Un altfel de laptop, pentru o planetă curată: Acer Aspire Vero [Review]
Pe lângă diverse schimbări economice și geopolitice, 2022 este un an care continuă să aducă și provocări ecologice. Printre altele, în acest an populația planetei a depășit 8 miliarde, și expansiunea rapidă probabil va continua. În consecință devine din ce în ce mai important să găsim căi mai eficiente de folosire a resurselor disponibile, la toate nivelurile.
Iată de ce salutăm în acest review apariția unui nou membru în marea familie Acer Aspire, respectiv Aspire Vero, un laptop care reușește să aibă în compoziție 30% plastic reciclat post-consum la nivelul carcasei și 50% la tastatură.
Specificațiile sunt următoarele:
- Compoziție PCR (Post-Consumer Recycled plastics) pentru reducerea cu aproximativ 21% a emisiilor de carbon
- Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Home
- Procesor: 11th Gen Intel(R) Core(TM) i7-1195G7 @ 2.90GHz
- Ecran: 15.6″ IPS Full HD (1920 X 1080), ComfyView
- Memorie RAM: 16 GBytes
- Stocare: SSD NVMe 1024 GB
- Grafică integrată: Intel Iris Xe Graphics Tiger Lake-UP3 GT2 1024 MBytes
- Conectivitate: Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz, Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.0
- Porturi: RJ-45, HDMI, 1 X USB 2.0, 2 X USB 3.2 Gen 1 de tip A, 1 X USB 3.2 Gen 1 de tip C, 3.5″ audio Jack
- Baterie: 52976 mWh
- Altele: Kensington lock
Ambalajul este complet reciclabil, desigur, din carton și fibră de celuloză. Alimentatorul este unul de dimensiuni reduse, de 45 W, cu suport pentru tensiuni de alimentare între 100 și 240 V.
Aspectul laptopului este plăcut și complet inedit. În ce privește designul, Acer și-a asumat complet declarația ecologistă făcută cu acest laptop. Astfel, suprafața carcasei, cu toate că este confecționată din plastic reciclat post-consum, are un aspect de material organic ce te trimite cu gândul la celuloză presată în care rămân la vedere fragmente de fibră. Impresia generală este cea a unui material cald, atât la nivel vizual cât și la cel tactil.
Mi s-a părut foarte interesantă soluția aleasă pentru aspect și lipsa de compromisuri a execuției. Astfel, pentru evitarea vopselei, inclusiv textul de pe carcasă este ștanțat în material, în locul unor etichete greu reciclabile. Tot pentru a facilita un ciclu de viață extins prin reparații și upgrade-uri, șuruburile folosite sunt unele standard, ușor de desfăcut de orice utilizator.
Finisarea și asamblarea sunt ireproșabile. Rigiditatea șasiului este mai mică decât la alte laptopuri Acer, însă manevrarea nu va pune probleme în condiții normale de manipulare.
Ecranul este un IPS Full HD mat, de 15.6″, de calitate bună. Luminozitatea sa este suficientă inclusiv pentru utilizarea în exterior. În partea superioară a ecranului vom găsi și camera web, de o calitate medie.
Nimic de reproșat nici în ce privește sunetul, clar și spațial atât în difuzoarele încorporate în baza laptopului, cât și prin ieșirea de căști.
Tastatura iluminată are o cursă destul de scurtă a tastelor dar foarte rapidă și precisă. Și aici regăsim un detaliu care trimite la reciclare, respectiv literele R și E marcate în galben și imprimate invers pentru a ne reaminti permanent de misiunea laptopului (REduce, REuse, REcycle). Capacele tastelor conțin la rândul lor un procent de 50% materiale reciclate post-consum.
Layout-ul este unul extins, cu taste aerisite, și include tastatura numerică. Touchpad-ul multitouch include și senzorul de amprentă, este spațios, cu un control precis și fără citiri false.
Performanța a fost cea așteptată de la un procesor i7 de generația a 11-a. Timpii de pornire sunt foarte reduși, și laptopul acoperă fără nici un efort orice sarcină uzuală. Zgomotul ventilatoarelor este sesizabil la turație maximă, fără să atingă niveluri deranjante totuși, iar răcirea a păstrat permanent componentele în limitele de siguranță. Rezultatele benchmark-urilor au fost următoarele:
- Cinebench R23: CPU Multi Core = 5945, CPU Single Core = 1535
- Unigine Heaven 4.0: 931
- PerformanceTest 10.2:
PassMark Rating = 3436.8,
CPU Mark = 13013.2,
2D Graphics Mark = 354.4
3D Graphics Mark = 3176.5,
Memory Mark = 2684.8
Disk Mark = 16354.7 - Geekbench 5 Score:
Single-Core Score = 1639
Multi-Core Score = 5204
OpenCL Score = 15643
Bateria a rezistat peste șase ore și jumătate în condițiile rulării permanente de filme la rezoluție Full HD pe Youtube, cu luminozitatea peste medie și în paralel cu sarcini uzuale de browsing și editare.
În concluzie, Acer Aspire Vero a oferit în timpul testelor o performanță la nivelul specificațiilor foarte bune declarate, într-un laptop cu un design reușit și ieșit din comun. Dar dincolo de scorurile benchmark-urilor, Aspire Vero bifează și o etapă foarte importantă cu bătaie lungă în evoluția laptopurilor. Dacă până acum am întâlnit soluții de reciclare mai ales la nivelurile de bază ale sortării și depozitării responsabile a deșeurilor plastice, în ce privește tehnica de calcul eforturile de reciclare au fost firave în industrie, în primul rând datorită constrângerilor tehnice. Iată de ce efortul Acer de a căuta o soluție și la nivelul laptopurilor performante este de aceea foarte lăudabil, și sper să fie urmat de cât mai mulți producători !