[Review] Tenda AC19
Folosesc in prezent ca router principal de mai bine de 3 saptamani un Tenda AC19, un router stabil cu care nu am avut nicio problema, nici din punct de vedere al conectivitatii si nici din punct de vedere al vitezelor.
Specificatii
- Viteze: 5 GHz până la 1733 Mbps si 2.4 GHz până la 300 Mbps;
- Frecventa: Dual-band simultan 2.4 GHz & 5 GHz
- Dimensiuni: 238.9 x 144.3 x 40.3 mm
- Antene: 4 antene externe de 6 dBi;
- Interfete: 1 port WAN 10/100/1000 Mbps, 4 porturi LAN 10/100/1000 Mbps, 1 port USB 2.0;
- Standarde si protocoale: IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab
- Tip conexiune Internet:PPPoE, IP dinamic, IP static
Pret Romania
Routerul Tenda AC19 poate fi gasit in oferta eMAG.ro la un pret de 229 LEI(link achizitie).
Design si Conectivitate
Multe lucruri la capitolul design nu prea putem sa spunem despre Tenda AC19, fiind un router destul de simplist la acest capitol ce vine echipat cu nu mai putin de 4 antene externe de 6 dBi. In spatele router-ului avem parte de 4 porturi tip LAN de 1GBps, un port WAN de 1GBps, un port USB 2.0, un buton WPS/Reset si portul de incarcare. De asemenea, pe spate vine cu prinderi speciale, in cazul in care vrei sa agati router-ul undeva pe perete.
AC19 permite partajarea prin USB, accesul partajat la memorie USB, accesul de la distanta la imprimata si alte functionalitati. Poti realiza un FTP local, prin conectarea lui HDD extern, prin care poti incarca si distribui poze si filme cu cei din familie in orice moment.
Acoperire si viteze
Tenda AC19 vine dotat cu tehnologia 4×4 MIMO, ce asigura o acoperire mai mare si viteze superioare fata de routerele din generatia anterioara, construite pe baza tehnologiei 3×3 MU-MIMO. Interesant este faptul ca incorporeaza un amplificator prin care beneficiezi de o capacitate de penetrare a peretilor si de o acoperire mult mai mare atat pe banda de 2.4 GHz, cat si in cea de 5 GHz.
Sincer sa fiu nu am avut parte de blocaje sau de pierderi de semnal oriunde m-as fi dus pin casa, testele fiind realizate atat cu laptopul personal cat si cu smartphone-ul. De asemenea, avand parte de 4 antene externe de 6 dBi si 4 canale de comunicare de date in banda 5 GHz, AC19 este in masura sa optimizeze reteaua wireless astfel incat sa beneficiezi de o acoperire mare si de un semnal 5 GHz de calitate superioara.
In ceea ce priveste vitezele obtinute, pe LAN am obtinut nu mai putin de 366 MBps viteza download si circa 488 MBps viteza upload. Cu siguranta vitezele ar fi fost apropiate de aproape 1GBps asta si daca PC-ul avea componente ceva mai performante. Pe de alta parte, pe wireless pe 2.4 GHz regasim viteza impresionante de circa 176 MBps download si 164 MBps upload, iar pe 5 GHz am obtinut viteze de 552 MBps download si 521 MBps upload.
Configurare
Configurarea lui Tenda AC19 se poate realiza prin doua metode: accesand site-ul http://tendawifi.com / 192.168.0.1 sau descarcand aplicatia de Android, Tenda WIFI. Configurarea dureaza mai putin de 2 minute si nu am intampinat nicio problema.
Interesant ca pe langa detaliile tehnice obisnuite, precum cate dispozitive sunt conectare la Wi-Fi, viteza din prezent s.a.m.d, AC19 permite unificarea semnalelor de 2.4GHz si 5 GHz(o optiunea pe care nu prea am vazut-o prezenta pe alte routere), crearea unei retele speciale pentru vizitatori, filtrarea clientilor s.a.m.d.
Concluzii
Daca iti doresti un router destul de accesibil, care sa ofere stabilitate si acoperire, Tenda AC19 este o alegere inteleapta.