Review-uri

MSI Gaming X Trio RTX 4060 TI – Un upgrade substanțial la preț accesibil!

Zilele trecute NVIDIA a anunțaț o nouă placă grafică care reprezintă generația Ada Lovelace și vorbim, bineînțeles, despre RTX 4060 Ti. În acest test vom vedea ce poate face cea mai recentă lansare a acestui producător, folosind ca exemplu placaMSI Gaming X Trio RTX 4060 TI.

În ceea ce privește prețul, NVIDIA recomanda să fie vândut la 2199 LEI pentru varianta cu 8GB vRAM, sau 2739 LEI cu 16GB vRAM, dar există și varianta non TI la un preț de 1639 LEI. Varianta cu 16GB vRAM și 4060 non TI, urmează să fie disponibile din luna Iulie. Noul cip a fost lansat pentru cei care vor un upgrade și au în posesie o placă din generația veche din seria xx60. În prezentare NVIDIA, am văzut că aceștia s-au orientat și după datele din Steam Survey, care indică faptul că 4 din 5 gameri utilizează o asemenea placă grafică, iar peste 60% din ei au un monitor 1080p.

Prin urmare RTX 4060 TI este recomandată pentru rezoluții 1080p, dar evident este doar o recomandare, însă cine are rezoluție QHD o poate utiliza fără probleme.

Din punct de vedere tehnic, plăcile grafice GeForce RTX 4060 Ti folosesc un nucleu AD106, fabricat folosind procesul tehnologic de 5 nm. Placa dispune de 34 SM, practic acestea sunt nucleele RT, 136 de nuclee Tensor și unități de texturare, precum și 4352 CUDA Cores. Cu alte cuvinte, pe hârtie, aceasta este net superioară modelului GeForce RTX 3060 Ti.

Un aspect interesant este memoria cache L2, care are acum o capacitate de 32 MB. MSI a stabilit un boost la 2670MHz și o bază de 2310MHz.

În ceea ce privește designul modelului MSI, acesta este excelent. Producătorul a avut mare grijă de cooler, astfel încât temperaturile sunt scăzute, iar zgomotul este foarte redus. Iluminarea cu LED-uri este și ea minimalistă.

Personal văd aceasta placă ca fiind una numai bună pentru cei care sunt pasionați de overclock, sau vor să scoată performanțe mai mari din ea, fără probleme cu temperatură. 4060 TI vine oricum cu un TGP de 160W, adică foarte mic, iar dacă calculăm faptul că aceasta este alimentată de o mufă PCI-E cu 8 pini, plus ce primește prin slotul PCI-E, avem un total de 225W, iar răcirea oferită de MSI este una excelentă. Pe partea de porturi vedem un HDMI și trei DisplayPort, suficiente pentru oricine.

Un aspect care trebuie luat în calcul, este suportul pentru DLSS 3. Aceasta este ultima aparișie în materie de reconstrucție a imaginilor, lansată de NVIDIA. Este acronimul de la Deep Learning Super Sampling, sau supraeșantionare bazată pe învățare profundă. Deci este vorba de upscaling, o formă de scalare a imaginii în jocuri care este asistată de o rețea neuronală. Cu sprijinul algoritmilor de inteligență artificială (AI), aceasta este capabilă să îmbunătățească mai puternic calitatea imaginii reproduse, care a fost scalată de la o rezoluție mai mică la o rezoluție mai mare (nativă) cu ajutorul DLSS.

Noua versiune este capabilă să redea întregul cadru de la început, nu doar pixeli selectați, ca în cazul DLSS 2.0.  DLSS 3 ia în considerare nu numai cadrul curent și anterior și datele de la motorul de joc, ci și câmpul de flux optic. Acest lucru este posibil datorită rețelei de generare a cadrelor bazate pe inteligență artificială, care se bazează pe un accelerator special de flux optic (OFA) pentru a genera cadre complet noi.

Practic DLSS 3 generează cadre absolut noi, intre caderele oferite de joc, asftel vedem de 3-4 ori mai multe cadre pe secundă în jocuri, fără să fie afectată calitatea imaginii. Iar NVIDIA Reflex vine ăn ajotor, scăzând timpul de randare, astfel imaginea este afișată extrem de repede, fără să observăm progleme de lag.

Revenind la placa video, să vedem câd de bine s-a descurcat în jocuri. Pentru testare am utilizat Cyberpunk 2077, Dirt 5, Forza Horizon 5, Shadow Of The Tomb Raider și 3DMark Time Spy.

În 3DMark Time Spy vedem un scor de 14100 de puncte.

În Shadow of the Tomb Raider a avut o medie de 148 FPS-uri.

În Forza Horizon 5 vedem o medie de 119 FPS-uri.

În Cyberpunk 2077 cu RTX pe Psycho vedem o medie de 118 FPS-uri.

Iar în Dirt 5 a avut o medie de 116 FPS-uri.

În concluzie MSI Gaming X Trio RTX 4060 TI cu 8GB vRAM este o placă grafică care se descurcă foarte bine în jocuri, iar varianta cu 16GB vRAM cu siguranța va merge fără probleme și în rezoluții mai mari de 1080p.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: