[Review] Samsung Galaxy A8 (2018)
Samsung Galaxy A8 (2018) si Galaxy A8+ (2018) sunt cel mai noi smartphone-uri de tip midrange lansate de catre Samsung, ce reprezinta succesoarele smartphone-urile de anul trecut, Galaxy A3, Galaxy A5(review) si Galaxy A7 (2017). Singurul smartphone lansat pe plan local este insa Galaxy A8, ce il consider a fi varianta mini a lui Galaxy S8.
Specificatii Samsung Galaxy A8 (2018)
- display Super Amoled de 5.6 inch FULL HD+, densitate a pixelilor de 441 ppi;
- protectie ecran Gorilla Glass;
- procesor octa-core Exynos 7885(2×2.2 GHz Cortex-A73 & 6×1.6 GHz Cortex-A53)
- acceelerator grafic Mali Mali-G71;
- 4GB RAM si 32GB memorie interna;
- camera princiapala de 16MP cu deschidere f/1.7, autofocus, LED Flash, HDR, face detection, panorama;
- camera duala de selfie de 16MP + 8MP, deschidere f/1.9, filmare FULL HD;
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/ac, Blueooth 5, GPS cu Glonass, A-GPS si BDS, NFC, FM Radio si USB Type-C;
- baterie de 3.000 mAh;
Puncte PRO
- design premium;
- ecran bezel-less;
- autonomie mare a bateriei;
Puncte Contra
- pret un pic cam ridicat;
- nu exista actualizare la Android 8.0 Oreo;
Ambalaj si accesorii
Ca si la smartphone-ul din generatia trecuta veti gasi in cutie: telefonul, un manual cu instructiuni, o pereche de casti Samsung clasice, un incarcator fast charge de 9V~1.67A/5V~2A, un cablu USB Type-C la USB normal si cheita pentru lacasurile de SIM+SD Card.
Design, Display si Conectivitate
Cadru din metal, sticla atat pe fata, cat si pe spate si ecran bezel-less, cam asa poate fi descris din punct de vedere al design-ului noul smartphone Samsung. Gripul nu este foarte ridicat, posibilitatea de a-l scapa din greseala din mana este foarte mare si este expus de mult la zgarieturi, de aceea este recomandata o husa de protectie. In orice caz, din punct de vedere al design-ului, este un telefon chiar frumos si elegant. Vine cu certificare IP68, ceea ce ii garanteaza rezistenta la apa si la praf de pana la 1.5 metri timp de 30 de minute.
– Huse Samsung Galaxy A8 (2018) –
Fiind un smsartphone bezel-less, era de asteptat sa se renunte la celebrele butoane fizice de home, multitasking si back pentru a fi inlocuite de cele virtuale. De asemenea, senzorul de amprenta, ce era pe generatia trecuta integrat in butonul de home, este de acum pe spate fix sub camera principala. Este o pozitionarea mult mai buna in opinia mea fata de cea de pe Galaxy S8 si Note8(review) de exemplu, unde acolo aveai mereu tendinta de a pune degetul pe camera decat pe senzorul de amprenta. De asemenea, senzorul de pe smartphone-ul midrange este rapid si nu ofera rateuri.
Un alt lucru pe care l-am remarcat la Galaxy A8 (2018) este faptul ca nu vine cu un senzor de presiune pe butonul de home ca la Galaxy S8/Note8, de aceasta data aprinderea ecranului facandu-se printr-o dubla atingere a butonului virtual. Ca si pozitionare a principalelor elemente, pe partea stanga a telefonului regasim butoanele de volum + lacasul pentru nano SIM1, in partea de sus un microfon si lacasul pentru nano SIM 2 si micro SD Card, pe partea dreapta butonul de power si deasupra lui difuzorul audio, in stilul in care era pozitionat si pe Galaxy A5 (2017), iar in partea de jos jack-ul audio de 3.5mm si portul USB Type-C.
La capitolul ecran, daca in cazul lui Galaxy S8 capatam un ecran curbat pe marginile laterale, la Galaxy A8 capatam un ecran de tip flat, ce vine in format 18.5:9, ce masoara in diagonala 5.6 inch si ce are o rezolutie de 1080 x 2220 pixeli. Un display tipic Samsung, caruia nu prea ai ce sa ii reprosezi nimic, luminozitate ridicata, culori un pic cam prea saturate si unghiuri de vizualizare mari.
Ramanand la capitolul display si design, as remarca faptul ca telefonul nu este atat de bezel-less ca si smartphone-ul lansat anul trecut din gama Galaxy S. Daca in cazul lui Galaxy S8 marginile laterale sunt inexiste, in acest caz sunt destul de vizibile, iar marginile de sus si de jos nu sunt la fel de inguste.
