
Bestia la patru ace: Acer Predator Triton 300 SE
Avem în review-ul de astăzi un laptop cu o echipare… monstruoasă, oferit de producătorul taiwanez Acer. Predator Triton 300 SE este plasat de producător spre vârful lanțului trofic al laptopurilor sale de gaming, astfel încât vom avea de a face în continuare cu un produs realizat fără compromisuri și cu specificații spectaculoase.
Specificații:
- Sistem de operare: Microsoft Windows 11 Professional
- Procesor: Intel Core i7-12700H
- Stocare: 2 X 1 TB SSD (RAID), NVMe 1.4, PCIe gen 4
- Placă grafică dedicată: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop, 8 GB GDDR6
- Placa grafică integrată: Intel Iris Xe
- Ecran: 16″ IPS LED, rezoluție WQXGA (2560 X 1600), rată de reîmprospătare de 240 Hz, 500 nits, raport de aspect 16:10, timp de răspuns 3 ms, adâncime de culoare 10-bit pe canal, acoperire 100% DCI-P3.
- Memorie RAM: 32 GB (2 X 16 GB DDR5)
- Conectivitate: Killer Wi-Fi 6E AX1675i 160MHz, Killer E2600 Gigabit Ethernet Controller, Bluetooth 5.2, HDMI 2.1, 2 X USB 3.2 Tip-A Gen 2, 1 X USB Tip-C cu suport Thunderbolt 4, audio jack, RJ-45, DC-IN, port microSD de mare viteză
- Baterie: 99.9 Wh
Laptopul a sosit ambalat foarte bine, atât ca protecție la transport cât și estetic. Blocurile generoase de spumă LDPE incluse în cutia exterioară îl protejează perfect contra șocurilor, iar cutia interioară este foarte elegantă, neagră, cu logo-ul Predator imprimat în stil hologramă și un mecanism de desfacere a cutiei foarte interesant. Astfel, în momentul în care deschidem capacul cutiei interioare, laptopul se va ridica singur în mod automat împreună cu baza cutiei, pentru a face extragerea foarte ușoară. Este doar prima dovadă de atenție la detaliu din multele pe care le vom regăsi pe tot parcursul utilizării laptopului.
Prima impresie pe care o avem în momentul când scoatem laptopul din cutia sa este cea de produs premium. Carcasa complet metalică vine la pachet cu o senzație de soliditate maximă. Despre flexări ale șasiului nici nu are rost să discutăm, laptopul este pur și simplu o masă de metal rigid, care reușește totuși să nu își facă simțită greutatea în timpul manevrării.
Designul este reușit, cu linii calme care transmit o impresie de forță reținută și un aspect discret perfect utilizabil și într-un mediu de business. Inclusiv cele două logo-uri Predator prezente pe rama ecranului și capacul acestuia sunt destul de lipsite de ostentație și perfect acceptabile într-un mediu serios de lucru. Aspectul general, susținut de culoarea de un gri plăcut și liniile ferme prin care este modelată carcasa, este cel al unui laptop destinat utilizării fără compromisuri la nivel de vârf, indiferent dacă vorbim de jocuri sau productivitate.
Singurele semne care dau de gol bestia din interior sunt grilele sculpturale de aerisire enorme din partea posterioară, orificiile laterale cu taieturi precise și elegante și fantele multiple de aerisire de pe baza laptopului. Toate acestea puse cap la cap ne dau o idee despre uzina ascunsă sub carcasa laptopului care necesită o asemenea capacitate de răcire, și despre efortul pe care îl poate susține aceasta. Execuția grilelor și a carcasei în general este ireproșabilă, fără nici o imperfecțiune. Nici ecranul nu face excepție de la stilul general, cu o ramă elegantă și foarte subțire și cu două balamale foarte solide, dar care îi permit ridicarea lejeră cu o singură mână.
Tot pe baza laptopului vom găsi un suport antialunecare fabricat dintr-un cauciuc de calitate, și care va asigura și spațiul necesar ventilării prin baza laptopului.
