[Review] Lenovo Moto G4
Introducere
Prin amabilitatea Orange am testat în ultima săptămână cel mai nou smartphone midrange din portofoliul companiei Lenovo, Motorola Moto G4. Smartphone-ul a fost lansat oficial in Romania alaturi de Moto G4 Plus intr-un eveniment special din luna august. In acest moment Moto G4 este poate cel mai bun smartphone midrange de pe piata, raport calitate-pret. Diferenta fata de varianta Plus este la nivel de camera, RAM si de faptul ca varianta Plus dispune de senzor de amprenta.
Specificatii
- display IPS LCD de 5.5 inch Full HD;
- sistem de operare Android 6.0.1 Marshmallow;
- procesor octa-core Qualcomm Snapdragon 617
- accelerator grafic Adreno 405;
- 2GB RAM si 16GB memorie interna;
- camera de 13MP cu deschidere f/2.0, autofocus si dual-LED Flash;
- camera de selfie de 5 megapixeli cu deschidere f/2.2;
- Wifi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, A2DP, LE, FM Radio;
- baterie de 3.000 mAh;
Puncte Pro
- autonomie buna;
- camera foto face poze bune pe timp de zi;
- display luminos;
- Android aproape nativ;
- display de 5.5 inch FULL HD;
Puncte Contra
- in pachet nu gasesti casti si cablu USB;
- pozele pe timp de luminozitate scazuta nu sunt prea excelente;
Ambalaj și Accesorii
Gasim in pachet smartphone-ul, un incarcator si cateva manuale cu intructiuni. Din pacate nu avem parte de casti handsfree si de cablu USB pentru conectare la PC.
Design, Display și Conectivitate
Lenovo Moto G4 este un smartphone midrange aratos, ce se prezinta cu un corp solid aproape unibody din plastic. Zic aproape unibody, deoarece nu ni se ofera posibilitatea sa umblam la baterie, ci doar sloturile pentru SIM-uri si micro SD Card. Atat forma telefonului, cat si capacul de pe spate ofera utilizatorului un grip senzational.
In partea de sus a telefonului avem jack-ul de 3.5mm, iar in partea de jos portul USB 2.0(mi-ar fi placut un port USB Type-C). Pe partea dreapta se regasesc butoanele de volum si butonul de power, care sunt destul de rigide in comparatie cu cele ale altor telefoane. Speaker-ul de convorbiri din partea de sus a ecranului are rol si de speaker pentru redarea sunetului/a muzicii. O asezare inestetica o are microfonul pentru convorbiri, care este asezat chiar sub display si nu langa portul USB asa cum se intampla la alte telefoane.
Noul smartphone din seria Moto G a trecut la un nou nivel de dimensiune a ecranului si la o noua rezolutie. Astfel Moto G4 are un display de 5.5 inch FULL HD si o densitate a pixelilor de 401ppi(Moto G3 avea un display de 5 inch si o rezolutie HD). Este un display luminos, ce ofera unghiuri de vizibilitate bune. Din pacate livreaza culori destul de spalacite. Functia Always-On este, de asemenea, prezenta pe smartphone-ul Moto G4, prin care poti sa iti verifici notificarile si sa vezi cat este ceasul doar prin simpla ridicare a telefonului de masa sau scoatere acestuia din buzunar
Este un smartphone dual-sim, ce vine cu doua sloturi pentru micro SIM si unul pentru micro SD Card. De asemenea, telefonul vine cu LTE Cat.4, ce permite viteze de descarcare de pana la 150Mbps si viteze de upload de pana la 50Mbps. Pe partea de conetivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n(nu avem standardul ac), Bluetooth 4.1, radio FM si GPS cu A-GPS, GLONASS si BDS.
Hardware
Smartphone-ul integreaza un procesor Qualcomm Snapragon 617 de tip octa-core, 2GB RAM si 16GB memorie interna extensibila printr-un micro SD Card de pana la 256GB. Se descurca excelent in orice aplicatie si in orice joc. Totusi as fi vrut sa vad pe piata din Romania, varianta cu 3GB RAM si 32GB memorie interna.
Rezultate bachmark-uri:
- Antutu: 45.405 puncte
- Geekbech 4: 672 puncte single-core si 1722 puncte multi-core
- Quadrant: 24622 puncte
- 3D Mark: 377 puncte
Camere
Pentru camera principala Lenovo a folosit un senzor de 13 megapixeli, ce are o deschidere f/2.0. Apreciez faptul ca pozele pe timp de zi sunt foarte bune. Din pacate, focalizarea automata nu este foarte precisa atunci cand vrei sa fotografiezi lucruri de aproape, iar pozele pe timp de luminozitate scazuta nu sunt prea excelente.
Pe langa modul Auto, camera principala dispune si de un mod Profesional prin care poate fi ajustat ISO-ul, compensarea expunerii, viteza declansatorului, cat si focusul.
Camera de selfie are o rezolutie 5 megapixeli, o deschidere f/2.2 si stie sa fotografieze HDR si sa filmeze chiar si FULL HD.
Poze facute cu smartphone-ul:
Clip video FULL HD:
Software și Aplicații
Telefonul ruleaza in prezent Android 6.0.1 Marshmallow. Apreciez foarte mult faptul ca Lenovo nu si-a bagat mana prea mult in customizare software-ului, lasand-ul asa cum este el. In ceea ce priveste aplicatiile, handset-ul vine cu suita de aplicatii Google, plus trei aplicatii speciale Motorola precum: Moto, Device Help si FM Radio.
Aplicatia Moto le permite utilizatorilor sa activeze/dezactiveze functia „Always-On Display” si sa seteze tot felu de actiuni prin care sa aprinda lanterna, sa opresca soneria, sa deschida camera sau sa activeze modul DND mult mai repede.
De asemenea, telefonul vine cu cateva functii importante precum modul Doze si functia Now on Tap. Modul Doze actioneaza atunci cand utilizatorul nu foloseste telefonul, oprind toate aplicatiile care ruleaza in fundal si economisind astfel bateria telefonului. Functia Now on Tap le permite utilizatorilor sa afle foarte usor anumite detalii despre o anumita echipa de fotbal, un film etc., doar prin simpla apasare a butonului home.
Baterie și autonomie
Moto G4 include o baterie de 3.000 mAh, ce reuseste sa ofere o autonomie in utilizare continua de pana la vreo 5 ore si 36 de minute. In testul video playback-ului smartphone-ul are o autonomie de 8 ore si 35 de minute. Daca principalul consumator al bateriei, „Asteptarea celulara” ar fi rezolvat de catre producator, cu siguranta autonomia smartphone-ului ar fi mult mai mare. BUG-ul are momente cand mananca aproape 38% din baterie, dar mai are momente cand consuma doar 6-7%.
De asemenea, pentru a economisi bateria in timpul functionarii, ai posibilitatea sa activezi modul „Economisire baterie”, prin care ti se vor opri animatiile si se va incetini procesorul.
Verdict și Preț
Lenovo Moto G4 este in acest moment cea mai buna alternativa la telefoanele Nexus, mai ales daca sunteti in cautarea unui smartphone cu Android pur si la un pret de sub 1000 de lei. Poate fi achizitionat de la Orange la pretul de 209 euro(930 de lei) fara abonament sau la pretul de 104 euro cu abonament Orange Young.
Galerie