JocuriPC/LAPTOPReview-uri

Vârf de evoluție: Acer Predator Helios 300

Review-ul de astăzi are ca subiect un model din eșalonul superior al laptopurilor de performanță din oferta producătorului Acer, și vom încerca să aflăm în timpul testelor care sunt punctele sale forte. Ca de obicei, fără prea multă vorbă, să trecem la treabă!

Specificațiile sunt excelente, după cum urmează:

 • Model: Acer Predator PH317-56
 • Procesor: Intel Core i7-12700H
 • Memorie: 32 GB DDR5 RAM
 • Stocare: 2 X 1 TB SSD NVMe
 • Placă grafică integrată: Intel Iris Xe Graphics
 • Placă grafică dedicată: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop, 8 GB DDR6
 • Ecran: 17.3″, IPS LED, 1920X1080, 165Hz
 • Conectivitate și porturi: Killer Wi-Fi 6E AX1675i 160MHz Wireless Network Adapter, Realtek Killer E2600 Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.1, HDMI, 1 X USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1 X USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2 X USB 3.2 Gen 2 Type-C Ports ( up to 10 Gbps, DisplayPort over USB-C, Thunderbolt 4, USB charging 5 V; 3 A, DC-in port 20 V; 100 W)
 • Baterie: 90Wh
 • Altele: Kensington slot

Laptopul a sosit într-un ambalaj caracteristic pentru linia Predator, solid și cu unitatea foarte bine protejată de două tampoane masive de spumă împotriva oricăror șocuri. Pentru o siguranță sporită, laptopul este introdus suplimentar într-o altă cutie ce are o caracteristică interesantă de proiectare: odată cu deschiderea capacului aceasta își va ridica automat și baza pentru a facilita extragerea unității.

Încărcătorul greu și foarte puternic, de 330W, ne transmite imediat că portabilitatea nu va fi punctul forte al laptopului, însă promite în schimb performanțe cu adevărat deosebite. Conectarea cu priza și cu laptopul se face prin intermediul unor adevărate „cabluri de sudură” de o calitate constructivă excelentă, ceea ce ne arată că Acer nu s-a jucat la capitolul alimentare și a tratat problema cu un maxim de responsabilitate. Mufa de alimentare este plasată în spatele laptopului printr-un conector de tip barrel, variantă de conectare și locație care mi se par ideale pentru un cablu de alimentare, pentru că indiferent pe ce parte avem priza, cablul se va putea așeza fără să incomodeze, în timp ce conectorul cilindric permite rotirea cablului fără torsionarea sa. Avem și două mici minusuri, conectorul se decuplează destul de ușor și riscă să se desprindă accidental în anumite scenarii de utilizare, și aș fi preferat de asemenea un conector în formă de L pentru a fi mai compact.

Designul și construcția laptopului poartă amprenta de înaltă calitate a gamei Predator Helios. Aspectul este unul elegant, destul de sobru pentru a fi utilizat și în medii serioase, dar și cu suficiente detalii expresive pentru a putea sta fără nici o problemă în fața unui gamer de performanță. Grila masivă de aerisire pare inspirată din industria autovehiculelor sportive, modelată cu grijă într-o multitudine de detalii estetice, iar pe capacul laptopului este prezent logo-ul Acer Predator, retroiluminat. Inclusiv fantele de aerisire de pe baza laptopului sunt decupate într-un joc de linii oblice opuse, cu rezultatul unui model interesant. Tot la capitolul tușe de finețe dar care punctează la aspectul final vom întâlni și radiatoarele vopsite într-un albastru foarte frumos. Laptopul are o greutate perfect rezonabilă pentru o echipare de top și un ecran de 17.3″, ceea ce presupune însă un oarecare efort de manipulare dacă îl confundăm cu un ultraportabil și avem de gând să îl folosim în pat pe post de tabletă. Vom vedea mai departe că o mare parte din această greutate își va aduce contribuția extrem de importantă la o răcire foarte eficientă.

Construcția este una solidă, totuși din cauza suprafeței mari, dacă insistăm cu tot dinadinsul să îi răsucim colțurile opuse vom putea provoca o ușoară flexare. În condiții de manevrare normală însă nu vom avea nici o problemă de stabilitate dimensională.

