
[Review] Huawei P20 lite
Timp de doua saptamani, Huawei P20 lite i-a luat locul fostului meu smartphone Nexus 6P, devenind astfel daily-drive. Au fost doua saptamani care m-au facut sa imi schimb parerea total despre acel notch/breton/decupaj, pe care nu il agream foarte mult. P20 lite este totodata primul smartphone cu notch din categoria midrange.
Specificatii
- display LTPS IPS LCD de 5.84 inch, rezolutie 1080 x 2280 pixeli, aspect 19:9;
- sistem de operare Android 8.0 Oreo, customizat cu EMUI 8.0;
- procesor HiSilicon Kirin 659 de tip octa-core(4×2.36 GHz Cortex-A53 & 4×1.7 GHz Cortex-A53);
- 4GB RAM si 64GB memorie intera, extensibila printr-un micro SD Card de pana la 256GB;
- camera principala duala: 16 MP (f/2.2, 1.0µm) + 2 MP, detectia automata a fetei, LED flash;
- camera de selfie de 16 MP (f/2.0, 1.12µm);
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, hotspot, Bleutooth 4.2, A2DP, LE, EDR, aptX HD, GPS cu A-GPS, GLONASS, BDS;
- baterie de 3.000 mAh, ce suporta incarcare rapida;
Puncte PRO
- design premium;
- incarcare rapida;
- display luminos, ce ofera culori vii si un contrast bun;
Puncte Contra
- autonomie relativ redusa fata de generatia trecuta;
Ambalaj si accesorii
Pachetul este unul relativ clasic: smartphone, certificat de garantie, cheita pentru lacasul nano-SIM+SD Card, un cablu USB 2.0 cu capat de Type-C, o pereche de casti si un incarcator fast charge de 9V~2A / 5V~2A.
Design, Display si Conectivitate
Huawei P20 lite puncteaza la capitolul design, fiind construit in jurul unui cadru din metal si avand sticla atat pe fata cat si pe spate. Fiind un telefon realizat din sticla, aderenta acestuia nu este una spectaculoasa, fiind nevoit sa ii cumperi o husa. Nu este rezistent la apa si praf precum concurentul principal din aceast segment, Galaxy A8 2018, si include pe spate un senzor de amprenta, ce deblocheaza ecranul destul de rapid.
– Huse pentru Huawei P20 lite –
Ca si pozitionare a principalelor elemente, pe partea stanga regasim slotul pentru nano SIM si micro SD Card, iar pe partea dreapta butonul de power si cele de volum. In partea de jos regasim difuzorul audio, un microfon si portul USB Type-C, ce se bazeaza pe tehnologia USB 2.0.
Cel mai impresionant lucru in cazul acestui smartphone este fara doar si poate ecranul, de 5.84 inch, ce ocupa peste 80% din suprafata frontala a telefonului si ce vine cu un decupaj in partea superioara, ce include difuzorul pentru apeluri, camera de selfie si senzorul de proximitate. Mi-a luat circa 1-2 zile sa ma obisnuiesc cu acel decupaj, care este destul de ciudat la prima vedere. In orice caz, ecranul este unul de buna calitate, vine cu o luminozitate destul de ridicata, contrastul si saturatie sunt reglate corect, iar unghiurile de vizualizare sunt mari. De asemenea, toate imaginile sunt afisate corect chiar si in format 19:9, iar in Youtube videoclipurile sunt afisate in format 18:9 pentru a nu avea parte de notch in timpul vizionarii.
In ceea ce priveste conecitivtatea capatam 4G LTE Cat.6, ce permite viteze de descarcare de pana la 300 Mbps si viteze de upload de pana la 50 Mbps. Mai regasim Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Blueooth 4.2, FM Radio, GPS cu A-GPS, Glonass si NFC.
Hardware
Capatam un procesor HiSilicon Kirin 659 de tip octa-core, 4GB RAM si 64GB memorie interna, ce poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 256GB. Nimic de reprosat la acest capitol, telefonul facand fata oricarei aplicatii de pe PlayStore.
Rezultate benchmark-uri:
- Antutu: 67617 puncte;
- Geekbench: 763 puncte single-core, 3365 puncte multi-core;
Camere foto
Primim la pachet un sistem dual de camere, format din doi senzori, unul de 16MP si unul de 2MP cu diafragma f/2.2. Daca in cazul celor doua modele de top, P20 si P20 Pro, avem parte de optica Leica si zoom optic 2x, pe modelul P20 lite nu avem parte de aceleasi lucruri, dar totusi avem posibilitatea de a realiza fotografii de tip portret sau cu efect bokeh.
Pe timp de zi, pozele sunt uimitor de bune, contrastul este echilibrat corect, culorile sunt vii, focalizarea este rapida, iar nivelul de detalii este ridicat. Pe timp de luminozitatea scazuta, pozele sufera o postprocesare, nivelul de detalii este relativ scazut, dar in principiu pozele sunt decente.
Vine cu circa 13 moduri: Photo, Pro photo, Video, Pro video(poti ajusta), HDR(pentru fotografii HDR), Document scan, Panorama, Light painting, Time lapse, Slow motion, All-focus, Watermark si Audio note. Modul Pro Photo permite modificarea ISO-ului, a timpul de expunere, a luminozitatii si a temperaturii culorii.
Camera de selfie este de 16MP, are o diafragma f/2.0 si este capabila de realizare de poze cu fundal estompat.
Fotografii realizate:
Video:
Software
P20 lite ruleaza in acest moment EMUI 8.0, bazat pe Android 8.0 Oreo, oferind utilizatorului o interfata prietenoasa, optimizata si bogata intr-o multime de functii si customizari. Primim posibilitatea de a scala rezolutia intre FULL HD+ si HD+ pentru a beneficia de un plus de autonomie, de a schimba temperatura culorilor ecranului si a ascunde notch-ul daca nu iti place cum arata.
Pe langa suita Google mai regasim aplicatii precum Phone manager, Themes, Music, Video, Health, Notepad, Tips, Mirror, Compass, Fm radio si Recorder.
Baterie si Autonomie
Huawei P20 lite include o baterie de 3.000 mAh, ce in utilizarea continua, atat pe 4G si Wi-Fi si folosind aplicatii precum Facebook, Snapchat, Instagram etc. am obtinut o autonomie de 4 ore si 12 minute, mai mica decat cea de pe modelul precedent cu circa o ora. Ma asteptam toti sa depasesc pragul a 6 ore SoT, in conditiile in care pe un alt smartphone midrange, Galaxy A8(review) am obtinut o autonomie de circa 7 ore si 50 de minute.
Pentru un surplus de autonomie, exista posibilitatea comutarii display-ului de pe rezolutie FULL HD+ pe rezolutie HD+ si de activare a modului Power Saving sau Ultra Power Saving.
Verdict si Pret Huawei P20 lite
Daca iti doresti un smartphone borderless la un pret decent, Huawei P20 lite il consider a fi cea mai buna alegere. Puncteaza la capitole precum design, display si camera foto, dar sta un pic mai slab din punctul meu de vedere la capitolul autonomie a bateriei. Poate fi gasit un pret de 1.599 LEI(link).