În cutie găsim și un alimentator de 230W, masiv atât ca putere cât și ca gabarit. Echiparea de vârf a laptopului necesită în mod clar această putere, însă va aduce la pachet o greutate destul de mare care se va simți în timpul transportului. Partea bună este că în cazul surselor de alimentare greutatea este un indicator al calității componentelor. Alimentarea se face printr-un cablu foarte solid cu lungime mare și un jack care se va conecta în partea stângă a laptopului.
Deschidem ecranul, moment în care putem constata că îl putem rabata complet până la 180 de grade. Panel-ul ales de Acer pentru Triton 300 SE este absolut splendid, cu una din cele mai bune imagini pe care le-am testat vreodată. Producătorul taiwanez nu s-a reținut în nici un fel când a ales specificațiile ecranului, astfel încât vom avea parte de o combinație de parametri extrem de spectaculoasă în practică. Avem astfel o rată de refresh de 240 Hz ideală pentru jocuri, care împreună cu ecranul de 16″ extrem de mat și imun la reflexii parazite reușește să creeze o calitate a imaginii asemănătoare unui print. Și rezoluția de 2560 X 1600 de pixeli are un cuvânt important de spus aici, cu rezultatul că de multe ori în timpul jocurilor când imaginea era statică am avut impresia că ma uit pe un album de artă.
Și specificațiile de culoare sunt excelente, cu suport 100% pentru standardul DCI-P3 și o adâncime de culoare de 10 biți. Cu toate că diferența între cei 8 biți ai unui panel IPS standard și cei 10 biți ai lui Triton 300 SE poate părea neglijabilă, în realitate este vorba de diferența dintre 16,7 milioane de nuanțe și peste un miliard de nuanțe posibile în cazul unui ecran cu adâncime de culoare de 10 biți per canal.
În partea superioară a ramei ecranului avem o cameră web cu o calitate bună a imaginii, inclusiv în lumină mai slabă.
Tastatura este de calitate, foarte serios construită, și oferă o senzație clară de durabilitate. Tastele au o cursă amplă și produc o apăsare foarte satisfăcătoare, cu un punct de contact bine delimitat și precis. Pe durate lungi, utilizarea a fost neobositoare și eficientă, ajutată de un layout ergonomic și foarte aerisit. Și iluminarea RGB a fost la înălțime, cu cele trei zone configurabile separat ale iluminării oferind culori vii și strălucitoare și niște tranziții foarte fine și plăcute. Cu ajutorul software-ului PredatorSense, care beneficiază și de o tastă dedicată pe tastatură, putem alege unul din cele 7 moduri dinamice de iluminare sau culorile statice preferate. Luminozitatea se poate seta foarte precis în patru trepte, sau putem folosi tastatura fără iluminare.
Nici touchpad-ul nu a rămas mai prejos, cu o suprafață generoasă foarte plăcută la atingere, rapidă și precisă, și fără să prezinte jocuri sau zgomote în timpul folosirii. La fel ca tastatura, s-a dovedit perfect adecvat utilizării îndelungate cu randament maxim.
Sunetul beneficiază de aportul de spațialitate al tehnologiei DTS:X Ultra, cu o calitate foarte bună și prin difuzoarele încorporate ale laptopului dar și prin jack-ul audio, și cu un efect tridimensional destul de consistent.
La capitolul performanță, Triton 300 SE s-a dezlănțuit pur și simplu. Cu două SSD-uri de mare viteză montate în RAID și cu o placă grafică NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti, nu am întâlnit jocuri sau aplicații care să îi pună probleme. Software-ul inclus PredatorSense a permis schimbarea foarte ușoară a modului de performanță dorit și a nivelului de ventilație. Acer a reușit să asigure o răcire excepțională pentru acest model, susținută atât de un design proprietar al ventilatoarelor ajuns la a cincea generație, cu 89 de pale foarte subțiri cu un profil optimizat pentru flux optim de aer și zgomot redus, cât și de utilizarea pe post de pastă termală a unui strat de metal lichid pentru o răcire optimă. La viteza maximă a ventilatoarelor nivelul de zgomot este sesizabil, totuși nu exagerat.
