Stiri

Eliminarea SIM-ului de către Apple este anti-consumator și strică cel mai bun smartphone pentru roaming

Apple a dezvăluit seria iPhone 14 în cadrul evenimentului de lansare „Far Out” din 7 septembrie. Alături de acesta a venit și o selecție de alte produse, inclusiv noua generație de AirPods, Apple Watch Series 8 și Apple Watch Ultra. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari surprize ale evenimentului este una care dăunează în mod activ consumatorilor din SUA, și anume îndepărtarea curajoasă a tăvii SIM, respectiv a SIM-ului.

Apple nu este străină de practicile anti-consumator (și, de altfel, nici celelalte companii din Fortune 500 nu sunt străine), dar aceasta este o nouă coborâre pentru firma din Cupertino. Compania a oferit eSIM ca o alternativă la fel de bună pentru consumatorii dezorientați care nu sunt siguri ce să facă în continuare. Problema este că eSIM nu este neapărat bastionul de standardizare pe care Apple ar vrea să creadă că îl reprezintă.

eSIM este, în teorie, o soluție excelentă pentru digitalizarea cartelelor SIM fizice. Acesta permite unui operator să partajeze instantaneu detaliile de conectivitate cu smartphone-ul vostru, împiedică pierderea sau furtul cartelei SIM și vă puteți schimba rapid și ușor operatorii de telefonie mobilă – într-o lume perfectă. Problema este că fiecare operator de telefonie mobilă are propriile obstacole de trecut și, în plus, există o mulțime de operatori de telefonie mobilă în Statele Unite care nu acceptă încă eSIM.

Așadar, dacă doriți să utilizați un iPhone mai nou la operatorul  actual, iar operatorul actual se întâmplă să fie unul dintre MVNO-urile enumerate mai sus, ați dat-o în bară. Va trebui fie să faceți presiuni asupra operatorului pentru a introduce suportul eSIM, fie, cel mai probabil, va trebui să schimbați operatorul. Unii operatori chiar rezervă suportul eSIM doar pentru planurile de nivel superior. De asemenea, dacă vă stricați telefonul, nu veți putea să luați rapid cartela SIM și să o introduceți într-un telefon mai vechi. Este posibil ca telefonul mai vechi să nu fie compatibil cu eSIM și, chiar dacă este compatibil, va trebui să așteptați ca operatorul să vă distribuie un nou eSIM. În plus, Ting a fost destul de transparent în trecut, spunând că nu i se permite să suporte eSIM.

Roamingul internațional va fi o problemă cu eSIM

Cea mai mare problemă cu eSIM, și de care oricine călătorește în străinătate își va fi dat seama foarte repede, este că va fi mult mai greu să obțineți o cartelă SIM de date locală atunci când călătoriți. Înainte de zilele de roaming gratuit în UE, atunci când călătoream, luam o cartelă SIM de date locală și o introduceam în smartphone-ul meu ca mijloc de accesare a datelor mobile fără a plăti taxe de roaming nebunești. În urmă cu câțiva ani, în Letonia, am cumpărat o cartelă SIM locală pentru aproximativ 4 euro, care avea o lună de date nelimitate. Un consumator american nu mai are acest lux.

Există opțiuni locale eSIM în multe țări din întreaga lume? Absolut! Apple are chiar și o listă. Cu toate acestea, știu din experiență pe piața irlandeză a operatorilor de telefonie că, deși există o opțiune listată, nu este chiar așa cum pare. Vodafone este singurul furnizor din Irlanda care oferă eSIM, dar Vodafone este, de asemenea, semnificativ mai scump decât orice alt operator de aici. Un american care sosește în Irlanda ar putea lua o cartelă SIM locală pentru 10 euro pentru date nelimitate timp de o lună aici, dar dacă ai nevoie de un eSIM, te așteaptă un minim de 20 de euro și potențial mai multe obstacole de trecut într-o țară străină.
Nimic nu a împiedicat Apple să mențină suportul pentru un singur SIM plus eSIM, așa cum știți, o face în continuare pentru restul lumii. Dacă voiai să folosești eSIM, puteai să o faci, iar dacă operatorul tău de telefonie îl susținea, puteai beneficia de toate avantajele eSIM fără a fi blocat la un anumit tip de operator. În schimb, acest lucru acționează ca un alt obstacol în calea utilizării unei cartele SIM locale, iar pentru mulți, deranjul de a trece la un alt operator local atunci când sunt în vacanță nu va merita. Acest lucru, la rândul său, va duce la returnarea profiturilor din taxele de roaming către operatorii de telefonie. Acest lucru face ca telefonul să fie dificil de importat din SUA în unele regiuni, ceea ce ar putea fi util pentru că prețurile au crescut în Europa, India și multe alte piețe.

Articole similare

Back to top button
%d blogeri au apreciat: