[Review] Samsung Galaxy A5 (2017)
Seria de telefoane Galaxy A a ajuns in acest an la cea de-a treia generatie si este formata in continuare din terminalele Galaxy A3, Galaxy A5 si Galaxy A7. Pe plan local, anul acesta, au fost lansate doar telefoanele Galaxy A3 (2017) si Galaxy A5 (2017).
Smartphone-ul pe care l-am testat in ultima saptamana, Galaxy A5 (2017) se remarca in special prin design, prin camerele foto de 16 megapixeli si prin bateria generoasa de 3.000 mAh. Eu am avut la test varianta Black Sky, dar mai poate fi gasit pe culorile Gold Sand, Blue Mist si Peach Cloud.
Telefonul mi-a fost acordat pentru un review in limba romana si unboxing de catre Samsung Romania.
Specificatii Samsung Galaxy A5 (2017)
- display Super Amoled de 5.2 inch FULL HD, densitate a pixelilor de 424 ppi;
- protectie ecran Gorilla Glass 4;
- procesor octa-core Exynos 7880 de 1.9GHz;
- acceelerator grafic Mali T830MP3;
- 3GB RAM si 32GB memorie interna;
- camera princiapala de 16MP cu deschidere f/1.9, autofocus, LED Flash, HDR, face detection, panorama;
- camera de selfie de 16MP, deschidere f/1.9, filmare FULL HD;
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/ac, Blueooth 4.2, GPS cu Glonass, A-GPS si BDS, NFC, FM Radio si USB Type-C;
- baterie de 3.000 mAh;
Puncte PRO
- design elegant;
- rezistenta la contactul cu apa;
- hardware puternic;
- calitatea buna a fotografiilor;
- conectivitatea USB Type-C;
Puncte Contra
- senzorul de amprenta da rateuri destul de des si este destul de incet;
- nu ruleaza inca Android 7 Nougat;
Unboxing, Ambalaj si accesorii
Pachetul, relativ simplu, include smartphone-ul, un incarcator de 5V~1,55A, un cablu USB-USB Type-C, o pereche de casti clasice Samsung, cateva manuale cu instructiuni si cheita pentru lacasurile nano-SIM si micro SD Card.
Design, Display si Conectivitate
Samsung Galaxy A5 (2017) il consider a fi varianta „mini” a flagship-ului de anul trecut, Galaxy S7. Spun acest lucru mai ales din prisma design-ului care este foarte asemanator. Smartphone-ul este construit in jurul unui cadru din metal, avand pe spate sticla 3D, iar pe fata sticla rotunjita pe margini de tip 2.5D. Gripul este destul de bun, iar sticla care nu este tratata oleofobic este un magnet de amprente.
Ca si amplasare a elementelor, pe parte frontala deasupra display-ului regasim camera de selfie de 16 megapixeli, senzorul de proximitate si difuzorul pentru apeluri, iar sub display regasim butonul fizic de home(care integreaza si un senzor de amprenta) si butoanele capacitive de back si multitasking. Senzorul de amprenta il consider a fi destul de slab, avand momente cand nu recunoaste amprenta(este inferior fata de cel de pe Xiaomi Redmi Note 4X de exemplu).
Pe partea stanga device-ului sunt amplasate butoanele de volum si slotul micro SIM, iar pe partea dreapta butonul de power si difuzorul, pe care il consider destul de mediocru. In partea de sus, regasim un microfon pentru anularea zgomotului de fond, slotul pentru micro SD Card, iar in partea de jos portul USB Type-C si jack-ul audio de 3.5mm. Un alt atu este certficarea IP68, ceea ce ii confera device-ului rezistenta la apa si la praf de pana la 1.5 metri timp de 30 de minute.
Display-ul are o diagonala de 5.2 inch, o rezolutie FULL HD, o densitate a pixelilor de 424 ppi si ocupa circa 71.5% din suprafata frontala a telefonului. Reproduce exact culorile, unghiurile de vizualizare sunt mari si se descurca excelent mai ales in bataia razelor soarelui.
In ceea ce priveste conectivitatea, avem parte de Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (atat in standardul de 2.4Ghz, cat si in standardul de 5Ghz), Bluetooth 4.2, NFC, GPS cu A-GPS, GLONASS, BDS si Radio FM. Vine cu modem 4G Cat.6, ceea ce ii permite viteze de descarcare de pana la 300 Mbps si viteze de upload de pana la 50Mbps.
