PC/LAPTOPReview-uri

Un sportiv la costum: MSI Prestige 15

Pentru review-ul de astăzi, producătorul taiwanez MSI ne propune un laptop ultraportabil cu accent pe stil și performanțe de ultimă oră, care urmărește să îmbine armonios utilizarea atât în mediul de business-productivitat, cât și în spațiul personal.

Specificații:

  • Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Home (x64)
  • Procesor: Intel Core i7-1280P
  • Memorie RAM: 16 GB
  • Placă video integrată: Intel Iris Xe
  • Placă video dedicată: NVIDIA GeForce RTX 3050 Laptop, 4096 MBytes GDDR6
  • Stocare: SSD NVMe PCIe gen 4, 1024 GB
  • Conectivitate: Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz, Bluetooth 5.2, 2 X USB tip-C cu suport Thuderbolt 4, 2 X USB 3.2 Tip-A, HDMI, micro-SD card, audio jack
  • Baterie: 80 Wh
  • Altele: senzor de amprentă

În cutia de transport vom găsi câteva tampoane masive de spumă LDPE care protejează foarte bine o altă cutie în care se află laptopul. Cutia interioară este neagră, elegantă, cu o folie de burete pentru protecție suplimentară lipită pe partea interioară a capacului. Nimic de reproșat, așadar, la capitolul ambalare.
În cutia de transport vom mai găsi alimentatorul de 100 W și obișnuitele pliante cu instrucțiuni de primă instalare, manualul de utilizare și garanțiile.

 

Extras din cutia sa, MSI Prestige 15 se prezintă foarte bine încă de la prima vedere. Aspectul este unul elegant-modern, cu un design slim și o nuanță plăcută de gri-carbon. Liniile sunt simple, minimaliste, perfect potrivite unui birou modern atât în spațiul personal cât și în cel de muncă.
ADN-ul sportiv este pus în evidență de grila de aerisire de pe partea inferioară și care se întinde pe toată lungimea laptopului. Alte două prize generoase de aer se află în partea superioară lângă balamalele ecranului, indicii ale răcirii necesare unor procesoare performante, atât la nivel CPU cât și GPU. Tot în partea inferioară avem și grilele celor două difuzoare. Lateralele laptopului conțin în partea dreaptă două porturi USB tip-A și un slot pentru carduri micro-SD, iar în stânga avem două porturi USB tip-C, portul HDMI și cel audio.
Șasiul este suficient de rigid și datorită greutății reduse pentru diagonala sa nu vom avea probleme de manevrare a laptopului în nici un scenariu de utilizare sau transport. MSI Prestige 15 prezintă și certificarea MIL-STD-810G pentru fiabilitate și durabilitate.

Asamblarea este ireproșabilă, poate chiar prea festă uneori. Astfel, capacul laptopului se închide perfect, cu un spațiu atât de redus între capac și laptop încât ca să deschidem capacul va trebui să căutăm neapărat cu degetul mica teșitură din capac prevăzută de designeri pentru deschidere. Nu vom putea să introducem degetul în orice punct de sub capac pentru a-l ridica, nici măcar la colțuri, însă efectul vizual este unul foarte bun în schimb, cu o linie foarte compactă.

Ecranul este un IPS mat de 15.6″ de calitate bună, cu luminozitate suficientă pentru orice utilizare la interior și culori plăcute. Putem rabata ecranul până la 180 de grade. Cu ecranul deschis, baza laptopului se va ridica ușor de pe birou, lăsând liber un mic spațiu esențial pentru fluxul de aer necesar răcirii, și oferind în același timp o poziție mai ergonomică a tastaturii, foarte ușor înclinată spre utilizator. Rama foarte îngustă a ecranului subliniază designul slim al laptopului, și produce aspectul modern vizibil instantaneu atunci când este deschis, al unui laptop de ultimă oră. În partea superioară a ramei avem camera web, cu performanțe medii, la nivelul majorității laptopurilor de generație 2022.