In ceea ce priveste conectiviatea, Galaxy A8 (2018) vine cu suport dual-SIM, oferind viteze 4G LTE-A Cat.11 de descarcare de pana la 600 Mbps si viteze de upload de pana la 75 Mbps. Mai regasim, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Blueooth 5.0 fara suport pentru dual-audio ca la Galaxy S8/Note8, NFC, Radio FM si GPS cu BDS, Glonass.
Hardware
Procesor Exynos 7885 de tip octa-core, format doua nuclee Cortex-A73 la 2.2GHz si 6 nuclee Cortex-A53 la 1.6, 4GB memorie RAM, un accelerator grafic Mali-G71 si 32GB memorie de stocare, ce poate fi extinsa printr-un micro SD Card de pana la 256GB.
Nimic de reprosat la acest capitol, s-a descurcat excelent in orice aplicatie.
Rezultate benchmark:
- Antutu: 113169 puncte;
- Geekbench 3: 1527 puncte single-core si 4317 puncte multi-core;
Camere foto
Pe noul smartphone Galaxy A captam in total 3 camere, una principala si 2 de selfie. Cea principala este de 16 megapixeli, are o deschidere impresionanta f/1.7 si vine echipata cu HDR, detectia automata a fetei si cu un LED FLash. Atat pe timp de luminozitate buna, cat si pe timp de luminozitate scauzta pozele sunt chiar bune pentru un telefon midrange, autofocusul este relativ ok(nu este la fel de rapid ca la Galaxy S8 datorita tehnologiei Dual Pixel), iar culorile sunt calibrate corect. Parca pe timp de luminozitate scazuta se pierd din detaliile elementelor.
In partea frontala regasim un asamblu dual de camere, alcatuit dintr-un senzor de 16MP + un senzor de 8MP, ambii avand o deschidere f/1.9, special creat pentru a obtine selfie-uri cu efect bokeh. Ce este interesant, ca si in cazul lui Galaxy Note8, este faptul ca poti sa ajustezi nivelul de blur al background-ului. De asemenea, pe langa ajustarea nivelului de blur, in selfie-uri pot fii adaugate stickere persoanelor din fotografie in stilul Snapchat.
Video:
Software
Android 7 Nougat customizat cu Experience UI cam asta va capata un posesor de Galaxy A8 (2018). Principalul minus in cazul acestui smartphone il consider faptul ca nu ruleaza Android 8 Oreo, acesta versiune a sistemului de opeare de la Google fiind lansata undeva prin luna august a anului trecut.
Printre principalele functii ale telefonului as remarca: asistentul Bixby, Always on Display, Dual Messenger, Secure Folder si Adaptive Wi-Fi. Bixby este asistentul inteligent de la Samsung, ce ofera sugestii si informatii bazate pe actiunile pe care le ai cu telefonul. Dual Messenger iti ofera posibilitatea sa te loghezi deodata pe doua conturi diferite pe aceeasi aplicatie de chat, iar Secure Folder iti permite sa sa securizezi foldere cu ajutorul Samsung Knox.
Aplicatii pe care le regasim pe telefon: suita de la Google, Microsoft(Word, Excel, PowerPoint, OneDrive si Linkedin), Samsung Members, Radio, Samsung Notes, Secure Folder, Samsung Connect, Internet(browser-ul Samsung), Inregistrare Voce, email, File Manager, Samsung Health, S Voice si Galaxy Apps(magazinul de aplicatii Samsung).
Baterie si Autonomie
Galaxy A5 (2017) vine cu un display de 5.2 inch si cu o baterie de 3.000 mAh, iar Galaxy A8 (2018) vine cu un display de 5.6 inch si cu o baterie de 3.000 mAh. La prima vedere am putea spune ca telefonul cel din urma este un fail la acest capitol, totusi nu este chiar asa. Samsung a reusit sa optimizeze hardware-ul si software-ul intr-un mod surprinzator, reusind sa scot o autonomie SoT de 7 ore si 50 de minute cu 5% baterie ramasa(in cazul lui Galaxy A5 (2017) am obtinut o autonomie de 6 ore si 6 minute cu 18% baterie ramasa).
Ruland un in bucla un playlist de pe Youtube, cu luminozitatea la maximum am reusit sa obtin o autonomie SoT de 9 ore si 41 de minute(8% baterie ramasa). In testul PC Mark Work 2.0 Battery Life, autonomia telefonului a fost de 6 ore si 39 de minute.
Verdict si Pret
2099 LEI(link achizitie) la eMAG in acest moment, disponibil in trei variante de culoare: negru, gri si auriu. Un pret cam maricel practicat de catre cei de la Samsung fata de generatia trecuta, care putea fi gasita in aceeasi perioada la un pret de 1500-1600 LEI.
O actualizare cat mai rapida la Android 8.0 Oreo, cat si o scadere a pretului, undeva la 1700-1800 LEI ar face acest telefon in opinia mea un bestbuy. In orice caz, Galaxy A8 (2018) este un telefon frumos, elegant si chiar reusit.
Fotografii cu telefonul