Hardware
Primim un procesor made-in-house Exynos 7780 de tip octa-core, ce atinge o frecventa maxima de 1.9GHz. Mai regasim 3GB RAM si 32GB memorie interna, ce poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 256GB. La acest capitol nu sunt prea multe de spus, doar ca nu am avut parte de lag, de blocari, asa cum aveam parte in anii anteriori pe telefoanele Samsung de tip midrange.
Rezultate benchmark-uri:
- Antutu Benchmark:59882 puncte;
- Quadrant:33287
- Geekbench 4: 789 puncte single-core si 4167 puncte multi-core
Camere foto
Un alt punct la care exceleaza Samsung Galaxy A5 (2017) este cel al camerelor foto. Camera principala este de 16 megapixeli, are o deschidere f/1.9, autofocus, LED Flash si HDR. Culorile sunt vii, contrastul este unul foarte bun, focalizarea automata este precisa si rapida, iar zgomotul din imagini este foarte mic. Sta bine si la capitolul filmare, rezolutia maxima fiind FULL HD.
Camera frontala este tot 16 megpaixeli, are aceeasi deschidere f/1.9 si este capabila de filmari FULL HD. Selfie-urile le consider a fi bune.
Fotofrafii realizate:
Video FULL HD:
Software
Samsung Galaxy A5 (2017) ruleaza in prezent Android 6.0.1 Marshmallow. Prinicpala problema in cazul Samsung este acea ca putea sa lanseze telefonul cu Android 7 Nougat si/sau ar fi putut actualiza din ianuarie si pana acum telefonul la cea mai noua iteratie a Android-ului. Ca o precizare, varianta finala Android Nougat a fost lansata oficial tocmai anul trecut in luna august.
Trecand peste aceasta problema a Samsung, interfata este una organizata, simplista si aratoasa. Ca si aplicatii, le regasim pe cele Google, pe cele Microsoft(Word,Excel, PowerPoint, Skype) plus cateva aplicatii Samsung precum: Secure Folder(pentru securizarea dosarelor), Galaxy Apps(magazinul de aplicatii Samsung), Radio, Samsung Notes, Samsung Health, S Voice, File Manager si Samsung Members.
Primim si o serie de functii pe care le regasim si pe Galaxy S7 precum: Always On Display, Apel Wi-Fi(apel prin Wi-Fi asta si daca operatorul telecom suporta aceasta functie), multitasking si Filtru albastru (reduce nivelul de lumina albastra). Dar poate cea mai interesanta dintre functii este Always On Display, deoare afiseaza ora, data, starea bateriei si notificarile in timp ce ecranul telefonului este stins.
Baterie si Autonomie Samsung Galaxy A5 (2017)
Smartphone-ul exceleaza la capitolul baterie, include una de 3.000 mAh, ce va reusi sa te faca sa uiti de grija incarcatorului. Sta bine si la capitolul utilizare continua, reusind sa obtin o autonomie SoT de 6 ore si 6 minute.
Pentru economisirea bateriei poate fi aleas unul dintre cele doua moduri: „Economisire medie energie” si „Economisire maxima energie”. Primul mod, ajusteaza un pic luminozitatea maxima, dezactiveaza functia Always On, in timp ce de-al doilea mod limiteaza luminozitatea maxima la 80%, limiteaza performanta(viteza procesorului, interactiunile vizuale si alte elemente) si previne utilizarea retelei mobile in fundal.
La 18% baterie ramasa, activand primul mod vei prelungi durata de viata a bateriei cu circa 6 ore si 25 minute, in timp ce de-al doilea mod va prelungi durata de functionare a dispozitivului cu 17 ore si 41 de minute.
Rezultate teste baterie:
- Utilizare continua(SoT): 6 ore si 6 minute(18% baterie ramasa);
- PC Mark 2.0 Battery Life: 11 ore si 28 minute(18% baterie ramasa);
- Video Playback(luminozitatea la maxim pe Wi-Fi): 11 ore si 35 minute(16% baterie ramasa);
Concluzii si Pret Samsung Galaxy A5 (2017)
In concluzie, Samsung Galaxy A5 (2017) il consider a fi cea mai buna alegere din segmentul telefoanelor midrange. Se evidentiaza prin design, prin cele doua camere de 16MP, prin bateria de 3.000mAh si prin faptul ca este rezistent la apa si la praf, fiind cam singurul smartphone din acesta categorie avand acesta caracteristica. Dezavantajul principal insa, este ca la 9 luni distanta de la lansarea oficiala a Android Nougat, acest smartphone nu ruleaza inca acest software.
Poate fi gasit in oferta eMAG la pretul de 1.549 LEI(link).