Tenda TX9 Pro Review Romana si Pareri

Piata router-ului wireless se îmbogățește pe zice trece cu noi dispozitive din ce in ce mai bune si mai performante, cu capabilitati ce echivaleaza cu vitezele atinse pe fir. Este si cazul lui Tenda TX9 Pro, un router dotat cu cea mai noua tehnologie Wifi 6, capabil sa ajunga la viteze de până la 2976 Mbps combinat, respectiv de până la 574 Mbps la 2.4 GHz și 2402 Mbps la 5 GHz.

Specificatii Tenda TX9 Pro

Standarde și protocoaleIEEE 802.3, IEEE 802.3u,IEEE 802.3ab
Interfețe1 port WAN 10/100/1000 Mbps
3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps
Antene4 antene externe 6 dBi
Dimensiuni272 x 44 x 163
Standarde wirelessIEEE 802.11ac/a/n/ax 5 GHz
IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4 GHz
Rată transfer5 GHz: până la 2402 Mbps
2.4 GHz: până la 574 Mbps
FrecvențăDual-band simultan 2.4 GHz & 5 GHz
Caracteristici de bazăSSID Broadcast: activat/dezactivat
Putere semnal: mare/medie/mică
Beamforming
MU-MIMO
Securitate wirelessWPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK
WPA3-SAE/WPA2-PSK
Wireless Security: Enable/Disable
WPS(WiFi Protected Set-up) fast encryption
Tip conexiune InternetPPPoE, Dynamic IP, Static IP
Mod operareRouter wireless
AP
Server DHCPDHCP Server
DHCP Client List
DHCP Reservation
Server virtualPort Forwarding 
DMZ Host
UPnP
SecuritateFiltrare clienți
Control parental (blacklist și whitelist)
Remote Web Management
FirewallForbid UDP flood attack
Forbid TCP flood attack
Forbid ICMP attack
Forbid WAN PING from internet
DDNSno-ip, Oray, 88ip, DynDNS
Caracteristici specialeSmart Traffic Prioritisation
PPPoE Username/password Clone
Smart WiFi Schedule
Smart LED on/off
Tenda Cloud
Aplicație Tenda

Tenda TX9 Pro Pret Romania

Tenda TX9 Pro poate fi gasit in acest moment la un pret de 479 LEI(link achizitie).

Design si Conectivitate

Noul Tenda TX9 Pro merge pe o linie de design simpla si minimalista, vazuta cam pe majoritatea routerelor cu WiFi 6 din portofoliul celor de la Tenda. Este realizat in totalitate dintr-un plastic negru mat si vine dotat cu un mini led in partea frontala pentru a-ti indica statusul live, alaturi de 4 antene care pot fi asezate in aproape orice pozitie.

In spatele lui Tenda TX9 Pro regasim 4 mufe, 3 de tip LAN si 1x tip WAN, un buton ce reset/WPS si mufa de incarcare. Pachetul nu include nu mai mult si nu mai putin, pe langa dispozitiv, un cablu tip UTP cu o forma ceva mai neobisnuita + incarcatorul care este universal cam pentru toate router-ele Tenda. De asemenea, daca ar fi sa ne raportam strict la configurare, TX9 Pro poate fi configurat atat prin intermediul browser-ului, cat si prin intermediul aplicatiei dedicate de Android si iOS Tenda.

Acoperire si viteze

TX9 Pro dispune de 4 module FEM cu sisteme independente de amplificare a semnalului și de 4 antene externe dual-band omnidirecționale de 6 dBi pentru a asigura o acoperire Wi-Fi extinsă. În fiecare dintre benzi, de 2 GHz și de 5 GHz, se utilizează câte două module FEM de înaltă performanță pentru creștere puterii semnalului.

Un lucru mai putin placut atunci cand stai la bloc ar fi acela ca numarul de retele Wifi este destul de mare, iar de multe ori acestea ajung sa interfere unele cu altele. Ceea ce ar fi de remarcat in cazul noului router Tenda ar fi ca vine echipat cu BSS Coloring, fiind în măsură să reducă interferențele din vecinătate, să îmbunătățească utilizarea spectrului și eficiența comunicării.

Pe partea de acoperire, in apartamentul cu 2 camere unde stau nu am avut nicio problema cu semnalul, avand viteza si stabilitate in orice colt al casei. Viteze as putea spune ca sunt mai mult decat interesante, facand teste cu ajutorul unui Samsung Galaxy S21 Ultra am obtinut viteze de descarcare pe 5Ghz si de 600+ Mbps per download si de mai bine de 800+ MBps per upload. Pe standardul de 2.4GHz viteze s-au ridicat la circa 146 MBps per download si circa 160 Mbps per upload, ceea ce e mai mult decat decent.

Concluzii

Tenda TX9 Pro este rezultatul investitiilor facute de Tenda in R&D, un router care ofera pe langa o performanta de invidiat si stabilitate, un pret mai mult decat bun.