Ecranul este un IPS FullHD de 17.3″ și 165 Hz, mat, cu o calitate foarte bună a imaginii în toate scenariile ambientale și o luminozitate suficientă pentru orice utilizare la interior. Balamalele foarte solide îi permit rabatarea până la un unghi de aproximativ 150 de grade. Rama îngustă caracteristică laptopurilor moderne își aduce aportul semnificativ la aspectul elegant, iar în partea superioară avem camera web, de o calitate clar peste medie.

Sunetul este foarte corect, fără nici un fel de distorsiuni, și cu o spațialitate susținută de tehnologia DTS:X Ultra, însă cu eterna problemă a laptopurilor cu difuzoarele plasate în partea inferioară, și anume un volum maxim în difuzoare cel mult satisfăcător. Prin jack-ul de 3.5 însă această problemă dispare complet, și vom avea parte în căști de un volum plin și arhisuficient, împreună cu avantajele enumerate mai sus.

Tastatura este din nou cea obișnuită pe gama Predator, de o calitate excelentă, cu o cursă suficientă a tastelor, elasticitate perfectă și un punct de declanșare foarte precis și previzibil. Utilizarea tastaturii este o plăcere indiferent de durată. Touchpad-ul nu face notă discordantă și se ridică la același nivel, cu o suprafață foarte plăcută și o acționare foarte precisă și eficientă a cursorului. La capitolul ergonomie, tastele au o dimensiune generoasă, iar layout-ul este unul aerisit și bine gândit. Un bonus la capitolul tastatură: cu toate că nu am găsit o mențiune explicită pe pagina de model a producătorului, din testele mele a reieșit că tastatura este full N-key rollover, aspect foarte important mai ales pentru gameri. Oricât am încercat să o încurc, nu am reușit să blochez citirea corectă indiferent de combinațiile sau numărul de taste apăsate simultan care au îngenunchiat multe alte laptopuri testate, inclusiv de gaming.

Și iluminarea Pulsar RGB este cea consacrată deja pentru laptopurile Predator, cu o calitate de excepție a ledurilor și gradienți foarte fini pentru jocurile luminoase. Prin intermediul software-ului dedicat PredatorSense putem alege modelele de iluminare dorite.

Conectivitatea este una de ultimă oră, și vom fi acoperiți în orice scenarii de lucru beneficiind în același timp de performanțe wireless excelente și flexibilitate maximă pentru conectarea perifericelor într-un mediu de business. În practică am avut parte de viteze și semnal foarte bune, inclusiv în condiții de acoperire dificilă, și nu am întâmpinat nici un fel de problemă de conectare nici prin WiFi, nici prin Bluetooth.

La capitolul performanță, aceasta este zona în care strălucește cu adevărat modelul Predator Helios 300 din testul de față, cu un procesor i7-12700H aflat într-un tandem perfect cu placa grafică GeForce RTX 3070 Ti.

Chiar dacă „pe hârtie” la ora actuală există și echipări superioare, atu-ul modelului din review care îl diferențiază de foarte multe alte laptopuri îl reprezintă bazele sale foarte solide, și pe această fundație și performanța va fi una de excepție. Acer și-a pus la bătaie tot know-how-ul tehnic (deloc neglijabil, lucru normal pentru un producător de tehnică de calcul care există pe piață din 1976) și a reușit să ofere o răcire excelentă, capabilă să susțină fără nici o problemă cei 330W vărsați fără compromisuri în sistem de „cărămida” de alimentare despre care am vorbit mai devreme.
Și-au adus aportul aici răcirea procesorului cu pastă termoconductoare  cu metal lichid, tehnologia 3D AeroBlade de ultimă generație și prizele de aer foarte generoase cu o circulație extrem de eficientă a aerului. Astfel, în sarcină completă vom avea un consum constant de 140-150W doar la nivelul GPU-ului, plus încă alte câteva zeci de watts absorbite de CPU. În mod normal acest consum implică și o căldură foarte mare, însă Predator Helios 300 este capabil să beneficieze de tot acest efort al componentelor fără ca tastatura să se încălzească prea tare și fără ca măcar aerul evacuat de sistem să fie fierbinte. Volumul sonor al ventilatoarelor este iarăși foarte bine temperat, și chiar și în modurile Extreme sau Turbo unde, precum la toate laptopurile de gaming, fundalul sonor crește în mod semnificativ, caracteristica acestuia va fi una cu o tendință nu de zgomot de aspirator, ci de fâșâit mai puternic, datorat profilului AeroBlade al celor 89 de pale ale ventilatoarelor. În modul „default” de performanță laptopul reușește să fie aproape complet tăcut chiar și în momentele când procesorul central muncește destul de serios.

Viteza ventilatoarelor și modurile de performanță se pot schimba foarte ușor prin acționarea unei taste rezervate pentru invocarea software-ului PredatorSense dedicat laptopurilor Acer Predator. Tot prin intermediul acestui software avem acces la monitorizarea parametrilor hardware și la diverse setări.

În practică, Acer Predator Helios 300 a traversat fără nici un fel de problemă tot ce i-am pus în față, atât jocuri cât și aplicații solicitante, fără să transpire absolut deloc. Timpul de boot a fost cvasi-instantaneu, probabil cel mai rapid din câte laptopuri am testat.

Rezultatele benchmark-urilor:

 • Cinebench R23: MultiCore: 17363, SingleCore: 1729
 • Unigine Heaven, setarea Ultra: 7233
 • Blender (samples per minute):
  Monster: 1513.69
  Junkshop: 888.56
  Classroom: 801.62
 • PerformanceTest 10.2: 5599.1
  CPU Mark: 31129.9
  2D Graphics Mark: 526.3
  3D Graphics Mark: 18306.8
  Memory Mark: 3157.9
  Disk Mark: 48407.1
 • 3D Mark:
  Time Spy Score: 11751, Graphics score: 11476, CPU score: 13601
  Fire Strike Score: 25323, Graphics score: 30332, Physics score: 28997, Combined score: 10428
 • Geekbench 5:
  1665 Single Core Score, 12805 Multi Core Score
  CUDA Score: 144955
  OpenCL Score: 132912
  Vulkan Score: 19680
 • Red Dead Redemption 2: 70-90 FPS (DirectX12), setarea grafică Favor Quality
 • Mafia Definitive Edition: 90-105 FPS, pe profilul de calitate grafică High
 • Ride 4: 200-230 FPS pe profilul de calitate grafică Ultra

Autonomia s-a situat undeva între o oră și jumătate și două ore, în condiții de utilizare lejeră cu browsing, editare de text și de imagini și cu rularea continuă de clipuri Youtube în background sau foreground. Rezultatul este unul normal pentru un laptop puternic cu un ecran cu diagonala și frecvența modelului din test, și îl consider adecvat unei portabilități ocazionale. Trebuie menționat de asemenea că bateria unității din review avea un grad moderat de uzură în momentul testelor.

Ca notă de final, Acer Predator Helios 300 mi-a plăcut foarte mult. Armonia excelentă dintre componente și competența tehnologică a producătorului au reușit să livreze un laptop care „trage” mai puternic în condiții reale decât multe alte laptopuri cu echipări din clasa superioară. Răcirea excepțională a permis o alimentare fără nici o restricție a componentelor, și acestea au putut să evolueze la performanțe maxime fără penalizări cauzate de supraîncălzire. În concluzie, un produs care a folosit complet atât experiența dobândită de Acer în urma construcției liniilor de laptopuri cu generația a 12-a a procesoarelor Intel combinate cu plăci video din gama Nvidia RTX 3xxx, dar și evoluția naturală a liniei Predator, ajunsă acum prin acest model la un rezultat extrem de matur și echilibrat.

În concluzie, performanțele și experiența oferită de Predator Helios 300 au fost excelente în timpul testelor, motiv pentru care îl voi recomanda fără ezitare atât jucătorilor de orice nivel, cât și celor care au nevoie de un laptop foarte puternic capabil de eforturi susținute.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: