentru a nu atinge temperatura limită.

În benchmarkuri, rezultatele au fost bune pentru clasa din care face parte laptopul, și am obținut următoarele rezultate:

  • Cinebench R23: Multi Core 5387 / Single Core 1353
  • Unigine Heaven: 1381
  • PassMark PerformanceTest 10.2: 3818.3 / CPU Mark = 11712.5 / 2D Graphics Mark = 421.3 / 3D Graphics Mark = 3857.1 / Memory Mark = 2907.4 / Disk Mark = 12209.9
  • Geekbench 5: Single-Core 1536 / Multi-Core 5641

Și autonomia a fost foarte bună, bateria de 56 Wh reușind să ofere pe luminozitate medie aproape 8 ore de rulare continuă de conținut video pe Youtube, în paralel cu alte activități ușoare. Chiar dacă setarea de performanță a fost pe nivelul cel mai scăzut, respectiv modul silențios, browsingul și aplicațiile lejere au rulat fără nici un fel de penalizare. Încărcarea a durat în jur de 1h 30. Să menționăm aici că bateria avea în momentul testului o uzură de circa 10%, deci cu o baterie nouă ne putem aștepta la performanțe sensibil mai bune. Pe tastatură există și o tastă dedicată pentru întreruperea iluminării ecranului, pentru un plus de baterie în situațiile în care nu avem nevoie de ecran.

În concluzie, Swift 5 a oferit o experiență foarte plăcută în cadrul testului. Singurul aspect pe care i l-aș reproșa cu adevărat ar fi reflexiile foarte puternice caracteristice unui ecran glossy și care pot interfera cu diverse medii de lucru. Totuși, ținând cont că Acer descrie din start Swift 5 ca fiind un laptop cu elemente de stil, și nu unul destinat utilizării profesionale (pentru care oferă alte modele), putem considera că alegerea unui ecran glossy e consecventă cu intenția declarată. Touchscreen-ul are și el o aplicabilitate foarte limitată în condiții reale și ar fi putut lipsi fără nici o problemă.

Dincolo de aceste aspecte, avem de a face cu un laptop excelent pentru cei în mișcare, foarte ușor, foarte puternic, cu autonomie excelentă și o combinație plăcută de culori. Certificarea Intel Evo este o confirmare în plus a calității laptopului întrucât prin natura testelor sale foarte stricte garantează performanța în condiții reale, nu doar teoretice.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: