Xiaomi Note 12 Pro 5G – Un telefon cu bune și cu rele
Redmi Note 12 Pro 5G are aproape tot ceea ce căutați la un smartphone mid-range accesibil ca preț. Un corp elegant, un ecran frumos, un procesor capabil, difuzoare stereo cu Dolby Atmos și o cameră foto cu un senzor care se regăsește și pe alte telefoane mai scumpe. Există, de asemenea, o baterie cu capacitate mare, care are încărcare rapidă. Ce putea lipsi la această combinație?
Smartphone-urile din seria Redmi Note au avut întotdeauna un preț accesibil cu capacitățile unor modele ceva mai scumpe. În același timp, însă, acestea au avut întotdeauna ceva distinct de ieftin – fie că era vorba de o carcasă vizibil din plastic, de un ecran sau de o cameră foto mai low end. Mai târziu, însă, producătorul a început să urce în sus și, de exemplu, modelul Redmi Note 10 Pro vine cu ecran AMOLED și cameră foto de 108 MP, telefonul fiind lansat acum 2 ani. Acesata a fost la vrea lui una dintre cele mai bune alegeri din clasa sa, nici macar Samsung sau OnePlus nu oferea ceva mai bun. Dar are noul Note același impact pe piața mid-range?
Note 12 Pro 5G testat este al treilea cel mai puternic model din serie, doar Note 12 Pro+ fiind mai avansat pe partea de cameră și încarcare rapidă. Modelul testat are 8GB RAM și 128GB pentru stocare, iar prin magazine are un preț de 1600 LEI, sau 1630 LEI varianta cu 8GB RAM și 256GB stocare. În cutie, față de telefonul în sine, există un încărcător de 67 W, un cablu USB-A USB-C, o cheie SIM, documentație și o husă.
Husa fabricată din plastic gros, destul de rigid, cu o transparență aproape completă. Cu siguranță, garantează multă protecție și întărește securitatea aderenței, dar, ca și alte accesorii similare – nu adaugă la farmecul smartphone-ului. Cu toate acestea, datorită caracteristicilor specifice ale carcasei, se poate dovedi a fi indispensabilă.
Redmi Note 12 Pro 5G este disponibil în trei variante de culoare: Midnight Black, Polar White și Sky Blue. La teste am primit prima variantă.
Când am scos Redmi Note 12 Pro 5G din cutie, am rămas uimit. Tendințele în materie de design al telefoanelor se schimbă în mod constant, o dată este vârful de gamă, altă dată este asta, dar părea că un lucru a rămas în urmă: era suprafețelor lucioase, în special negru pian. Din păcate, Redmi Note 12 Pro 5G amintește de acea epocă.
Ca să ne ințelegem, nu este doar un negru lucuios, ci este oglindă, practic te vezi în el. Telefonul se murdărește în cel mai scurt timp și, chiar și după ce îl ștergeți cu o cârpă, nu arată deosebit de interesant.
Mai mult, modulul camerei foto este, de asemenea, oglindit, ceea ce este dificil de păstrat curat din cauza lentilelor proeminente. Nu pot să nu fiu uimit că cineva a venit cu un finisaj atât de nepractic astăzi, iar cineva l-a și acceptat. Note 12 Pro 5G ar trebui să intre imediat într-o carcasă, sau să aplicați o folie pe spate.
Cu toate acestea, în afară de asta, nu am nicio plângere majoră cu privire la Note 12 Pro 5G. Telefonul este relativ ușor pentru o astfel de dimensiune (187 g), are o grosime de 7,9 mm și are proporții astfel încât să se potrivească bine în mână. Carcasa este plată pe margini, și prefer oricând în detrimentul celor curbate, nu există nicio problemă în a ajunge la butoane sau în a acționa ecranul.
Situat în partea dreaptă, butonul de pornire este integrat cu cititorul de amprente, iar deasupra se află butonul de pornire. În partea de sus se află emițătorul infraroșu, un microfon suplimentar, un difuzor și o ieșire audio de 3,5 mm.
În partea stângă nu există absolut nimic, în timp ce în partea de jos se află un slot pentru două cartele nanoSIM (nu există expansiune microSD), un port USB-C și difuzorul principal.
Ecranul este înconjurat de muchii vizibile, deși nu se poate spune că sunt nici groase. Totul arată standard, ca multe alte modele din gama medie.
Note 12 Pro 5G este echipat cu un ecran AMOLED cu o diagonală de 6,67 inci, o rezoluție de 1080 x 2400 și un raport de aspect de 20:9, care este protejat de Gorilla Glass 5.
Producătorul promite o acoperire de 100% a spațiului de culoare DCI-P3, precum și suport pentru standardele Dolby Vision și HDR10+, care, combinate cu sunetul Dolby Atmos, vor oferi o calitate cinematografică la vizionarea filmelor. În plus, utilizatorul poate selecta două moduri de reîmprospătare reglabile manual, de 60 Hz și 120 Hz, precum și un mod dinamic care selectează frecvența în funcție de aplicație și utilizare. În practică, sunt disponibile doar aceste două valori de 60 Hz și 120 Hz.
Ecranul are culori foarte bune, așa cum mă așteptam de la un AMOLED. Negru este profund, albul strălucitor, contrastul foarte bun, culori vibrante.
Utilizatorii pretențioși vor găsi, de asemenea, o selecție bună de scheme de culori. Vivid este cea implicită, dar este posibilă și selectarea variantei mai puternice Saturated sau a celei mai calde Standard. Fiecare dintre acestea poate fi reglat în continuare cu ajutorul graficului circular pentru temperatură și culoare.
Luminozitatea standard a ecranului este de 500 de nits, dar la creșterea maximă a luminozității ajunge la 900 de nits pentru o vizibilitate foarte bună în lumina puternică a soarelui.
În inima lui Note 12 Pro 5G se află un cip MediaTek Dimensity 1080 cu frecvență de până la 2,6 GHz, pentru două nuclee și restul de șase care urcă la maxim 2GHz.
În AnTuTu (v10), telefonul scoate 469943 puncte, în GeekBench 6 a avut 950 puncte pentru sigle core și 2335 pentru multi core.
Note 12 Pro 5G rulează Android 12 cu MIUI 14. Din păcate, deși smartphone-urile Xiaomi intră deja pe piață cu software mai nou, și anume Android 13 și MIUI 14, aici primim varianta mai veche. Este o combinație destul de ciudată, deși nu este o noutate din partea producătorului.
MIUI 14 aduce câteva noutăți semnificative, inclusiv optimizarea performanței și, după cum se pare, o subțiere a întregii suprapuneri, dar în cazul lui Note 12 Pro 5G, problemele cunoscute de la versiunile mai vechi ale sistemului încă se fac simțite.
Smartphone-ul este plin de add-on-uri inutile și de aplicații excesive. Primim o mulțime de lucruri precum Amazon Shopping, Booking.com, Snapchat, TikTok, AlixEpress, plu alte câteva. Bineînțeles, acestea pot fi dezinstalate, dar nu fac o impresie bună pentru experiența „out of the box”.
În plus, aceste aplicații îl tot asaltează pe utilizator cu notificări. AliExpress, în ciuda faptului că nu am pornit aplicația nici măcar o dată, a început să mă bombardeze de mai multe ori pe zi cu alerte despre promoții. De asemenea, Mi Browser sau Cleaner mi-au reamintit în mod constant ceva într-un mod similar. În plus, reclamele apăreau în multe locuri, așa cum se întâmplă în MIUI. Reclamele, chiar și pe ecran complet și cu sunet, pot asalta utilizatorul chiar și în momente banale, cum ar fi schimbarea fundalului.
Un utilizator experimentat își va face timp să pluseze și să deblocheze toate acestea, dar nu toți potențialii cumpărători ai unui astfel de telefon știu cum să facă acest lucru și nu toți vor să își facă timp.
Din fericire, în ceea ce privește performanța și stabilitatea, este greu să avem vreo plângere – sistemul rulează destul de bine și nu am observat nicio problemă cu blocarea aplicațiilor.
Note 12 Pro 5G are o dispunere triplă a camerei foto. Unitatea principală este o combinație între un senzor Sony IMX766 de 50 MP (1/1,56″), care combină 4 pixeli într-un singur pixel mare de 2 μm, rezultând imagini de 12,5 MP) cu un obiectiv cu 6 elemente cu o deschidere de f/1,88, toate acestea fiind susținute de stabilizarea optică a imaginii OIS. Același senzor este deja utilizat de multe smartphone-uri de pe piață, nu întotdeauna noi, dar uneori mai scumpe decât modelul de față.
Cea de-a doua cameră este cu unghi larg de 8 MP (f/2,2), iar cea de-a treia este o cameră macro de 2 MP (f/2,4). Combinația este, prin urmare, un pic inegală, dar promițătoare. Pe partea din față, între timp, a fost amplasată o cameră de 16 MP.
Aplicația camerei foto oferă funcțiile cheie cunoscute de la alte telefoane Xiaomi. În modul foto principal, puteți comuta între 0,6 (camera cu unghi larg), zoom 1x și 2x cu ajutorul butoanelor și puteți selecta un zoom de până la 10x digital. De asemenea, nu lipsesc nici comutatoarele HDR și AI.
Atunci când extindeți meniul de acces rapid printre diferitele opțiuni, veți găsi și un comutator pentru blurarea fundalului – dar, ca și la alte telefoane Xiaomi, aceasta este o soluție software, cu blur circular în centrul cadrului sau blur cilindric. Alături de acesta găsim și un comutator pentru macro.
În filele principale ale aplicației aparatului foto, găsim în plus modul portret, modul noapte, modul pro, precum și un mod de scanare a documentelor destul de bogat, în care puteți selecta trei moduri de culoare, totul funcționează excepțional de bine și puteți scana rapid printuri importante.
Se regăsesc, de asemenea, modurile 50 MP, panoramă, expunere lungă și film: video scurt, videoblog, slow motion și time-lapse.
Calitatea fotografiilor realizate cu Redmi Note 12 Pro 5G surprinde în mod pozitiv. Datorită OIS, puteți captura cadre clare și detaliate în diferite condiții de iluminare. Fotografiile sunt pline de culoare, cu un contrast bun și vă puteți baza pe ea în diverse situații. Am folosit telefonul pentru a face fotografii în timp ce mă plimbam prin oraș, dar și în interior, unde am avut control asupra iluminării, pentru a vedea cât de bine se descurcă în diverse condiții.
În zilele luminoase și însorite, camera cu setările implicite luminează uneori prea mult cadrul, contrastul și detaliile având de suferit. Software-ul iluminează excesiv imaginea, uneori chiar o arde, deși acest lucru nu este întotdeauna cazul – smartphone-ul este foarte neregulat în această privință, astfel încât trebuie să vă salvați prin ajustarea manuală a expunerii. Modul HDR are ca rezultat, de asemenea, culori ușor suprasaturate, de exemplu ale cerului sau ale ierbii, dar într-o măsură acceptabilă.
Există o relație similară pe timp de noapte. În mod tipic Xiaomi, fotografiile sunt ușor prea luminate, deși acest lucru depinde și de locație și de iluminarea suplimentară. Ca urmare, unele dintre fotografii arată ca și cum ar fi fost realizate la amurg, mai degrabă decât la miezul nopții. Totuși, nu este prea rău, puteți obține cadre destul de interesante și majoritatea fotografiilor sunt reușite.
Note 12 Pro 5G este un smartphone mid-range destul de reușit. Din punct de vedere al utilizabilității, nu prea are minusuri. Carcasa este elegantă, iar cel mai probabil varianta albă nu are problemele cu amprentele așa cum se întâmplă cu cea neagră, ecranul este frumos, configurația SoC-ului și a memoriei este destul de bună, iar telefonul se comportă fără greș.
Camera foto, cu un senzor de la flagship-urile de anul trecut, are stabilizare OIS și câteva funcții utile. Deși nu este la nivelul modelelor de top ale Xiaomi, puteți conta pe fotografii frumoase și videoclipuri bune.
De asemenea, Note 12 Pro 5G nu dezamăgește nici când vine vorba de durata de funcționare, datorită bateriei de 5000mAh și de încărcare rapidă de 67W. Cu siguranță, Note 12 Pro 5G merită să fie vânat atunci când se află la promoții.