PerifericeReview-uri

Review tastatură de gaming MSI VIGOR GK30

Pentru că e vară, (și dacă e vară e vacanță, și dacă e vacanță o sesiune de jocuri e binevenită), MSI ne invită să ne colorăm ambientul de gaming cu o tastatură cu iluminare RGB dedicată jucătorilor, respectiv modelul Vigor GK30.

Specificațiil:

  • iluminare RGB cu 6 zone
  • interfață USB 2.0
  • contacte tip plunger, similare cu cele mecanice, pentru o tastare precisă
  • design anti-lichid, în anumite limite
  • bază proiectată pentru stabilitate crescută
  • număr de taste citite simultan: 6-keys rollover, 20-keys anti-ghosting
  • durabilitate: 12 milioane de apăsări
  • cablu de 1.8m cu conector aurit
  • dimensiuni: 438 X 157 X 38mm
  • greutate: 1042 g

Scoasă din cutie, prima impresie este de soliditate. Tastatura destul de grea, materialul de calitate mai ales la nivelul tastelor, finisarea și asamblarea ireproșabile. La 1.8m, cablul de conectare USB are o lungime mai mult decât suficientă, include un filtru anti-interferențe, e destul de flexibil și acoperit cu un material siliconic. Baza tastaturii prezintă tampoane de cauciuc anti-alunecare și două piciorușe cauciucate rabatabile în lateral pentru o înclinare ergonomică. Tastatura este proiectată astfel să reducă riscurile produse de vărsarea accidentală a lichidelor.

Tastele au o formă plăcută și sunt matrițate perfect. Aspectul general al tastaturii este unul futurist, dar fără să exagereze prin agresivitate. Fontul utilizat pentru taste susține această alegere, iar construcția este la vedere, în stilul „floating-key”. Layoutul tastelor este unul ergonomic, inclusiv la nivelul tastelor de control al funcțiilor specifice de iluminare RGB și control multimedia. Acestea sunt grupate optim, astfel încât să poată fi accesate cu o singură mână. Funcțiile media includ play/pause, next/previous track, stop, volume up/down și windows lock/unlock.

Tastele sunt declarate ca fiind similare celor mecanice, cu o construcție hibridă. Au membrană, dar și contacte culisante ranforsate, cu o durată de viață de 12 milioane de apăsări, dublă față de cea a unei tastaturi cu membrană clasică. Cursa este lungă și cu o senzație destul de elastică la apăsare, totuși punctul de declanșare este precis și este plasat spre începutul cursei. În timpul testelor tastatura s-a comportat foarte bine, chiar dacă un pic zgomotos, atât în lucrul de zi cu zi, în editarea textelor, cât și în jocuri. Mi-au plăcut atât conturul tastelor vizibil de sus, cât și scobitura lor și implicit senzația la atingere.

Pe lângă iluminarea RGB principală prezentă la nivelul fundalului tastaturii, mai avem și o bandă LED foarte luminoasă prezentă în partea anterioară, în dreapta. Aceasta copiază întotdeauna modelul RGB pe care îl setăm pentru iluminarea principală, și oferă un efect foarte plăcut.

Tastatura oferă 6 zone de iluminare, 7 culori și 7 moduri de iluminare, statice sau dinamice, acestea din urmă pulsatorii sau cu gradienți colorați în mișcare. Există și două moduri în care tastatura se va ilumina în urma apăsării tastelor, precum și unul în care putem configura static la alegere fiecare din cele 6 zone într-una din cele 7 culori posibile.

Cu toate că putem descărca de pe site-ul MSI aplicațiile de configurare a iluminării MSI Center sau MSI Dragon Center, aceasta nu este obligatorie și putem seta orice efect de iluminare din tastatura propriu-zisă, indiferent de sistemul de operare în care o folosim. Aplicația aduce în plus ușurința configurării și poate memora 3 profile de iluminare, utile mai ales pentru modurile de iluminare definite de utilizator.

Iluminarea RGB este destul de puternică, plăcută și uniformă, inclusiv la periferia tastaturii. Cele 4 trepte de luminozitate o fac utilizabilă în orice condiții de lumină ambientală. Tranzițiile sunt line și putem configura viteza efectelor, direcția acestora sau culorile statice prin simple combinații cu tasta dedicată iluminării plus încă o tastă. Există și o combinație care va reseta modurile de iluminare la setările de fabrică.

Tastatura e declarată în specificații ca fiind capabilă să citească simultan 6 taste. În urma testelor am găsit atât combinații în care au putut fi apăsate 13 taste simultan fără probleme, dar și combinații de maxim 2 taste citite simultan. De exemplu, după apăsarea tastelor A și O, o a treia tastă nu va mai putea fi citită dacă face parte din grupul de taste S,D,F,T,R,E,W,P sau Q. Totuși, tastele folosite în mod normal pentru gaming, respectiv grupul săgeților și cel al tastelor direcționale (W,A,S,D,Q,E,R, CTRL și ALT stânga) nu au prezentat probleme de acest gen.

În concluzie, tastatura de gaming MSI VIGOR GK30 s-a comportat foarte bine în timpul testelor. Are o estetică agreabilă și radiază impresia de produs de calitate, cu o iluminare RGB foarte plăcută și configurabilă astfel încât să satisfacă orice preferințe, mai ales în combinație cu accentul de culoare dat de banda RGB din partea anterioară. Iar durabilitatea switch-urilor hibride la care se adaugă soliditatea constructivă nu fac decât să o recomande celor în căutarea unei tastaturi care să poată fi utilizată fără rețineri, indiferent cât de intense devin sesiunile de gaming.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: