[Review] HTC U11
HTC U11 este al treilea smartphone-ul al gamei „U”, lansat la circa cinci luni de la debutul lui U Ultra si U Play. Este totodata urmasul smartphone-ului HTC 10 lansat anul trecut si varful de lance al companiei taiwaneze pe anul 2017. A sosit la review si unboxing prin HTC Romania.
Specificatii HTC U11
- display de 5.5 inch, rezolutie 1440 x 2560 pixeli, densitate a pixelilor 534 ppi;
- protectie ecran Corilla Glass 5;
- Android 7.1 Nougat, customizat cu HTC Sense UI 8.0;
- procesor Qualcomm Snapdragon 835 de tip octa-core;
- accelerator grafic Adreno 540;
- 4GB RAM si 64GB memorie interna;
- camera principala de 12MP, deschidere f/1.7, OIS, dual-LED Flash;
- camera de selfie de 16MP, deschidere f/2.0, inregistrare FULL HD;
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Blueooth 4.2, USB Type-C;
- baterie de 3.000 mAh;
Puncte PRO
- camere de nota 10;
- hardware puternic de ultima generatie;
- rezistent la apa;
- functia HTC Edge Sense
Puncte Contra
- autonomie mediocra;
- lipsa Bluetooth 5;
Unboxing, Ambalaj si Accesorii
In pachet veti gasi: smartphone-ul HTC U11, o pereche de casti USonic pe USB Type-C, un adaptor jack-USB Type-C, o carcasa din plastic pentru spatele telefonului, cheia pentru lacasul nano-SIM, un cablu USB Type-C – USB Type-A si un incarcator care incarca la 5V~2A / 9V~1.7A / 12V~1.25A.
Design, Display si Conectivitate
HTC U11 este al treilea smartphone glossy realizat de compania taiwaneza de pana acum dupa U Ultra si U Play. Este un telefon chiar aratos, care imbina intr-un mod foarte frumos sticla cu metalul. Marginile sunt din metal, pe fata regasim sticla 2.5D, iar pe spate sticla 3D. Eu am testat varianta Amazing Silver(care este un albastru deschis), dar mai poate fi gasit in variantele Brilliant Black, Ice White, Saphire Blue si Solar Red. In alta ordine de idei este un magnet de ampente, iar de fiecare data cand ii vei prezenta cuiva telefonul va trebui sa il stergi de tricou/pantalon. De asemenea, pentru un plus de protectie asupra sticlei de pe spate recomand folosirea carcasei din plastic transparenta din pachet.
Vine cu certificare IP67(la fel ca si Galaxy S8 si LG G6), ceea ce ii garanteaza rezistenta la apa si la praf de pana la un metru timp de 30 de minute si dispune de circa 4 microfoane pentru inregistrarea sunetului in 3D. Vine cu doua difuzoare, unul amplasat deasupra ecranului si unul amplasat la baza telefonului, ce asigura un sunet stereo decent.
La baza telefonului alaturi de difuzor si de cele doua microfoane regasim portul USB Type-C, care este folosit atat pentru incarcarea telefonului, cat si pentru introducerea castilor USonic. Pe partea dreapta regasim butoanele de volum si butonul de power, iar in partea de sus slotul pentru nano-SIM si micro SD Card.
Multi vor spune ca lipsa jack-ului de 3.5 mm este un dezavantaj al smartphone-ului. Totusi eu spun ca nu este, fiind pana la urma o chestie de obisnuita. Daca ne gandim un pic, de cate ori concomitent incarcam telefonul si ascultam si muzica la casti de exemplu? Pe de alta parte, sunetul livrat prin portul USB este mult superior fata de jack.
HTC U11 se prezinta cu un display de 5.5 inch QHD, ce ocupa aproape 72% din suprafata frontala si ce are o rezolutie QHD. Culori vii, unghiuri mari de vizualizare si o luminozitate ridicata, cam asa poate fi descris acest panou LCD5.
Primim 4G LTE Cat.16, ceea ce permite viteze impresionante de descarcare de pana la 1024Mbps si viteze de upload de pana la 75Mbps. De asemenea, tot pe partea de conectivitate primim Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Blueooth 4.2(nu inteleg de ce nu vine cu Blueooth 5), GPS cu A-GPS, GLONASS, BDS si NFC.
Hardware
HTC U11 integreaza un hardware puternic de ultima generatie, mai precis un procesor Qualcomm Snapdragon 835 de tip octa-core, 4GB RAM si 64GB memorie interna ce poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 256GB. No comment la acest capitol.
Rezultate benchmark-uri:
- Antutu: 165.098 puncte
- Geekbench: 1894 single-core, 6199 multi-core;
- Quadrant: 44244 puncte
Camere foto
Am ramas placut impresionat de camera principala a smartphone-ului. Ansablul este realizat dintr-un senzor Sony IMX362 de 12 megapixeli, asezat in spatele unor lentile cu diafragma f/1.7. Se descurca uimitor atat pe timp de luminozitate buna, cat si pe timp de luminozitate scazuta. Foloseste si un senzor dual-pixel PDAF, ce va face ca telefonul sa focalizeze in mai putin de o secunda in destul de multe situatii. Nu pot spune decat ca isi merita acele 90 de puncte din testele DxOMark.
Ca moduri ale camerei regasim modul Normal, Panorama, Pro, Video, Hyperlapse si Slow-motion. Modul Pro iti ofera posibilitatea sa modifici ISO-ul, tipul focalizarii, timpul de expunere si balansul de alb.
Camera frontala este de 16 megapixeli, vine cu o diafragma f/2.0, este capabila de filmari FULL HD si face selfie-uri reusite.
Fotografii realizate:
Video FULL HD 60fps:
Video 4K:
Software
Ruleaza Android 7.1 Nougat, cusomizat cu Sense UI, interfata cu care ne-a obisnuit HTC de cativa ani de zile. Ma asteptam totusi la un refresh la capitolul interfata software, asta datorita faptului ca a devenit destul de banala.
HTC U11 a adus in premiera o functie care este utila in destul de multe cazuri: Edge Sense. Aceasta permite interactionarea cu o anumita aplicatie doar prin simpla strangere a telefonului. Nivelul de strangare al telefonului prin care sa fie declansata functia poate fi ajustat din setari, ideal ca acesta sa fie la un nivel mediu. De exemplu, daca strangi o singura data telefonul poti actiona camera, iar daca tii strans telefonul pentru cateva secunde poti actiona LED Flash-ul.
Am facut un clip si la lansarea in Romania, care poate fi vizionat aici:
Smartphone-ul vine si cu asa numitul Sense Companion, un asistent inteligent ce va incepe sa iti invete comportamentul si sa iti ofere sugestii pe baza actiunilor pe care le faci. Sense Companion poate fi considerat si o completare a ceea ce nu face in prezent Google Assistant.
Baterie si Autonomie HTC U11
HTC U11 integreaza o baterie de 3.000 mAh, ce consider a fi mica pentru dimensiunea pe care o are telefonul. Nu reuseste sa livreze performante la acest capitol. De exemplu, in testul de utilizare continua, stand atat pe Wifi, cat si pe 4G am obtinut o autonomie de 4 ore si 51 de minute. Nici in testul video playback-ului nu sta foarte bine, ruland un playlist de pe Youtube la luminozitate maxima am obtinut o autonomie de doar 5 ore si 39 de minute.
Rezultate teste:
- Utilizare continua: 4 ore si 51 de minute(15% baterie ramasa);
- PC Mark Battery life: 10 ore si 9 minute(18% baterie ramasa);
- Video playback: 5 ore si 39 de minute(5% baterie ramasa);
Concluzii Review si Pret HTC U11
HTC U11 il consider a fi unul dintre cel mai de succes telefoane lansate de catre HTC de pana acum. Pe mine unul cand l-am avut la review m-a surprins in mod placut design-ul, cele doua camere si functia Edge Sense care se dovedeste utila in destul de multe situatii. Poate fi gasit in oferta eMAG atat in varianta single-SIM, cat si in varianta dual-SIM la pretul de 3.399 LEI(link).