Ce faci daca ti-a fost furat telefonul?
Ce faci daca ti-a fost furat telefonul?

Se poate intampla sa ti se fure telefonul in mijlocul de transport(autobuz, tramvai etc.) sau chiar sa te ameninte cineva sa ii dai telefonul. Ce faci dupa aceea?

In primul rand este important sa nu te panichezi si sa nu iti pierzi cumpatul. Cel mai bine este sa faci rost de codul IMEI, care este scris pe cutia telefonului si sa te duci la politie, unde sa declari faptul ca ti-a fost furat telefonul. Chiar daca localizezi telefonul intr-un apartament sau intr-un amanet, politia din pacate nu te va putea ajuta, in sensul in care nu va putea perchizitiona acel apartament/amanet etc., fara un mandat judecatoresc. De asemenea, chiar daca stii unde este, nu incerca sa iti faci dreptate singur, ducadu-te cu baieti “muschilosi” ca sa iti recuperezi telefonul.

In al doilea rand, dupa ce declarati furtul la politie, este important sa te duci la operatorul telecom ca sa iti blocheze cartela SIM. Oricum hotul dupa ce fura un telefon, imediat ii scoate cartela SIM.

Ultimul lucru pe care trebuie sa il faci, este acela sa astepti. De obicei exista 50% sanse sa-ti se recupezi telefonul. Daca ai vreun iPhone si e blocat pe iCloud, sunt sanse mici din pacate sa il mai recuperezi, din prisma faptului ca va fi demontat si vandut pe piese. Acum e si dupa norocul fiecaruia, daca va fi sau nu gasit telefonul.

Metode de preventie:

  1. Nu tine telefonul in locuri usor accesibile (buzunarul de la spate de la pantaloni, buzunarele laterale ale gecii/hanoracului etc.)
  2. Nu tine telefonul ostentativ la vedere
  3. Tine telefonul de preferat in interiorul gecii si/sau intr-un buzunar din fata al pantalonilor
  4. Seteaza-ti o metoda de securitate, o parola, un pattern, un knock-code sau o amprenta
  5. Incercearca sa nu ai notite in telefon sau fisiere cu parole de la conturi