Atât unitatea CPU i7 foarte rapidă de generația a 12-a cât și placa video Nvidia au rămas extrem de reci în timpul jocurilor, cu temperaturi care nu au depășit 65 de grade Celsius chiar și în condițiile unui consum constant de 115W la nivelul plăcii grafice. Avem și o tastă Turbo dedicată pe carcasa laptopului, pentru dezlănțuirea instantanee a performanței procesoarelor și ventilatoarelor, atunci când acțiunea jocului solicită viteze maxime.
Predator Triton 300 SE beneficiază atât de un comutator MUX pentru dezactivarea plăcii integrate Iris Xe, dar și de soluția Nvidia Advanced Optimus, care va alege automat placa video optimă pentru nivelul de efort solicitat.
În practică, am avut parte de o evoluție foarte fluidă și o experiență excelentă de joc, fără nici un fel de poticneli datorate throttling-ului.
Despre stabilitate, numai de bine despre Predatorul din testul de față. Nu doar în timpul testelor din review, unde s-a comportat ireproșabil indiferent de dificultatea sarcinilor la care a fost supus, dar l-am văzut „în focuri” și în cadrul evenimentului East European Comic Con 2022 București, unde Triton 300 SE a avut un loc central la standul Acer. La una din mesele principale, Predator Triton 300 SE a evoluat fără întrerupere timp de două zile și jumătate de gaming solicitant fără să transpire câtuși de puțin, și fără nici o întrerupere nedorită, în ciuda tratamentului intens pe care îl pot aplica unui laptop zeci de utilizatori prinși în febra luptelor.
Și conectivitatea a fost de excepție. Cea wireless prin Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, dar și cea Ethernet prin placa de rețea Intel Killer E2600. Performanțele wireless au fost foarte bune, atât ca viteze cât și ca stabilitate și distanță de conectare, inclusiv în medii cu semnal slab. La nivelul porturilor disponibile, echiparea este foarte completă indiferent dacă laptopul va fi utilizat într-un mediu de gaming sau unul de lucru serios. Pe lângă toate porturile uzuale, Acer a inclus și un slot de tip card reader microSD de mare viteză, deci nu ar trebui să existe probleme indiferent de perifericele pe care vrem să le conectăm.
Autonomia a fost undeva spre 4h30, cu laptopul folosit pentru sarcini ușoare de tip browsing sau conferințe video, în paralel cu rularea în fundal a filmelor online. Un rezultat bun pentru această categorie de laptopuri, mai ales ținând cont de cele două SSD-uri, procesorul i7, rezoluția extremă a unui ecran de 16″ și rata sa de refresh.
Rezultatele benchmark-urilor:
- PerformanceTest 10.2: PassMark Rating = 5328, CPU Mark = 30789, 2D Graphics Mark = 464, 3D Graphics Mark = 12495, Memory Mark = 3187, Disk Mark = 49075
- Unigine Heaven: Score = 2045, rezolutie nativa, setarea Ultra
- Cinebench R23: CPU Multi Core = 15782, Single Core = 1725
- 3D Mark Time Spy: Score 10 872, Graphics score 10 434, CPU score 14 199
- 3D Mark Fire Strike: Score 23 748, Graphics score 27 027, Physics score 30 829 Combined score 10 495
- Red Dead Redemption 2: 55-65 FPS la rezoluție nativă și setări grafice peste medie
- Mafia Definitive Edition: 72-75 FPS la rezoluție nativă și setare grafică High
În concluzie, Predator Triton 300 SE a confirmat pe deplin intenția sa declarată de produs premium. Dincolo de cifrele spectaculoase afișate, respectiv specificațiile de top, definiția generală a unui laptop premium include în mod foarte important pe lângă echilibrul între componente și plăcerea utilizării. Aceasta din urmă nu este deloc simplu de obținut, și presupune obligatoriu un producător cu o experiență vastă care să poată combina cu succes un amestec armonios de componente în cocktailul final. Mă refer aici la un design de excepție atât estetic cât și funcțional, alegerea unor materiale de top, finisarea și asamblarea lor într-un mod impecabil, dar și la alegerea unor interfețe ergonomice și plăcute în fiecare secundă a utilizării sub forma tastaturii și ecranului. Acer Predator Triton 300 SE a reușit să bifeze toate aceste aspecte, și primește astfel o recomandare fără rezerve pentru oricine dorește să se bucure de performanțele și calitatea oferite de un laptop premium.