Acer
Device-uriReview-uriTehnologieTelefoane

[Review] ASUS Zenfone 5

Pentru al doilea an la rand, sub sloganul We Love Photo, ASUS a lansat cea de-a cincea generatie a gamei Zenfone, ce este formata din urmatoarele modele: Zenfone 5Z, Zenfone 5 si Zenfone 5 Lite.

Modelul pe care l-am testat pentru aproximativ doua saptamani este Zenfone 5, acesta remarcandu-se in principal prin design-ul premium, ecranul borderless, sistemul de camere si tehnologiile AI implementate la bord.

Specificatii ASUS Zenfone 5

  • display IPS LCD de 6.2 inch, rezolutie 1080 x 2246 pixeli;
  • sistem de operare Android 8.0 Oreo customizat cu ASUS ZenUI 5.0;
  • procesor Qualcomm Snapdragon 636 de tip octa-core;
  • 4GB RAM si 64GB memorie interna, extensibila printr-un micro SD Card de pana la 512GB;
  • camera principala duala: 12MP (diafragma f/1.8, 24mm, dimensiune pixel 1.4µm, focalizare de tip PDAF, stabilizare optica pe 4 axe) + 8MP (f/2.0, 12mm, dimensiune pixel 1.12µm, lipsa autofocus);
  • camera de selfie de 8MP(diafragma f/2.0, 24mm, dimensiune pixel 1.12µm);
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS cu A-GPS, Glonass, BDS, NFC, FM Radio, USB Type-C;
  • baterie de 3.000 mAh

Pret

ASUS Zenfone 5 poate fi gasit in oferta retailer-ului eMAG.ro la un pret de 1.699 LEI(link achizitie).

Puncte PRO

  • design premium;
  • ecran bordesless;
  • difuzoare stereo;

Puncte Contra

  • camera wide-angle este cam slabuta;

Ambalaj si Accesorii

In pachet regasim smartphone-ul, un cablu USB Type-C, un incarcator de 5V~2A, niste manuale cu instructiuni, o pereche de casti in-ear de buna calitate si cu o husa din gel TPU.

ASUS Zenfone 5 Review Romana si Pareri  - Foto 7

Design si Display

Zenfone 5 este din punctul meu de vedere poate cel mai frumos model pe care l-a lansat ASUS de pana acum. Merge pe trend-ul lansat de catre Apple, adoptand un ecran in format 19.7:9, ce contine acel decupaj in partea de sus. Diferenta fata de ecranul de pe iPhone X de exemplu, ar fi aceea ca decupajul este cu circa 26% mai mic, si ca in partea de jos capatam acea barbie, destul de similara cu cea de pe Samsung Galaxy S9(review).

Este realizat intr-o combinatie clasica, metal + sticla, aderenta fiind una destul de scazuta, de aceea recomand folosirea husei de tip gel TPU din pachet. Un alt lucru de apreciat la acest telefon, pe langa design-ul chiar superb, il reprezinta adoptarea difuzoarelor stereo, sunetul fiind atat de difuzorul din partea de sus a ecranului, cat si de cel de la baza telefonului, de langa portul USB Type-C. Sunetul este destul de clar si tare, iar la volum maxim nu distorsioneaza deloc. Senzorul de amprente are o pozitie corecta, pe spate telefonului, si deblocheaza rapid ecranul.

Fata de Zenfone 4, primim un smartphone cu adevarat mare in dimensiuni. Ecranul este unul de tip IPS LCD, avand o dimensiune de 6.2 inch si o rezolutie de 1080 x 2246 pixeli. Vine cu o luminozitate destul de ridicata, culori destul vii si cu un contrast reglat corect.

Hardware si Conectivitate

Procesor Qualcomm Snapdragon 636 de tip octa-core, 4GB memorie RAM si 64GB memorie interna, ce poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 256GB. Nimic de reprosat la capitolul performanta, totul mergand extrem de smooth.

Rezultate benchmark-uri:

  • Antutu: 139088 puncte;
  • GeekBench 4: 1506 puncte single-core, 5404 puncte multi-core;

Pe partea de conectivitate, regasim 4G LTE-A Cat.12, ceea ce permite viteze de descarcare de pana la 600Mbps si 100Mbps, cat si Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS cu A-GPS, Glonass, NFC si Radio FM. Vitezele pe Wi-Fi la download si upload sunt urmatoarele:

  • Wi-Fi 2.4Ghz: 47,6Mbps download si 52,4Mbps upload;
  • Wi-Fi 5GHz: 285Mbps download si 326Mbps upload;

Camera foto

Camera foto este punctul forte al lui Zenfone 5, ce este evidentiat chiar in sloganul gamei. Primim un sistem dual de camere foto, alcatuit dintr-un senzor 12MP cu diafragma f/1.8 si un senzor wide-angle de 8MP cu diafragma f/2.0. In acest caz eu as fi optat pentru un senzor telephoto, in locul celui wide-angle, asta pentru realizarea de fotografii de tip portret si pentru realizarea de zoom optic, asa cum este de exemplu pe Zenfone Zoom S(review).

In orice caz, pozele realizate cu senzorul principal sunt reusite in ambele conditii de luminozitate, focalizarea este rapida datorita tehnologiei Dual Pixel, iar contrastul si saturatia sunt reglate corect. Pe senzorul wide in schimb, culorile mi se par destul de distorsionate si nivelul detaliilor din fotografii destul de scazut. Ca moduri ale camerei regasim: Auto, Pro, Super Rezolution, Time-Lapse, Slow Motion, GIF, Panorama si Beauthy.

Poze realizate:

Video 4K camera normala:

Video FULL HD camera wide angle:

Software

De la generatie la generatie, ASUS imbunatateste drastic software-ul, aducand functionalitati noi si reducand numarul de aplicatii. Zenfone 5 ruleaza ZenUI 5.0, bazat pe Android 8.0 Oreo, ce integreaza o multime de functionalitati bazate pe inteligenta artificiala. Astfel gasim functionalitati bazate pe AI precum:

  • OptiFlex: face lansarea aplicatiilor mult mai rapida;
  • Sugestii Aplicatii: afiseaza sugestii personalizate de aplicatii pe baza aplicatiilor utilizate;
  • Incarcare: regleaza dinamic rata de incarcare in functie de comportamentul de incarcare anterior;
  • Ecran Inteligent Activ: extinde ecranul in timp ce il privesti;
  • Ton de Apel: regleaza volumul tonului de apel pentru apeluri primite in functie de nivelul de zgomot din fundal;

Primim asa numitul Game Genie care ofera un boost de performanta telefonului in jocuri, posibilitatea de a seta teme si si functia Twin Apps, prin care poti crea copii ale aceeasi aplicatii pe telefon asftfel incat sa poti sa ramai conectat la doua conturi de social media simultan de exemplu.

Functia ZenMotion este prezenta si pe Zenfone 5 prin care sa aprinzi sau sa stingi ecranul printr-o dubla atingere a ecranului sau sa deschizi o anumita aplicatie prin desenarea pe ecranul stins a unei litere.

Pe langa aplicatiile Google prezente pe orice smartphone cu Android, mai regasim: Facebook, Instagram, Mesenger, Selfie Master, Themes, Web Store, Meteo, Inregistrator Sunet, Manager Fisiere si Manager mobil.

Baterie si Autonomie

Zenfone 5 integreaza o baterie de 3.000 mAh, ce ofera o autonomie foarte buna de 6 ore si 13 minute SoT, stand atat pe 4G, cat si pe Wi-Fi si folosind aplicatii de social media precum Snapchat, Facebook, Instagram si Facebook Messenger. Am pus Zenfone 5 si in testul video playback, ruland un playlist la luminozitate maxima de pe Youtube, autonomia SoT a fost de circa 6 ore si 5 minute (8% baterie ramasa).

Primim si moduri precum: Performanta, normala, economise energie si enomisire puternica, ultimul mod pastrand telefonul, SMS-urile si alarma si dezactivand optiunile de Wi-Fi si Date mobile.

Verdict

ASUS Zenfone 5 il consider a fi poate cel mai reusit smartphone ASUS de pana acum, remarcandu-se in principal prin design-ul premium, ecranul borderless si tehnologiile AI de la bord. Singurul minus pe care l-as sesiza, ar fi camera wide-angle, in locul acesteia as fi preferat sa fie una de tip telephoto.

Poze ASUS Zenfone 5

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: