Delegat Vot, Observator Vot, Alegeri Romania

Ce inseamna sa fii observator la vot, Ce faci ca si observator la vot, Esti platit ca si observator, sunt intrebari uzuale pe care si le pun foarte multe persoane inaintea unui ciclu electoral si la care voi raspunde punctul la fiecare.

Anul trecut pe data de 6 si 7 octombrie a avut loc celebrul refferendum de modifcare a articolului 48 din Constitutia Romaniei sau mai pe scurt refferendumul pentru familia traditionala.

Din dorinta de a veghea la un vot cat se poate de corect, am ales sa ma inscriu ca si observator independent la vot prin intermediul site-ului fiecarevot.ro

Ce inseamna sa fii observator la vot?

Sa o luam cu inceputul, sunt doua tipuri de observatori: stationar si mobil. Eu unul am ales sa fiu mobil, astfel ca impreuna cu inca o persoana, am mers prin 7-10 sectii de votare, iar in fiecare sectie de votare am asistat aproximativ o ora. Observatorul stationar, dupa cum spune si numele, va sta doar intr-o sectie de votare.

Pe scurt: Observatorul nu se implica in procesul electoral si doar se asigura ca nimeni nu fraudeaza procesul si fiecare vot e numarat corect.

Ce faci ca si observator la vot?

Multe lucruri nu prea am facut, a fost oricum o zi super obositoare. Pe la ora 5:30 am avut scularea, iar pe la 6:30 eram prezent la prima sectie de votare(la o scoala din Ferentari).

Cand ajungem intr-o sectie de votare observam daca urna este corect sigilata, daca sunt trecute detalii pe tabla despre buletinul de vot, daca geamurile sunt sigilate si intrebam presedintele sectiei cam cate buletine de vot au avut la dispozitie, cam cate s-au epuizat, pentru ca apoi prin intermediul unei aplicatii speciale de pe telefon sa raportezi toate aceste lucruri. De asemenea, mai raportam chestii precum, cati membrii avea sectia de votare, ce sex aveau acestia etc.

In rest pe parcursul zilei nu prea am facut cine stie ce lucruri, in majoritatea timpului omorandu-mi timpul stand pe telefon. Le-am mai atras atentia cateodata presedintilor de sectii de votare faptul ca urnele nu erau sigilate sau nu erau sigilate asa cum ar fi trebuit. Cam asta a fost singura “implicare”, pentru ca in rest nu ai ce sa faci, decat sa raportezi mai departe daca observezi lucruri neobisnuite, abuzuri etc.

Esti platit ca si observator la vot?

Raspunsul este NU. Ca si observator nu esti platit, ci doar ca delegat din partea unui partid politic

In rest, recomand sa va inscrieti ca si observatori asta deoarece
este o experienta si veti asigura un proces electoral cat mai corect.

Citeste si Am fost observator la referendumul pentru Familia Traditionala