Device-uriReview-uriTelefoane

[Review] Sony Xperia Z5

Introducere

Am testat prin intermediul partenerului Quickmobile, smartphone-ul Sony Xperia Z5. Acesta a fost lansat alături de Xperia Z5 Premium și Xperia Z5 Compact la IFA 2015. In principiu noul smartphone Sony este un mic upgrade a lui Xperia Z3+.

Specificatii

  • display de 5.2 inch FULL HD, ce are o densitate a pixelilor de 428ppi;
  • procesor octa-core Qualcomm Snapdragon 810;
  • accelerator grafic Adreno 430;
  • 3GB RAM si 32GB memorie interna, ce poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 200GB;
  • camera principala este de 23MP, iar cea secundara de 5.1MP;
  • Android 5.1.1 Lollipop;
  • baterie de 2.900 mAh;

Puncte Pro

  • camera de 23 megapixeli
  • este rezistent la apa

Puncte Contra

  • procesorul Snapdragon 810 se încălzește repede
  • nu ai acces la baterie

Ambalaj și Accesorii

In cutie veti gasi smartphone-ul, niste manuale cu instructiuni, un cablu USB 2.0, un incarcator si certificatul de garantie. Castile sunt pe stilul celor vechi, pe care doar trebuie sa le asezi in ureche.

Design, Display și Conectivitate

Noul smartphone Xperia păstrează aproape același design ca și celelalte telefoane. Diferenta dintre Z5 si telefoanele din generatia trecuta, ar fi aceea ca noul Xperia renunta la sticla de pe spate si adopta policarbonatul. Totodata acel buton rotund cu care ne-am obisnuit a fost inlocuit cu unul aplatizat ce integreaza un senzor de amprenta. Eu la test am avut varianta verde, dar mai poate fi gasit pe negru, alb si auriu. Consider ca adoptarea policarbonatului este un plus pentru noul Z5, deoarece ofera mai multa singuranta.

În partea de sus a telefonului poate fi găsit jack-ul de 3.5mm și un microfon pentru anularea zgomotului de fond, iar în partea de jos portul USB 2.0. Pe partea stânga se găsește lăcașul pentru cele două cartele nano-SIM și pentru micro SD Card. Pe partea dreaptă se găsesc toate butoane fizice ale dispozitivului. Primul buton este de power, urmatoarele doua butoane sunt de volum, iar ultimul buton este pentru camera. Butonul de camera este destul de asemanator cu cel regasit si pe un aparat de fotografiat compact, deoarece are doua faze. Daca apesi mai incet pe buton vei focaliza imaginea, iar daca apesi mai tare faci fotografia.

Difuzoarele stereo care sunt destul de bunicele sunt pozitionate pe partea frontala a ecranului sub forma unor crestaturi. Mai apreciez la acest telefon faptul ca este rezistent la apa si praf.

Amplasarea senzorului de amprenta in interiorul butonul de power, de pe marginea telefonului este una inteligenta. Problema senzorului de amprenta ar fi aceea ca nu recunoaste de fiecare data amprenta si de foarte multe ori vei fi nevoit sa introduci codul pin, setat odata cu amprenta.

In ceea ce priveste dispaly-ul IPS LCD de 5.2 inch, acesta vine cu o rezolutie FULL HD si cu o densitate a pixelilor de 428ppi. Este un display luminos, ce ofera un contrast bun si culori clare si bune.

Sony Xperia Z5 este un smartphone dual-SIM, ce vine cu suport LTE pe ambele sim-uri. In ceea ce priveste conectivitatea wireless, smartphone-ul dispune de Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot GPS cu A-GPS, GLONASS si de Bluetooth 4.1 cu A2DP si apt-X. De asemenea, telefonul dispune si de Radio si NFC.

