Review-uri

Review MSI RTX 4070 TI GAMING X TRIO – Toți gamerii așteptau acest model!

După ce NVIDIA a anunțaț că au anulat lansarea lui RTX 4080 12GB, era de așteptat ca acea placă să vină sub alt nume și evident la un preț mai bun. Iată că așa a fost, iar placa se numește acum RTX 4070 TI. Evident că am primit la teste acest model. Astfel am testat MSI RTX 4070 TI GAMING X TRIO, o implementare foarte bună, cu o răcire adecvată, care și-a dovedit potențialul inclusiv pe modelul RTX 4090.

Trebuie să menționez că NVIDIA nu va oferi nicio placă „Founders Edition” pentru RTX 4070 Ti, astfel vom vedea pe rafturile magazinelor doar plăci partenere, iar în funcție de model, proțurile vor fi diferite.
RTX 4070 Ti are un GPU AD104 cu 7680 de nuclee CUDA, ceea ce reprezintă cu 2560 de nuclee mai puțin decât RTX 3090 Ti. Procesorul a fost realizat pe 4 nm de TSMC, ceea ce permite scăderea TGP-ului la 285 de wați.
În ceea ce privește memoria, există 12 GB de memorie GDDR6X pe 192 de biți, ceea ce se traduce printr-o lățime de bandă de 504,2 GB/s.

Placa vine cu un design robust, modern, care nu ne orbește cu iluminare RGB. Aceasta ne oferă trei ventilatoare, numite de MSI, TORX FAN 5, care ajută la un airflow excelent, În plus, dacă placa este rece, acestea vor sta la 0RPM, adică oprite, astfel nu vor produce zgomot. Acest model face parte din seria  Gaming X Trio, iar placa beneficiază deja de overclocking din fabrică.

Placa are trei ventilatoare de 95 mm din gama TORX FAN 5.0, iar fiecare ventilator are 9 palete. Principala schimbare este că ventilatoarele au trei palete conectate în partea de sus. Acest design permite un flux de aer mai bun pentru sistemul de răcire Tri Frozr 3.

Oricum în timpul testelor placa a fost silențioasă. Aceasta nu a depășit 65 de grade, în timp de procesorul video a avut 2775MHz și un consum de 266W.

Pe spare are un backplate din metal, care de asemenea ajută la rigiditatea plăcii și la disiparea căldurii.

Putem spune clar că avem o placă care este echilibrată și probabil va fi cea mai cumpărată de anul acesta, când discutăm despre segmentul medium-high.

Placa are ca ieșire video, un HDMI și trei DisplayPort. Nici nu avem nevoie de altceva în 2023.

Trebuie remarcat faptul că adaptorul 12VHPWR, vine cu doar două cabluri, în loc de trei sau patru, cum am văzutl la 4080 și 4090, așadar clar aceasta va avea un consum mai mic.

Pentru testare am avut un sistem echipat cu un procesor Intel i7-12700k, la frecvență de bază, 32GB RAM XPG LANCER la 5600MT/s, puse pe o placă de bază MSI PRO Z690-A WIFI, o sursă XPG PYLON de 650W și un SSD XPG SX8000 de 512GB.

Am testat placa în Cyberpunk 2077 cu DLSS 3 + Frame generation ON, la rezoluție 4K. Pentru testare am mai folosit Dirt 5, evident la rezoluție 4K cu toate setările la maxim. Înainte de a începe testele, trebuie să discutăm puțin despre DLSS 3.

Când  NVIDIA a lansat primele modele din seria RTX 40, în cadrul conferinței sale au anunțat și DLSS 3. Atenție însă, acesta tehnologie este compatibilă doar cu RTX 40, iar până în acest moment avem RTX 4090, RTX 4080 și noul RTX 4070 TI, iar probabil spre finalul lunii Ianuarie și primele laptopuri cu plăcile grafice RTX 40, care au fost anunțate în cadrul CES 2023. Posesorii unei plăci din generația anterioară se vor mulțumi cu DLSS 2 pe care NVIDIA va continua să o dezvolte în lunile următoare și care primește în continuare actualizări.
Reamintim că principiul DLSS (Deep learning super sampling) este de permite un câștig în termeni de FPS prin înlocuirea antialiasing-ului. Ideea este de a calcula randarea într-o definiție mai mică decât cea aleasă în parametri și apoi de a o reda în definiția nativă cu ajutorul unei inteligențe artificiale aplicate prin intermediul Tensor Core, menținând în același timp o calitate a imaginii cât mai perfectă.
Odată cu sosirea DLSS 3, lucrurile se schimbă, chiar dacă principiul fundamental de creștere a numărului de FPS rămâne principalul motiv. Noutatea provine din faptul că DLSS 3 permite adăugarea de imagini intermediare întregi. Acest lucru crește numărul de cadre pe secundă și, în consecință, fluiditatea. Pentru a realiza acest lucru, DLSS3 utilizează optical flow în noua arhitectură RTX 4000. Acesta este motivul pentru care generațiile anterioare care nu au acest lucru nu vor putea beneficia de DLSS 3.
Chiar dacă funcția principală este de a crește numărul de FPS, NVIDIA amintește, de asemenea, importanța latenței. Astel Reflex este și el la datorie, scăzând drastic latența, prin urmare avem parte de un gameplay fluid. cu foarte multe FPS-uri.

În Dirt 5 am avut o medie de 84,8 FPS-uri cu 74,9 pentru 1% low și un maxim de 100,6.

În Cyberpunk 2077 la rezoluția 4K, vedem o medie de 74,5 FPS-uri. Rezultatele arată jumătate din FPS-urile reale, deoarece benchmark-ul are momentan probleme cu modul DLSS 3 + Frame generation, așadar rezultatele trebuie dublate, pentru a vedea căt este media FPS-urilor  în realiteate.

Așadar MSI RTX 4070 TI GAMING X TRIO este o placă care cu siguranță va face față în orice joc la rezoluție 4K.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: