
[Review] ASUS Zenfone 3
Gama ASUS Zenfone 3 a fost lansata oficial in Romania acum doua luni si contine urmatoarele modele: ZenFone 3 Deluxe, ZenFone 3 Ultra, ZenFone 3 si ZenFone 3 Max.
ASUS Zenfone 3 este poate cel mai interesant si asteptat smartphone din categoria mid-range spre high-end, ce impresioneaza la aproape toate capitolele, mai ales la design, camera foto si baterie. Concureaza cu telefoane precum HTC Desire 10 Pro, Samsung Galaxy A7(2016) sau Huawei Nova. Mai jos puteti vedea integral review-ul smartphone-ului.
Specificatii
- display Super IPS+ de 5.5 inch FULL HD, desitate a pixelilor de 401ppi;
- protectie ecran: Corning Gorilla Glass;
- procesor octa-core Snapdragon 625 de 2GHz;
- sistem de operare Android 6.0.1 Marshmallow, customizat cu ASUS ZenUI 3.0;
- accelerator grafic Adreno 506;
- 4GB RAM si 64GB memorie interna, extensibila printr-un micro SD Card de pana la 256GB;
- camera principala de 16 megapixeli cu deschidere f/2.0, telemetru laser, ois pe 4 axe, dual-LED Flash;
- camera de selfie de 8 megapixeli;
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/ac, Bluetooth 4.2, GPS, FM Radio, USB Type-C;
- baterie de 3.000 mAh;
Puncte PRO
- design premium;
- autonomie mare a bateriei;
- fotografii excelente;
Puncte Contra
- prea multe aplicatii preinstalate;
Ambalaj si Accesorii
In pachet dati de smartphone, de cateva manuale cu instructiuni, de un incarcator de 2A, de un cablu USB Type-C, de o pereche de casti in-ear si de cheita pentru slotul micro SIM.

Design, Display si Conectivitate
Zenfone 3 este un smartphone special si asta datorita design-ului. Te va face sa spui „wow” odata ce il vei scoate din cutie. Smartphone-ul vine cu un corp unibody, ce nu ofera acces la baterie, care are un cadru de metal si sticla 2.5D atat pe fata, cat si pe spate. Poate fi gasit in patru variante de culoare: alb, gold, bleu si negru, care este de fapt un albastru inchis.
Display-ul are o dimensiune de 5.5 inch, o rezolutie FULL HD si ocupa aproximativ 71% din suprafata frontala a telefonului. Este un display Super IPS+ ce ofera culori vii, unghiuri largi de vizualizare si o luminozitate ridicata.
Sub display pot fi observate butoanele capacitive de back, home si multitasking, element mostenit de pe Zenfone 2. Pe partea stanga a telefonului se regaseste lacasul pentru doua cartele micro SIM sau pentru un micro SIM si un micro SD Card. Daca pe Zenfone 2, butoanele de volum erau pozitionate pe spate, acestea au fost mutate pe partea dreapta a telefonului, fiind inlocuite de un senzor de amprenta. Butonul de power, ce era pozitionat inainte chiar in partea de sus a telefonului, a fost mutat si el tot pe partea dreapta a telefonului, sub cele de volum.
Senzorul de amprenta reuseste sa recunoasca orice amprenta inregistrata in mai putin de o secunda(recunoaste maxim 5 amprente inregistate), iar software-ul ne da posibilitatea sa ii setam diverse actiuni precum: Acceptare apeluri primite, Lansare Camera si Fotografiere.
La baza telefonului regasim portul USB Type-C, microfonul si un difuzor. Sunetul redat de acest smartphone este net superior celui de pe Zenfone 2, fiind foarte clar si de o intensitate mare. Jack-ul de 3.5mm a fost pozitionat in partea de sus a telefonului alaturi de microfonul pentru inlaturarea zgomotului de fond.
Avem parte de conectivitate 4G LTE Cat.4 pe ambele sloturi, ce permite viteze de descărcare de pana la 150Mbps si viteze de upload de pana la 50Mbps. Primim Wi-Fi in standardul 802.11 a/b/g/n/ac, Blueooth 4.2, FM Radio si GPS cu A-GPS si Glonass.
Hardware
ASUS a integrat in noul Zenfone 3 un procesor Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core tactat la o frecventa de 2GHz, un accelerator grafic Adreno 506, 4GB RAM si 64GB memorie interna. Nu am avut parte de lag sau de blocaje si se misca excelent in orice fel de aplicatie sau joc de pe Google Play.
Ca o remarca, rezultatele pe care le-am obtinut in benchmark-uri nu sunt deloc relevante si nu atesta performantele exacte ale telefonului.
Rezultate benchmark-uri:
- Antutu:63172 puncte
- Geekbech: 840 puncte single-core si 4065 puncte multi-core
- Quadrant: 38950 puncte
- PC Mark: 4727 puncte
Camere
Pentru camera principala a noului smartphone Zenfone 3 ZE552KL, ASUS a folosit un senzor 16 megapixeli Sony IMX298 , ce este pozitionat in spatele unor lentile cu deschidere f/2.0. Primim stabilizare optica pe 4 axe, un LED Flash in doua tonuri si un temetru laser pentru focalizari cat mai precise. Filmarea se realizeaza la rezolutie FULL HD, FULL HD cu 60 fps si 4K.
Fotografiile sunt excelente atat pe timp de luminozitate buna, cat si pe timp de luminozitate scazuta. Culorile sunt reale, iar luminozitatea si contrastul sunt si ele foarte bune. Da, poate nu se descurca la fel de bine pe timp de luminozitate scazuta ca si Galaxy S7 de exemplu, dar totusi poate fi inclus intr-un mini top al telefoanelor care fotografiaza bine pe timp de luminozitate slaba.
Primim, de asemenea, si un mod manual prin care poate fi ajustat ISO-ul, timpul de expunere, balansul de alb si tipul focalizarii.
Fotografii facute cu telefonul:
Video FULL HD 60fps:
Video 4K:
Software
ASUS Zenfone 3 ruleaza in prezent Android 6.0.1 Marshmallow, customizat cu ASUS ZenUI 3.0. Este o interfata placuta, simpla si rapida, ce ofera o multime de optiuni si setari. Primim posibilitatea a aprinde/stinge dispozitivul prin diferite miscari, de a desena o anumita litera pe ecranul stins pentru a deschide o anumita aplicatie, de a regla temperatura display-ului, de a seta teme si de a folosi telefonul cu manusi, marind sensibilitatea la atingere.
Un dezavantaj al acestui telefon ar fi acela ca este plin de bloatware, adica cu o multime de aplicatii preinstalate pe care nu le vad rostul, precum: Adnotare rapida, Amazon Kindle, Do It Later, Expert Instalare Automata, Lanterna, Rigla Laser, Splendid, Share link, Trip Advisor, Web Storage, Zen Circle, Zen Talk. Poate actualizarea Android 7.0 Nougat va mai reduce din numarul de aplicatii.
Baterie si Autonomie
Avem parte de o baterie de 3.000 mAh, ce reuseste sa ofere in testul de utilzare continua o autonomie de 6 ore si 13 de minute, iar in testul video playback-ului cu luminozitatea la maxim si ruland un playlist de pe Youtube o autonomie de 11 ore si 25 de minute. Daca esti cumpatat cu utilizarea telefonului, vei putea incarca telefonul chiar si la doua zile.
ASUS pune la dispozitie si cateva unelte prin care utilizatorul are posibilitate sa economiseasca sau nu bateria, alegand din patru moduri ale planului de alimentare: Permormanta, Normal, Economisire Energie si Economisire puternica. Poate cel mai eficient dintre moduri este cel de „Economisire puternica”, deoarece iti da posibilitatea doar sa realizezi apeluri, sa trimiti SMS-uri si sa setezi alarme, internetul fiind dezactivat.
Husa Flip Cover
Am folosit in paralel pentru telefon si o husa tip Flip Cover, ce este realizata din poliuretan si policarbonat. Protejeaza impotriva socurilor si zgarieturilor si asigura acces la toate porturile si butoanele telefonului.
De asemenea, husa dispune si de o fereastra tip display, ce iti da posibilitatea sa vezi ora, vremea, sa citesti notificarile, sa raspunzi la apeluri si sa reglezi muzica. Poate fi găsită la un pret de 117 LEI.
Verdict si Pret
ASUS Zenfone 3 este un telefon foarte bine construit si finisat, ce se incadreaza in segmentul premium si ce reuseste puncteze la aproape toate capitolele, mai ales la design, camera foto si baterie. Poate fi gasit in oferta eMAG la pretul de 1.729 LEI(link).
Fotografii cu telefonul