Sunetul este plăcut, corect, cu difuzoarele reușind să asigure un volum satisfăcător în ciuda amplasării lor clasice pe fața inferioară a laptopului. Și sunetul la căști este ireproșabil, spațial și cu volum mai mult decât suficient.

Tastatura este foarte bună, cu tastele mari și aerisite caracteristice laptopurilor MSI. Cele trei trepte de luminozitate asigură un confort vizual optim indiferent de mediul ambient sau ora la care folosim laptopul. Layoutul tastaturii este ergonomic, cu tasta Fn mutată în partea dreaptă într-o poziție de unde poate asista foarte bine funcțiile de Home și End suprapuse peste Page Up și Page Down. Punctul de acționare bine delimitat și cursa elastică și suficient de amplă a tastelor completează imaginea unei tastaturi căreia nu i-am găsit nimic de reproșat.
Și touchpad-ul este optimizat pentru utilizarea în domeniul business-productivitate, cu dimensiuni extrem de generoase pentru o utilizare îndelungată în condiții de confort maxim. Sensibilitatea este foarte bună, cu un control precis și fără citiri false.

Performanța în utilizare a fost impecabilă, combinația de procesor Intel i7 de generația a 12-a, SSD rapid și placă grafică Nvidia GeForce RTX 3050 funcționând foarte eficient, cu punctaje consistente în benchmark-uri și o evoluție ireproșabilă în practică.
Temperaturile de funcționare au fost relativ ridicate în timpul jocurilor sau sarcinilor grele, și au împins sistemul de răcire spre limitele sale, lucru normal pentru orice ultraportabil. Totuși zgomotul ventilatoarelor nu a fost unul deranjant nici la nivel maxim, și cu toate că procesorul i7 a intrat în throttling în aplicațiile solicitante, nu am perceput o scădere vizibilă a performanțelor. Nu am avut parte de sacadări, și evoluția laptopului a fost perfect stabilă pe tot parcursul testelor.
Conectivitatea wireless asistată de o placă de rețea integrată capabilă de WiFi 6E a fost excelentă, cu viteze foarte bune de navigare sau transfer și performanțe foarte bune inclusiv când am folosit laptopul în zonele cu semnal mai slab al router-ului. Porturile sunt bine asortate pentru utilizările clasice mediului de productivitate, și includ chiar și un slot microSD. Nu este prezent în schimb slotul Kensington lock.

Bateria de 80 Wh a oferit o autonomie de aproape 6 ore în condiții de utilizare mixtă în modul Balanced, cu filme rulate continuu pe Youtube la rezoluția nativă în paralel cu sarcini lejere de browsing și editare de text.

Rezultatele benchmark-urilor:

  • PassMark Performance Test 10:
    Rating 5317.3
    CPU Mark = 28661.9
    2D Graphics Mark = 527.8
    3D Graphics Mark = 9556.4
    Memory Mark = 2853.8
    Disk Mark = 38818.4
  • Unigine Heaven: 2581, setarea Ultra
  • Cinebench R23 : Multi Core = 12867, Single Core = 1711
  • Geekbench 5 Score:
    1745 Single-Core Score
    11842 Multi-Core Score
    57086 CUDA Score
    53535OpenCL Score
    20221 Vulkan Score
  • Mafia Definitive Edition: 60 FPS, rezoluție nativă, setarea grafică High
  • Ride 4:  85-90 FPS, rezoluție nativă, setarea grafică Ultra

În concluzie, MSI Prestige 15 a oferit o experiență foarte plăcută. Cu o prezență discretă, dar foarte modernă și elegantă și performanțe excelente inclusiv în sarcini grele, laptopul nu a prezentat nici o slăbiciune vizibilă în timpul testelor. Construcția subțire dar robustă, diagonala mare, tastatura și touchpad-ul optimizate pentru lucrul de durată în condiții de confort, greutatea redusă foarte necesară mobilității, toate acestea îl recomandă fără ezitări celor în căutarea unui laptop capabil atât de eforturi susținute în munca de birou, dar și de completare a stilului modern personal.

 

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: