Review Acer ConceptD 3, un laptop pentru creație
Voi declara din start că laptopul din reviewul de astăzi este unul din cele mai frumoase laptopuri cu care am lucrat. ConceptD 3 este un produs capabil cu aspect unic și reprezintă o propunere Acer dedicată profesioniștilor în grafică 2D și 3D.
Specificații:
- Procesor: 11th Gen Intel(R) Core(TM) i7-11800H @ 2.30GHz
- Sistem de operare: Microsoft Windows 10 Professional (x64)
- Memorie RAM: 16 GBytes DDR4
- Stocare: 1024 GB Samsung NVMe
- Ecran: 16″, IPS mat, WUXGA (1920×1200), 100% sRGB gamut de culoare, validat Pantone, Delta E < 2
- Placă grafică: NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop, 4096 MBytes of GDDR6 SDRAM
- Porturi: 2 x USB 3.2 tip A, 1 X USB 3.2 tip C cu Thunderbolt 4, 1 X MiniDisplayPort, HDMI, cititor de carduri SD 7.0, audio jack 3.5mm pentru căști și microfon
- Tastatură: switch-uri cu mecanism foarfecă și cursă de 1.55mm
- Conectivitate: Intel Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth, Ethernet
- Baterie: internă, 56 Wh
- Altele: suprafață ceramică prelucrată prin Micro Arc Oxidation (MAO) pentru rezistență la coroziune și oxidare, suprafață rezistentă la pete, șasiu din aliaj de magneziu-aluminiu. Certificare ISV (Independent Software Vendors). Ventilație duală pentru performanță și zgomot redus (40dBA în modul Balanced). Kensington lock.
Acestea fiind spuse, să trecem la examinarea propriu-zisă. Ambalajul este minimalist și ecologic, cu câteva cutii dintr-un carton de calitate, folosite ca distanțiere pentru amortizarea șocurilor. Încărcătorul de 135W are în locul eternei panglici velcro o mică prindere semicirculară de plastic care va fixa foarte eficient cablul de alimentare în jurul sursei. Tensiunile suportate sunt cele standard, în plaja 100-240V, astfel încât deplasarea în alte țări nu va fi o problemă sub aspectul diverselor tensiuni în rețea.
Laptopul este desenat în linii simple și puternice, fără compromisuri. ConceptD 3 e un exercițiu impresionant de design, și reușește această performanță într-un mod original. De un alb pur, dar fără elemente de inspirație Apple, cu linii simple dar care nu datoreaza nimic stilului IBM/Lenovo, odată scos din geantă se va face cu siguranță remarcat.
Exteriorul e lipsit complet de elemente de branding, numele modelului fiind singura inscripție de pe carcasă. Mi-a plăcut această decizie luată de Acer, pentru că accentuează unicitatea gamei ConceptD, și aș spune că îl și plasează într-o zonă enigmatică pentru cei din jur. Carcasa metalică este ireproșabil de rigidă, fără nici un fel de flexiuni sau scârțâieli, și oferă o senzație de produs premium de la primul contact. Aliajul de aluminiu-magneziu din care e confecționat laptopul este tratat suplimentar cu o acoperire ceramică pentru creșterea rezistenței mecanice și chimice și pentru o suprafață indiferentă la pete. În practică, laptopul s-a dovedit într-adevăr foarte rezistent la urme de murdărie și complet imun la amprente. Un efect imediat al acoperirii ceramice este textura foarte plăcută tactil, și aspectul vizual unic, ușor cretat, cu reflexii difuze corespunzătoare materialului. Asamblarea unității este în general foarte bună, însă am găsit o linie de demarcație la baza ecranului punctată de niște spații ce-i drept foarte mici, dar care aș fi preferat să nu existe. Greutatea o consider destul de scăzută pentru un laptop de 16″.
Ecranul se poate deschide ușor cu o singură mână, și se rabatează la 180 de grade. Balamalele, cu toate că sunt foarte solide și nu prezintă nici un fel de joc, au o mișcare fluidă foarte plăcută. Sub aspect vizual, avem de a face cu un panel IPS mat de calitate foarte bună, cu difuzie excelentă a eventualelor surse parazite de lumină din ambient. Luminozitatea este suficientă pentru a putea fi utilizat și în exterior la ora prânzului. Raportul de aspect de 16:10 și suprafața generoasă a ecranului transformă utilizarea laptopului într-o reală plăcere. Camera web este suficientă pentru apeluri uzuale, dar în lumină slabă calitatea imaginii suferă.
Touchpad-ul este foarte precis și plăcut în utilizare, unul din cele mai bune pe care le-am folosit. Inclusiv butoanele fizice ale touchpad-ului sunt excelente și se apasă foarte plăcut. Suprafața touchpad-ului este de un alb ușor mai rece decât restul carcasei. Nu arată rău, cu toate că aș fi preferat uniformitatea.
Tastatura este de asemeni în zona de nivel maxim de calitate pentru un laptop. Tastele sunt elastice și precise, cursa suficientă, este realmente o plăcere să tastezi. Layout-ul tastaturii e bun, fără taste inutile precum Sleep sau Break/Pause, dar cu taste dedicate pentru Home, End, Page Up și Page Down. Iluminarea galben-portocalie a tastaturii este foarte plăcută sub aspect estetic, și bine integrată în designul general.
La partea de sunet, laptopul ne oferă capabilitatea DTS:X, pentru un sunet de calitate foarte bună inclusiv sub aspectul spațialității. Difuzoarele încorporate suferă de volumul scăzut și lipsa de bas caracteristice majorității laptopurilor. Ieșirea de căști în schimb compensează din plin cu un sunet fără nici una din aceste deficiențe.
Software-ul dedicat al laptopului, ConceptD Palette, ne oferă câteva opțiuni cu adevărat utile. Aplicația lucrează ca un panou de control pentru parametrii hardware. Pe lângă obișnuitele profile de performanță (Eco / Balanced / Performance), mai avem o suită de funcționalități concentrate în jurul display-ului și dedicate profesioniștilor în domeniul graficii. Astfel, putem configura 6 profile predefinite pe care le putem customiza, salva sau reseta la valorile implicite. În fiecare profil putem ajusta luminozitatea, contrastul, valoarea Gamma, temperatura de culoare sau valorile separate R,G,B.
Tasta dedicată ConceptD de pe tastatură poate fi setată să invoce un color picker, aplicația ConceptD Palette, sau afișarea pe ecran a funcțiilor tastelor în Photoshop, dacă o apăsăm în timp ce folosim softul de la Adobe.
Tasta PrintScreen permite captura unei zone de ecran la alegere, și dacă activăm istoricul clipboard-ului vom avea acces la toate capturile de ecran făcute, o opțiune utilă pentru un designer grafic care își salvează resursele de inspirație din cărți sau diverse site-uri.
Secțiunea de split screen ne oferă diverse variante de împărțire a ecranului. Se creează astfel niște sloturi virtuale pe ecran, în care se vor așeza ferestrele noastre atunci când le tragem, oferind astfel o împărțire foarte eficientă și organizată a spațiului. Din nou, o opțiune utilă pentru cei care lucrează cu mai multe programe simultan, fie că folosesc una din zonele ecranului pentru diverse resurse, sau pentru documentație.
Tot în această aplicație avem acces la Acer Care Center, care se ocupă de update-uri și diverși parametri de reglat performanța, ca și la setările audio DTS:X Ultra.
Sub aspectul performanței, laptopul a oferit o prestație foarte bună în eforturi punctuale, la nivelul echipării, însă ventilația nu a făcut față în sarcinile grele de lungă durată, mai ales în aplicațiile 3D, unde procesorul central a intrat destul de des în thermal throttling. Nivelul zgomotului nu a fost exagerat nici la turație maximă, iar în modul Eco, de autonomie, ConceptD 3 este complet silențios. Evident, laptopul este perfect capabil îndeplinească fără efort sarcinile de nivel mic sau mediu chiar și pe setarea Eco.
Rezultatele benchmark-urilor au fost următoarele:
- Cinebench R23: Multi Core = 11419, Single Core = 1473
- Geekbench 5: Single Core = 1497, Multi-Core = 7585, CUDA Score = 62728, OpenCL Score = 59762, Vulkan Score = 47293
- Unigine Heaven cu setări Ultra: 2635
- PerformanceTest 10.2: PassMark Rating = 3766.1, CPU Mark = 20607.9, 2D Graphics Mark = 342.2, 3D Graphics Mark = 10831.5, Memory Mark = 2480.6, Disk Mark = 29914.6
Am încercat de curiozitate și niște jocuri, cu toate că nu avem de a face cu un laptop de gaming. Am obținut în GTA 5 cu setări apropiate de maxim în jur de 90-115 fps. Temperatura procesorului central a ajuns la un maxim de 99 de grade cu o medie de 90-95 de grade, iar GPU a atins un maxim de 84 de grade. În Red Dead Redemption 2 cu presetul de calitate la prima treaptă din setarea „Favor performance” am obținut 40-45 de fps, iar cu presetul la prima treaptă de „Balanced” am obținut 50-55 de fps. Temperaturile maxime au fost de 96 de grade la CPU și 76 de grade la GPU. În concluzie, laptopul s-a descurcat bine și în jocuri, dar pentru durate lungi aș recomanda ori o răcire suplimentară, ori trecerea procesorului central pe un mod de performanță care să-i limiteze un pic puterea, situație în care temperaturile ajung la un nivel normal. Și în acest din urmă scenariu performanța rămâne perfect satisfăcătoare, întrucât în jocuri greul e dus de placa video, ori aceasta are o răcire decentă.
În ce privește porturile disponibile nu vor fi probleme pentru un artist profesionist, pentru că laptopul oferă toate tipurile uzuale de ieșiri pentru display (HDMI, Thunderbolt, MiniDisplay Port), la care se mai adaugă un cititor de carduri foarte util pentru transferul imaginilor.
În testul de autonomie, laptopul a rezistat aproximativ 4 ore pe baterie, timp în care am rulat permanent filme de pe Youtube la rezoluție FullHD, în paralel cu activități de browsing sau editare text, o performanță decentă ținând cont de suprafața ecranului. Încărcarea a durat aproape două ore. Conectivitatea wireless a fost excelentă chiar și în condiții simulate de semnal slab.
În concluzie, ConceptD s-a dovedit un laptop foarte frumos prin design, execuție și textură. Calitatea este de nivel premium, iar acest lucru vine la pachet cu o plăcere permanentă a utilizării. Din cauza ventilației insuficiente nu l-aș recomanda pe post de cal de povară, respectiv workstation utilizat în sarcină maximă non-stop, mai ales în grafică 3D. În schimb îl pot recomanda fără rezerve ca unealtă zilnică pentru un artist creator, mai ales dacă acesta are nevoie de mobilitate. În acest caz dimensiunile ConceptD 3 reprezintă combinația ideală între performanță și portabilitate, iar echiparea foarte bună va face posibilă rezolvarea imediată a oricărei sarcini punctuale.