Vot, alegeri, refferendum

Dupa cum bine stiti, pe data de 6 si 7 octombrie a avut loc referendumul pentru Familia Traditionala. Auzind faptul ca au fost scoase tabletele din procesul de monitorizare si supraveghere al votului, am zis sa ma implic ca obsevator.

Astfel ca la cateva zile distanta de la aflarea acestei vesti, am aplicat pentru postul de observator intern la referendum, pe site-ul FiecareVot.ro, iar la circa cateva zile distanta am fost acreditat ca observator din partea ONG-ului Funky Citizens doar pentru ziua de 6 octombrie(am vrut doar o zi sa fiu observator).

Cu vreo doua zile inainte am participat la un training, unde ni s-au explicat o parte din reguli. Observatorul este de doua tipuri: stationar si mobil. Eu am ales sa fiu observator mobil, iar fiecare echipa mobila este formata din doua persoana. Timp de 15 ore am fost prin circa 10 sectii de votare, unde am stat in fiecare sectie circa o ora.

Sectiile de votare au fost stabilite de comun acord cu echipa de coordonare, iar dupa fiecare vizita a unei sectii de votare completam un formular informativ in aplicatia Monitorizare Vot despre respectiva sectia de votare(daca s-au respectat regulile, daca au fost incidente, cati membri au fost prezenti in sectia de votare, ce sex aveau membrii sectiei de votare si presedintele acestuia, cati au votat cat timp am fost noi prezenta si multe alte lucruri).

Daca ar fi sa descriu printr-un cuvant ziua de 6 octombrie, acesta ar fi Plictiseala, asta deoarece nu s-a intamplat nimic special, iar cam toate regulile au fost respectate. Printre singurele probleme pe care le-am sesizat in aproape fiecare sectie de votare a fost aceea ca nu erau aplicate corect/deloc sigiliile pe urna de votare.

Cu siguranta la alegerile de anul viitor si din anul 2020 ma voi mai implica ca observator. Este o experienta obositoare, dar care zic eu ca merita din plin incercata.