Hardware

Noul Xperia Z5 vine cu același componente ca și Xperia Z3+, adică cu un procesor octa-core Qualcomm Snapdragon 810, cu un accelerator grafic Adreno 430, cu 3GB RAM și cu 32GB memorie internă. La fel ca și la Xperia Z3+ procesorul se încălzește foarte repede. Diferenta față de Xperia Z3+, ar fi aceea ca Xperia Z5, cat si Xperia Z5 Premium vin cu un nou sistem de răcire prin două mini conducte. Așadar dacă telefonul se încălzește repede și răcirea se face la fel de repede.

Capacitate de stocare este de 32GB și poate fi extinsă printr-un micro SD card de până la GB. Fara nicio discutie telefonul poate rula orice aplicatie/joc din Google Play.

Rezultate Benchmark-uri:

  • Antutu: 52.924 de puncte
  • Geekbench: 4.336 de puncte
  • Quadrant: 29.329 de puncte

 

Camera

Dacă la Z3+ camera principală este de 20.7 megapixeli, cea de pe Xperia Z5 este de 23 megapixeli. Aceasta este echipata cu un LED Flash si este capabila sa filmeze FULL HD cu 60 fps-uri si 4K. Este o camera buna, dar cateodata lasa de dorit. Putem observa in a doua imagine din galeria de mai jos, ca pe margini imaginea are putine probleme. Acest lucru nu tine de camera in sine, ci de software care nu este bine optimizat. De asemenea, se poate observa ca apare si zgomotul pe timp de luminozitate scazuta.

Pe langa modul Auto, camera principala dispune si de un mod manual prin care poate fi ajustat ISO-ul, compensarea expunerii, cat si balansul de alb.

Camera secundara este de 5.1 megapixeli si este capabila sa faca fotografii HDR si sa filmeze 1080p.

Fotografii facute cu smartphone-ul:

Video FULL HD, 60fps-uri:

Video 4K:

Software și Aplicații

Telefonul rulează in prezent Android 5.1.1 Lollipop, urmând ca peste câteva luni să primească si actualizare la 6.0 Marshmallow. Se poate observa ca Z5 are aceeasi interfata simpla si prietenoasa cu care ne-am obisnuit.

In ceea ce priveste aplicatiile se poate observa ca telefonul vine cu suita de aplicatii a celor de la Google(Google, Drive, Gmail, Google+, Keep, Harti etc.) + cateva aplicatii speciale Sony, ca si:

  • Officesuite – ai acces la Word, Excel si Power Point
  • File commander – manager de fisiere;
  • Smart Connect – poti seta anumite actiuni cand conectezi anumite accesorii
  • Backup and restore – faci backup usor contactelor, mesajelor, cat si apelurilor;
  • Lifelog – aplicatie de fitness;
  • Live Screen Streaming – inregistrezi tot ce faci pe telefon;

Baterie și autonomie

Sony Xperia Z5 vine cu o baterie de 2.900 mAh. Este mai mica cu 530 mAh decat cea de pe Z5 Premium si mai mare cu 200 mAh decat cea de pe Z5 Compact. In comparatie cu cea de pe Z3+, bateria este mai mica doar cu 30 mAh. Oricum Sony a reusit Sony a reusit sa optimizeze bateria astfel incat sa eficientizeze energia. Am pus telefonul si la un test al video playback-ului si se pare ca autonomia este de 7 ore si 42 de minute.

Daca vei avea nevoie de o autonomie mai mare, vei putea activa modul Stamina sau Ultra Stamina. Modul Stamina iti dezactiveaza anumite functii, ca si sincronizarea de exemplu pentru a prelungi durata de viata a bateriei. Modul Ultra Stamina iti ofera acces doar la functiile de baza ale telefonului. La un procentaj de 75% al bateriei, autonomia va creste la 9 zile si 2 ore.

Verdict și Preț

Este un telefon bun, dar consider ca era loc de mai bine. Adică în loc de procesorul Snapdragon 810 ar fi putut pune Sony un Snapdragon 808. În rest e un telefon ok. Sony Xperia Z5 poate fi gasit in oferta Quickmobile.ro la pretul de 2.099 de LEI.

Galerie

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: